Els diputats Joan Francesc Piqué i Francesc Josep Miró presenten davant del plenari la renúncia com a diputats

El ple de la Diputació insta al desmantellament definitiu del magatzem de gas Castor i demana que s’investiguin responsabilitats legals i econòmiques

Els diputats Joan Francesc Piqué, del grup d’ERC i Francesc Josep Miró, del grup del PSC, han presentat la seva renúncia durant la sessió plenària corresponent al mes de juny, que ha tingut lloc aquest divendres. La renúncia voluntària de Piqué serà coberta amb Francesc Barbero, en l’actualitat primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Flix.

D’altra banda, Maria José Beltran, alcaldessa de Tivenys, assumirà el càrrec de diputada dins del grup del PSC, en substitució de Francesc Josep Miró, que renuncia com a conseqüència de l’acord pres per l’assemblea de regidors a l’Ebre, després de les passades eleccions municipals de 2015. El ple de la Diputació ha acordat informar l’administració electoral perquè lliuri les credencials corresponents als futurs nous diputats.
Aprovada la moció per desmantellar la plataforma Castor i establir-ne responsabilitats

El ple de la Diputació ha aprovat per unanimitat la moció presentada conjuntament pels grups d’ERC, CIU, PSC i CUP per al desmantellament de les instal•lacions del projecte Castor.  El text de la moció demana al govern espanyol una ordre de clausura definitiva del magatzem de gas submarí que se segellin els pous i se’n desmantellin immediatament totes les instal•lacions marítimes i terrestres.  A més, reclama al Congrés dels Diputats una comissió d’investigació per determinar responsabilitatspolítiques, tècniques i econòmiques d’aquells que van autoritzar, tramitar, gestionar i aprovar la posada en funcionament de la plataforma, així com per emprendre les accions legals que se’n derivin.

L’escrit insta a la retirada del gasoducte, que es reverteixi als propietaris les servituds afectades i la restitució ambiental i paisatgística dels espais afectats pel projecte, a més d’estudiar el rescabalament per afectacions, tant del projecte com dels terratrèmols. La moció demana, a més, la creació d’una comissió informativa de seguiment del desmantellament amb presència d’ajuntaments i governs autonòmics dels territoris afectats pels terratrèmols, l’elaboració d’un informe jurídic sobre l’operativitat de les instal•lacions, una auditoria tècnica del projecte i un informe sobre estabilitat i risc sísmic.