Neix el ‘màster-xef’ de les escoles d’hostaleria de Catalunya

Carmel Mòdol, els germans Torres, Josep Lladonosa, la consellera Jordà i l'alcalde de Les Borges Blanques, Enric Mir. CEDIDA

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ha presentat a Barcelona els primers Premis Gastronòmics Josep Lladonosa

L’elecció del premiat es realitza a través d’un concurs gastronòmic inspirat en el format ‘màster xef’ en el qual poden participar totes les Escoles d’Hostaleria de Catalunya, públiques i privades

Els primers Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, amb l’impuls de l’Ajuntament de Les Borges Blanques (Lleida) i l’apadrinament dels famosos germans Torres, neixen com a homenatge a la figura del cuiner català Josep Lladonosa i Giró (1938), una figura cabdal de la cultura gastronòmica mediterrània amb nombroses distincions, -entre elles la Creu de Sant Jordi-, per la seva ingent tasca de recerca i documentació històrica sobre la cuina catalana.

L’elecció del premiat es realitza a través d’un concurs gastronòmic inspirat en el format ‘màster xef’ en el qual poden participar totes les Escoles d’Hostaleria de Catalunya, públiques i privades. Cada escola pot presentar tots els alumnes que consideri preparats per a concursar, sempre que siguin menors de 25 anys i portin estudiant cuina més d’un any.

Els aspirants han d’enviar una recepta lliure amb la seva fitxa tècnica i un vídeo de la seva elaboració; d’entre tots els inscrits es triaran 12 per cada província, que passaran a un sistema d’eliminatòries (semifinals) que es desenvoluparan a Girona, Barcelona, Tarragona i Lleida. Allí, els aprenents hauran d’elaborar en dues hores i mitja uns aperitius i un plat de creació pròpia amb oli verge extra amb Denominació d’Origen de Les Borges Blanques. Els tres millors de cada demarcació tindran accés a la fase final.

El jurat està integrat pel mateix Josep Lladonosa, xef del restaurant ‘7 portes’ de Barcelona; els germans Torres, del restaurant ‘Cuina Torres’ de Barcelona (dues estrelles Michelin); Josep Moreno, del restaurant ‘Deliranto’ de Salou (una estrella Michelin); Carme Picas, del restaurant ‘El Ginjoler’ de Sant Feliu de Guixols, membre del col·lectiu de ‘Cuineres i Cuiners Km. 0 de Catalunya; Xavier Benet, del restaurant ‘Benet’ de Les Borges Blanques (Guia Michelin), Pere Chias, president del Gremi de Restauració de Barcelona i la nutricionista Elena Maestre Gonzalez, membre de la Junta del Col·legi de Dietistes Nutricionistes de Catalunya, professora de la Facultat de Medicina i ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona i vicedirectora del StartUB. Aquest selecte grup de professionals valorarà aspectes com el sabor, la textura, l’aroma, la presentació o la innovació per a atorgar la puntuació.

Els dotze cuiners seleccionats competiran en la gran final que tindrà lloc a la fi d’abril en el Pavelló de l’Oli de Les Borges Blanques i el lliurament de premis està prevista al maig, amb dates sempre subjectes a l’evolució de la conjuntura sanitària. Lògicament, totes les proves es realitzaran sota els més estrictes protocols de seguretat anti-Còvid.

Calendari

22/01/2021. EL PREMI I EL JURAT

Presentació física del Premi, del jurat i showcooking amb motiu dels I Premis Gastronòmics Josep Lladonosa en la Fira de l’Oli de Les Borges Blanques.

09/02/2021. LES ESCOLES

Presentació de les escoles participants de tota Catalunya en la seu de GRUP RULL (Lleida).

23/02/2021. CONCURS

Primera semifinal del concurs a l’Escola d’Hostaleria de Girona. Sortiran tres cuiners triats pel jurat en cada semifinal.

09/03/2021

Segona semifinal en el Pavelló de Fires i Congressos de Tarragona.

23/03/2021

Tercera semifinal a l’Escola d’Hostaleria de Lleida

13/04/2021

Quarta semifinal a l’Escola d’Hostaleria de Barcelona.

20/04/2021. LA FINAL

Gran final dels I Premis Gastronòmics Josep Lladonosa el Pavelló de l’Oli de Les Borges Blanques amb els 12 millors cuiners seleccionats de tota Catalunya.

MAIG 2021. LLIURAMENT GUARDONS

Premis

Es lliuraran tres premis a les millors creacions gastronòmiques que consistiran en un motiu escultòric derivat de la imatge del concurs.

Beques de formació Les Borges Blanques, Capital de l’Oli

  • Primer premi. Stage de formació d’un any en el restaurant ‘Cuina Torres’ de Barcelona.
  • Segon premi. Stage de sis mesos en el restaurant ‘Deliranto’ de Salou
  • Tercer premi. Stage de tres mesos en el restaurant ‘El Ginjoler’ de Cornellà de Sant Feliu de Guixols.

Premi Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona pel primer classificat

Beca per a curs de formació.

Premis Llet Nostra als tres primers classificats

  • Visita al Centre del Coneixement i Innovació de la Llet (CCILLET) a Monells (Baix Empordà) amb un recorregut per la granja i el propi Centre que inclou un taller per a entendre tot el procés de producció de la llet i la seva implicació social i mediambiental en el territori.
  • Estada en un allotjament rural en una de les granges de Llet Nostra
  • Tres visites (grups de 25 persones) al CCILLET per a les escoles dels guanyadors.
  • Lots de productes Llet Nostra.

Premis Coca-cola per als tres primers classificats

  • Entrades per a espectacles esportius, musicals i culturals.
  • Lots de productes Coca-cola.

Patrocinadors

ALDI

LLET NOSTRA

BRA

GRUP RULL

COCA-COLA

CSPY

TARRAGONA TURISME

DIEXCA

AB

SP ACTIVA