JOSEP Mª. BUQUERAS. La Rambla Nova i els marxants

Les parades a la Rambla Nova/RN. s’instal•laren l’abril de 2007, amb un acord signat, en ple període electoral, amb l’equip de govern CiU – PP , encapçalat per l’alcalde Nadal. En un principi la previsió municipal era dos/tres anys l’estància a la RN., més endavant ja van ser cinc/sis anys i la realitat han estat els deu/onze anys. L’any 2007, Espimsa i els marxants no van manifestar rés respecte la seva tornada  a la plaça Corsini, quan acabessin les obres. Kafquià, increïble. Dos alcaldes i quatre consellers de Comerç: Raül Font, Sergi de los Ríos, Patrícia Anton i Elvira Ferrando, han estat els protagonistes.

El proppassat dimarts 24 de juliol es va viure una situació esperpèntica, amb sols tres parades obertes i la resta, gairebé quaranta, reivindicant-se per la ciutat. Per què va passar això? El 29/11/2016 es va constituir la Taula de Treball de Marxants, formada per les quatre associacions i Espimsa. L’any 2017 es van reunir tres vegades per treballar plegats pel retorn definitiu a Corsini. Si es va consensuar la data del 24 de juliol, perquè allargar la temporada d’estiu? Raons econòmiques? Un mes més? Diuen que a la R. N. estan molt bé. I els ciutadans quants mesos portem sense la RN. Lliure? Les Rambles son fonamentalment per passejar.

És cert el que Florenci Nieto, president de Pimec Comerç Tarragona, diu que qui va portar els marxants a la RN. va ser l’ajuntament. Amb 11 anys les prioritats/necessitats poden ser altres. Ningú culpa als marxants de que han ocupat els dimarts i els dijous la RN. tot aquest temps. Els marxants deixen oberta la possibilitat de considerar si la opció de Corsini sigui la més idònia ara, l’any 2018: “Debemos decidir entre todos cuál es la mejor solución para todos”. Nieto apunta la plaça dels Carros o el tram final de la Rambla (a tocar a la plaça Imperial Tarraco? Per què no la Quinta Sant Rafael, amb l’adequació urbanística corresponent. Està a un pas de la terminal d’autobusos i del Parc Central, que són dos punts/focus de pas obligat pels tarragonins i els turistes. O no?  Per potenciar el projecte tant esperat, també, de l’Illa Corsini, es necessita que els marxants estiguin a la plaça els dimarts i els dijous? Crec que dóna una altra visió més potent, ordenada i guapa tindré la plaça amb les terrasses. Ja sé que el mercat ambulant també dóna vida, a qualsevol zona urbana, però potser és el moment de replantejar ”vicis/costums ocults/reals”. Una plaça acabada de construir, cada setmana patirà el trànsit, com a mínim,  dels furgons/camions dels mercaders. Algú pensarà, que això ja estava previst i es sabia, però  .  .  .  rectificar sempre és de savis.

Malgrat tot, els tarragonins ens hem de felicitar per recuperar el principal passeig de la ciutat, la Rambla Nova. Ara hem de lluitar per trobar una solució favorable a la majoria, si s’escau. Per a tothom és/serà impossible. No plou mai a gust de tothom.

Josep Maria Buqueras Bach