Les grans ciutats lluiten contra l’augment de l’oferta de pisos turístics

Les grans ciutats s’enfronten a l’augment de l’oferta d’habitatges per a turistes, que altera el mercat immobiliari i la vida quotidiana

CCMA.- Els últims vuit anys, el nombre d’habitacions i pisos per a turistes a la ciutat de Barcelona ha crescut sense parar. Ho mostra, de manera molt visual, una web que tradueix les dades en imatges.

Cada punt que apareix a la pantalla és un nou habitatge d’ús turístic que es publicita al portal Airbnb, un dels més populars entre les persones que busquen allotjament per passar uns dies a la ciutat. Actualment, n’hi ofereix més de 17.000.L’eclosió dels habitatges turístics, però, no és un fenomen únic de la capital catalana. L’aparició de plataformes de lloguer com Airbnb també ha alterat el mapa immobiliari d’altres ciutats que ja fa molts anys que són destins turístics de primer ordre al món.

Amsterdam, un problema social
Amsterdam, a Holanda, va celebrar l’arribada d’Airbnb, per l’oportunitat que oferia a molts ciutadans de llogar el seu habitatge durant un temps curt, però ara considera que la plataforma s’ha convertit en un problema social que perjudica el mercat immobiliari d’una ciutat de menys d’un milió d’habitants.

Berlín, incompliment de la llei
A Berlín fa anys que és difícil trobar habitatge assequible, i la irrupció dels pisos turístics només ha empitjorat la situació. Per mirar de combatre-la, el maig de l’any passat la capital alemanya va promulgar una llei considerada la més dura contra Airbnb, i va prohibir els lloguers turístics, però l’oferta continua existint i es pot contractar sense problema a través de la web d’aquesta plataforma.

Nova York, reacció ciutadana
I a Nova York, un dels principals mercats d’Airbnb, la plataforma s’ha avingut a negociar amb les autoritats la creació d’un registre de propietaris, als quals no permetrà llogar més d’un habitatge alhora. D’altra banda, fa dos mesos que s’ha creat una coalició ciutadana anti-Airbnb que ha posat en marxa un telèfon per denunciar pisos turístics il·legals. Tot un símptoma del rebuig que generen els excessos del turisme, que últimament també s’ha manifestat a Barcelona.