Bombers, la FEEC i Meteocat demanen precaució en activitats al medi natural

En el marc d’un exercici de rescat fet a Montserrat

·         S’ha realitzat un exercici de rescat d’una persona accidentada a una canal Parc Natural de la Muntanya de Montserrat
·         L’estiu és l’època de l’any amb més serveis dels Bombers de la Generalitat en rescats i recerques de persones al medi natural
·           S’ha publicat el primer dels vídeos que han elaborat les tres entitats conjuntament
En el marc d’un exercici de rescat que han realitzat aquest matí els Bombers de la Generalitat, acompanyats de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) s’ha demanat extremar les mesures de seguretat i autoprotecció a l’hora de realitzar activitats a la muntanya per l’elevat nombre de serveis que es produeixen al medi natural, especialment durant l’estiu.
A l’exercici, que s’ha realitzat a prop del monestir de Santa Cecília de la Muntanya de Montserrat, han assistit el director dels serveis territorials d’Interior a la Catalunya Central, Eduard Freixedes, acompanyat del president de la FEEC, Jordi Merino; el cap de la regió d’Emergències Centre, Francesc Boya i el cap de Predicció del Servei Meteorològic de Catalunya, Santi Segalà, entre d’altres.
Exercici de rescat de muntanya
 
Els Bombers de la Generalitat han realitzat el rescat d’un excursionista accidentat en una canal de difícil accés al massís de la Muntanya de Montserrat. Els efectius del Grup d’Actuacions Especials els Bombers de la Generalitat (GRAE), amb el suport d’un helicòpter, han dut a terme les maniobres de rescat i evacuació de la persona  mitjançant un gruatge. Posteriorment, dotacions terrestres dels Bombers han col·laborat al trasllat de l’escalador fins a l’ambulància del Grup d’Emergències Mèdiques (GEM) dels Bombers.
 
Tendència a l’augment del serveis de rescat i recerca al medi natural
 
El nombre de rescats i salvaments al medi natural atesos pels Bombers de la Generalitat tendeix a l’augment en els últims anys. Enguany però, en la comparativa dels primers set mesos, s’ha notat un cert descens, probablement a causa les condicions meteorològiques adverses per fer activitats al medi natural, 751 en relació les 825 del 2017 durant aquest període,
Actuacions al medi natural de gener a juliol
 
2013
2014
2015
2016
2017
2018
Recerca i/o rescat en medi fluvial
30
15
28
22
33
28
Recerca i/o rescat en medi marítim
51
34
32
46
56
54
Recerca persones perdudes
111
77
127
215
254
212
Rescat de muntanya
355
369
472
449
478
453
Rescat en coves i pous
12
7
6
4
4
4
TOTAL fins a 31 de juliol
559
502
665
736
825
751
(Baixeu-vos el document adjunt en format .pdf per consultar totes les gràfiques)
El considerable nombre de rescats i recerques preocupa especialment durant els mesos de juliol i agost, que coincideixen amb períodes de vacances en què l’afluència de persones a la muntanya és més elevada, sigui per realitzar activitats esportives o de lleure.

Els caps de setmana és l’altre moment àlgid de serveis al medi natural. D’altra banda, les hores en les quals els Bombers efectuen més salvaments i recerques són entre les 12.00 hores del migdia i les 18.00 hores de la tarda.

Es poden consultar les estadístiques de forma més àmplia al web: www.gencat.cat/interior/seguretatmuntanya. Adjuntem a aquesta nota de premsa un annex amb dades desglossades per comarques.

Consells bàsics de seguretat i autoprotecció a la muntanya

 
Per tal d’evitar possibles accidents és molt important que les persones practiquin activitats al medi natural tinguin consciència de certes mesures preventives, tant  en la planificació com durant l’activitat.  Així mateix, també és de vital importància la necessitat d’un bon equipament i d’una condició física i psíquica adequada al nivell de l’activitat
Abans de sortir
–       PENSEU: Què aneu a fer? Qui fa l’activitat? Quan i on?
–       PLANIFIQUEU: Planifiqueu una activitat adaptada a tot el grup. Tingueu presents horaris, recorreguts i desnivells. Consulteu les guies i mapes i la predicció meteorològica. Planifiqueu un pla B per si alguna cosa falla.
–       EQUIPEU-VOS: Porteu la roba i el calçat adients. Carregueu la motxilla amb tot el material, aigua i menjar necessari.
–       FORMEU-VOS: Formeu-vos en tècniques, materials i assistència sanitària.
–       MINIMITZEU RISCOS: El risc zero no existeix, però ens hi podem acostar. Feu-ne una valoració contínua.
Durant la marxa
–       Un cop iniciada l’activitat, observeu l’estat del grup, si esteu complint l’horari i si les condicions meteorològiques continuen sent favorables. Si no ho veieu clar, no dubteu en girar cua.
–       Fixeu punts de referència en el recorregut, de manera que pugueu orientar-vos.
–       Tingueu sempre a punt un mitjà de comunicació amb el 112, telèfon mòbil amb bateria ben carregada o aparells específics de seguretat.
–       Hidrateu-vos i alimenteu-vos durant tota la jornada.
Es pot consultar la previsió meteorològica i els avisos de Situació Meteorològica de Perill en les zones de muntanya al web www.meteomuntanya.cat i a meteo.cat.
Els Bombers de la Generalitat difonen consells de prevenció i autoprotecció al web: www.gencat.cat/interior/seguretatmuntanya, així com a través del compte de twitter @bomberscat. La FEEC també té una pàgina dedicada a la seguretat: https://www.feec.cat/seguretat.

La formació i la previsió meteorològica, elements clau a la muntanya

Des de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) es recomana que us informeu bé dels itineraris, de les condicions meteorològiques previstes, així com dur tot el material i equipament necessari. Abans d’anar a la muntanya cal tenir una formació prèvia per tal que les activitats que realitzem al medi natural siguin el com més segures sigui possible i prevenir al màxim els accidents. Podeu adreçar-vos a qualsevol de les més de quatre-centes entitats i clubs excursionistes que hi ha repartits per tot el territori català per conèixer la seva oferta formativa o a la mateixa Federació. I recordeu, a més, que disposeu d’informació meteorològica específica pel món excursionista a MeteoMuntanya.cat.

Estrena d’una sèrie de vídeos amb consells de seguretat al medi natural
 
Avui s’estrena als canals en xarxa dels Bombers de la Generalitat, el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) i la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) el primer d’una sèrie de vídeos conjunts sobre activitats al medi natural. Els tres organismes han unit sinergies per aconsellar la població sobre els aspectes a tenir en compte a l’hora d’anar a la muntanya.
El vídeo que inaugura la col·lecció dóna consells de seguretat en la pràctica del barranquisme. L’estiu és una època de molta afluència als barrancs i, a més, aquest any les abundants precipitacions han fet créixer els cabals, fet que augmenta el risc en la pràctica d’aquest esport.

Aquest primer vídeo es va rodar aquest juliol a la Garrotxa amb efectius del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) de Muntanya dels Bombers i membres de la secció de descens de barrancs de la Federació Excursionista. L’Equip d’Enregistrament d’Imatges dels Bombers ha estat l’encarregat de la seva gravació i l’edició. Enllaç: youtu.be/jTimdNESYOY

La col·laboració a tres bandes continua la dinàmica d’unir organismes que treballen en diversos aspectes del món de l’excursionisme que ja es va materialitzar el novembre del 2016 amb el portal web meteomuntanya.cat, dedicat a recursos meteorològics específics per a la muntanya. En aquesta ocasió s’ha sumat a la sinergia el cos de Bombers de la Generalitat aportant la seva experiència en rescats de muntanya per part del GRAE.
El proper dels vídeos sobre el qual ja s’està treballant tractarà sobre aspectes a tenir en compte a l’hora de fer vies ferrades. Un altre tema sobre què també es realitzarà una càpsula audiovisual seran les variables meteorològiques a muntanya.