CatECP no donarà suport al punt de la proposta de JxCAT sobre el reconeixement de Puigdemont però sí a retirar el 155

Alamany diu que és “legítim” que Sánchez pugui ser candidat però alerta que “no seria la clau del desbloqueig”

Redacció.- La portaveu del grup parlamentari de Catalunya en Comú Podem (CatECP), Elisenda Alamany, ha anunciat que no donaran suport al punt de la proposta de resolució de JxCAT que aposta pel reconeixement del president cessat pel govern espanyol i candidat de la formació Carles Puigdemont. En roda de premsa, Alamany ha explicat que, en votar-se la proposta per punts, sí que donaran suport als quatre primers sobre la recuperació de les institucions i l’alçament de l’aplicació del 155. Tot i això, ha dit que “lliga amb el sentit comú” que pretendre una investidura “simbòlica” i que una persona governi des de Brussel·les “no ajuda a tirar endavant”. D’altra banda, ha dit que és “legítim” que el número dos de JxCAT, Jordi Sánchez, pugui ser candidat a la presidència tot i estar a la presó però ha alertat que “no seria la clau del desbloqueig”.
La diputada ha celebrat que el dijous tingui lloc un ple a través del qual tots els grups parlamentaris expressin el seu posicionament i ha valorat que aquest debat “fora dels despatxos” també permetrà “desencallar el debat de la investidura”. Alamany ha demanat però als partits que deixin de pensar en les institucions “com si fossin cromos” i apostin per un debat central de país, recordat que aquest ple va ser proposat pel seu grup.

En el cas de la proposta de resolució del PSC sobre el fet que es consideri iniciat el compte enrere de la investidura, Alamany ha insistit que l’informe dels lletrats diu “que el temps no corre” i ha afegit que aquesta continua sent la seva lectura.

Pel que fa a la seva proposta , ha defensat que han mantingut contactes amb entitats com Òmnium, els sindicats CCOO i UGT i la Federació d’Associacions de Pares i Mares de Catalunya (Fapac) per debatre la situació en que es troba l’escola catalana, un dels aspectes de la seva proposta de resolució. La diputada s’ha mostrat convençuda que la seva proposta “que comptarà amb més consensos” i en la línia d’afavorir-ho han acceptat que es voti per punts.

En ser preguntada sobre la possibilitat que Jordi Sánchez sigui el candidat proposat per JxCAT, tal i com ha sonat els darrers dies, Alamany ha valorat que els partits que l’han de proposar no han parlat d’aquesta opció públicament per la qual cosa ha entès que “no és oficial”. En tot cas, ha dit que hi ha “legitimitat i jurisprudència” perquè es pugui presentar –entre d’altres perquè hi ha antecedents- però ha descartat que un candidat com Sánchez ajudi a desencallar la situació actual.

Renovació del consell de govern de la CCMA

D’altra banda, la diputada dels comuns Jessica Albiach ha anunciat que iniciaran una ronda de contactes per tal de desbloquejar la renovació del consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), que caduca al març. “Que deixin de jugar a les cadiretes”, ha dit dirigint-se a ERC i JxCAT.

La proposta dels comuns és retornar als “consensos” assolits la darrera legislatura durant la negociació de la llei de la corporació i que establien que el consell de govern tingués entre cinc i set membres, que qui concorregués al concurs públic per presidir-lo hagués de presentar un projecte per a la corporació i que aquest candidat arribés a la cambra com a proposta de com a mínim tres grups parlamentaris, requerint de dos terços de la cambra per ser escollit.