JORDI FORTUNY. Aviat farà un any!

Aviat farà un any dels atemptats que van suposar la mort de 16 persones i més 150 ferits a Barcelona i a Cambrils. Aviat farà un any que vàrem suspendre els actes de les festes de Sant Magí per correspondre al dol. Aviat farà un any que el Mossos d’Esquadra van ser elevats a la categoria d’herois. Aviat farà un any que vam conèixer al Major Trapero, que comunicava de forma clara tot el que anava passant i ens tranquil·litzava. Aviat farà un any que vàrem seguir el Twitter dels Mossos on darrera hi havia la Patricia Plaja, cap de comunicació, i on sense embuts ni ambivalències ens informava de forma fiable.

Doncs bé, costa pensar que avui els màxims responsables de la gestió policial dels atemptats siguin a la presó, estiguin imputats o simplement destituïts del seu càrrec. Costa pensar amb lògica democràtica que el conseller d’interior Quim Forn porti més de 9 mesos tancat a la presó i el Major Trapero sigui imputat per un delicte de sedició també pels fets de l’1-O. Costa pensar que la Patricia Plaja sigui cessada en època del 155 per un tuit contra la sentència de la “manada”. Un tuit que deia la veritat: El problema no és un jutge ni el vot particular. Ens Equivocarem si ho centrem tot amb això. El que falla és el poder judicial. Una altra vegada.

No sempre l’any, coincideix amb el que en diem any natural. Per mi l’últim any va començar el  17 d’agost de 2017. La intensitat del fets de gran transcendència social, política i judicial que han esdevingut des del 17-A fa que es tracti d’un any especial, d’un any que quedarà singularitzat a la història de Catalunya.

Un any d’uns fets carregats de revenja i de repressió. El Govern d’Espanya sí que es va aixecar amb armes contra el poble l’1-O. No van ser ni Quim Forn, ni Trapero, els rebels, els sediciosos. No va ser el govern de Catalunya ni els seus representants avui empresonats i exiliats. Un Estat que no ha dubtat a reprimir i imposar les seves raons sense enraonar-les.

Un any del qual ens n’emportem l’evidència comprovada i constatada que estem davant d’una democràcia que s’ha de democratitzar. Un any on s’aplica el 155 sense miraments. Un any de manifestacions demanant la llibertat dels presos polítics. Un any on constates que els millors han estat reprimits i anul·lats. Un any on l’extrema dreta impunement ens agredeix.

Un any en què el Rei ens recorda que encara estem a Espanya i és un cosa i el mateix, l’actual falsa democràcia i el règim imposat el 1936 del qual ell n’és l’hereu.

En definitiva i interpretant a Patricia Plaja: El problema no és el poder judicial. Ens equivocaríem si ho centrem tot amb això. El que falla és l’Estat, el que falla és aquesta falsa democràcia. Una altra vegada.

 

Jordi Fortuny i Guinart

Conseller d’ERC-MES-MDC de  l’Ajuntament de Tarragona