La vaga dels estibadors no registra incidències destacables durant les primeres hores d’aturades als ports catalans

Barcelona i Tarragona registren descensos de l’activitat en l’arrencada d’aquesta protesta de 48 hores contra la liberalització

ACN Barcelona .- La vaga de 48 hores dels estibadors de tot l’estat espanyol que s’ha iniciat aquest dimecres al matí està transcorrent sense incidències remarcables als ports catalans. El Port de Barcelona ha registrat un descens molt notable de l’activitat, segons han informat des de l’Autoritat Portuària de la capital catalana, i pràcticament només han treballat els operadors que estan coberts pels serveis mínims (per exemple, en el transport de mercaderies peribles o perilloses i de passatgers). En aquest sentit, els serveis mínims s’han complert totalment a la instal·lació portuària barcelonina. Al Port de Tarragona, la jornada de vaga també ha transcorregut sense incidències remarcables i amb el compliment total dels serveis mínims per part dels estibadors.
Segons un comunicat del Port de Tarragona, “la jornada de vaga d’avui, dimecres 14 de juny, del col·lectiu de l’estiba s’està desenvolupant sense incidències, i amb el compliment dels serveis mínims. Des del Port de Tarragona, d’acord amb les instruccions oficials que es rebin, es farà un seguiment de les jornades de vaga i els seus efectes. La Policia Portuària està gestionant, sense incidències, els accessos al recinte portuari, d’acord amb els serveis mínims establerts”.

Per la seva banda, els representants del sindicat d’estibadors del Port de Barcelona (Estibarna) han xifrat en un 100% el seguiment de la vaga d’aquest dimecres per part del col·lectiu. Els estibadors tampoc han notificat incidents remarcables durant la primera jornada d’aturades de 48 hores, que s’estendrà fins el divendres 16 de juny al matí.

Els estibadors han convocat diverses jornades de vaga de 24 hores en horaris alterns i ara estan seguint aquesta aturada de 48 hores contra la liberalització del sector de l’estiba que va aprovar el govern espanyol i va ratificar el Congrés dels Diputats. Els sindicats d’estibadors reclamen que les empreses del sector (agrupades en la patronal ANESCO) subroguin els seus contractes i es mantinguin els llocs de treball que hi ha actualment.

Segons el ministeri de Foment, les tres primeres jornades de vaga en el sector de l’estiba (els dies 5, 7 i 9 de juny) van suposar unes pèrdues econòmiques superiors als 36 milions d’euros, cosa que equival a més de 12 milions per jornada. El ministeri va detallar que d’aquests 12 milions d’euros de costos, 2,5 milions corresponen al transport terrestre, tant viari com ferroviari, i 5 milions a les companyies estibadores.