Una vintena d’embarcacions participaran en la jornada de vela llatina de Cambrils

L’alcaldessa i el regidor de Cultura donaran la benvinguda als patrons i tripulants dissabte a la Torre del Port.

L’Arjau homenatjarà a dues remendadores que col·laboren en la Festa de l’Ormeig des de la primera edició. Una vintena d’embarcacions participaran aquest cap de setmana en la VIII Trobada de Vela Llatina organitzada per l’Arjau amb la col·laboració de l’Ajuntament. Les embarcacions històriques arribaran per terra i per mar des de diferents poblacions dels Països Catalans com l’Escala o Xàbia i restaran abarloades davant de la la Confraria de Pescadors des de dissabte al matí.

Dissabte a les 11 hores, l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; el regidor de Cultura, Josep Lluís Abella, i el president de l’Arjau, Jordi Piqué, donaran la benvinguda als patrons i tripulants a la Torre del Port, on s’hi pot visitar l’exposició “Anem a la platja”. L’acte també servirà per homenatjar a Carme Vilàs i Carme Olivé, dues remendadores i col·laboradores en la Festa de l’Ormeig des de la primera edició, l’any 2006.

Posteriorment, a les 12 hores, al mig del Port de Cambrils, després de l’hissada conjunta de veles, les barques participants sortiran a navegar per davant de les platges de garbí de Cambrils. La navegada finalitzarà a les 14 hores a la passarel·la al costat de la Confraria de Pescadors, on es farà una exposició didàctica dels bastiments participants.

A partir de les 17 hores, a llevant del Port de Cambrils, davant de la platja del Regueral, hi haurà la demostració de navegació tradicional. Es recomana veure les maniobres des del port de Llevant. A les 18:30 hores s’obrirà la zona de carpes a l’inici del moll de Llevant del Port de Cambrils, amb punt de venda de samarretes de la Festa de l’Ormeig elaborades per l’artista cambrilenca Nuri Mariné.

La festa de la pesca tradicional

La dotzena edició de la Festa de l’Ormeig, de pesca tradicional, començarà dissabte a les 19 hores a la platja del Regueral on es podran veure recreacions històriques d’oficis antics com fabricants de sàrcies, mestres d’aixa, remendadores, mestres velers, cistellers, la navegació tradicional o la tirada de rall.  L’objectiu principal és presentar i valorar l’ofici del pescador i la seva família, a través de les tècniques i els treballs a la mar o en terra directament relacionats.

Tot seguit, a les 20 hores es podrà veure la tirada de l’artet fet i armat a Cambrils. Per acabar, hi haurà una estesa d’art a la platja i la subhasta de peix a l’antiga a càrrec del grup de Teatre La Teca.

Les activitats de diumenge començaran a les 11 hores amb l’hisssada conjunta de veles llatines i la VI Navegada Josep Lluís Savall, encapçalada enguany per Sa Rata, barca del sardinal, construïda a Banyuls l’any 1926 , amb port a l’Escala i tripulada per Pep Savall durant molts anys. Tot seguit, la flota continuarà cap a la senya del baixant entre el Pratdip i el Nas de Bou dels tarragonins pel Telègraf i, el mig de la mussara pel Castell de Vilafortuny.

A les 11:30 hores, l’embarcació Cat Aventure sortirà des del Mollet del Rec. L’accés será lliure i obert a tothom quui vulgui seguir la navegada des del mar i sentir els comentaris de pescadors experimentats sobre les maniobres participants a la trobada.

La cloenda de la trobada tindrà lloc a les 13 hores al Port de Cmbrisl amb l’arribada de les embarcacions participants.