La Vella de Valls s’anota la millor diada de la seva història per Santa Úrsula

La Joves es conforma amb el 2d8sf carregat i el 3d9f descarregat en una diada de màxima ambició

Redacció.- La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha culminat aquest diumenge, per Santa Úrsula, la millor diada de la seva història. En el tradicional duel de les colles vallenques de finals de temporada, els de la camisa rosada han descarregat un majestuós 4 de 9 sense folre i han aconseguit carregar el 4 de 10 amb folre i manilles i el 2 de 8 sense folre. La Vella, que ha anat de menys a més, ha arrodonit la seva actuació descarregant el pilar de 8 amb folre i manilles, oferint així una de les millors exhibicions del curs. Per la seva banda, la Colla Joves dels Xiquets de Valls també ha arribat a la cita de la plaça del Blat amb la màxima ambició, però només s’ha pogut anotar el 2 de 8 sense folre carregat i el 3 de 9 amb folre descarregat. Els de la camisa vermella han vist com el 3 de 9 amb folre i l’agulla i el pilar de 8 amb folre i manilles han quedat en intents.
El sorteig per decidir l’ordre d’actuació ha dictaminat que la Vella fos l’encarregada d’obrir plaça en la diada de Santa Úrsula i els de la camisa rosada han decidit sortir d’inici amb el 2 de 8 sense folre, la mateixa construcció amb què pretenia arrencar la Joves. La construcció dels del Portal Nou s’ha alçat tremolosa i treballada, però finalment han aconseguit carregar-la. Aleshores, tota la pressió ha anat a parar a la colla rival, que s’ha quedat a les portes de carregar 2 de 8 net -tot i que enguany l’havia descarregat en dues ocasions-. El castell de la Joves ha fet llenya tot just quan l’enxaneta es disposava a fer l’aleta. Després de l’intent de 2 de 8 sense folre, els de la camisa vermella han rebaixat pretensions amb el 3 de 9 amb folre, que han aconseguit descarregar.

En segona ronda, malgrat la llenya del primer castell, la Vella ha apostat pel 4 de 10 amb folre, del qual n’ha desmuntat un peu. Els rosats han aconseguit coronar el castell, malgrat que no presentava bones mides i l’han hagut de treballar de valent. Empesos pels ànims de la plaça del Blat, han aconseguit carregar aquest colós per cinquena vegada. El castell, però, s’ha trencat a la descarregada i ha fet llenya. Igualment, l’eufòria s’ha desfermat entre els castellers de la colla. Al seu torn, la Colla Joves ha tirat amunt el 3 de 9 amb folre i l’agulla en dues ocasions, però ha hagut de desmuntar els dos castells.

En tercera ronda, la Vella ha mantingut l’ambició i ha decidit apostar pel 4 de 9. Després de desmuntar-ne dos peus, els de la camisa rosada han aconseguit carregar i descarregar aquest castell de forma impecable. Novament, els castellers ho han celebrat i la plaça del Blat ha retronat als crits de “Oe, colla Vella, oe” i “La culpa és de la Vella”. Per la seva banda, la Colla Joves dels Xiquets de Valls hi ha tornat amb el 2 de 8 sense folre i l’ha pogut carregar, però la construcció dels diables vermells ha fet llenya després de l’aleta.

En la ronda de pilars, la Colla Vella ha posat la cirereta a la seva gran actuació descarregant el pilar de 8 amb folre i manilles, la qual cosa ha desfermat novament l’alegria entre els del Portal Nou. La Joves no s’ha arronsat i també ha apostat pel mateix pilar per cloure la Santa Úrsula més reivindicativa, malgrat el desgast i les tres hores d’exhibició que duien sobre les espatlles. Els de la camisa vermella ho han intentat, però l’estructura s’ha trencat per quints abans de fer l’aleta.