De vacances amb les teves sèries a la maleta

Marxes de vacances, però no pots passar sense la teva sèrie preferida més d’un parell de dies? No et vols perdre l’estrena de la nova temporada? La Comissió Europea ha aprovat una legislació que permet la portabilitat d’aquests serveis tal com ja passa amb la telefonia mòbil.

Europe Direct.- Tot i que caldrà esperar encara una mica, ja que l’acord aprovat a principis del mes de juny entrarà en vigor previsiblement el primer trimestre de 2018.

A diferència de les cadenes de televisió, que normalment omplien la programació dels mesos d’estiu amb repeticions de programes, algunes plataformes digitals estrenen noves sèries o temporades durant les vacances. Fins ara, els usuaris no podien utilitzar la seva subscripció en línia si marxaven, per exemple, de vacances o a un viatge de feina a algun país comunitari. El compte tenia canvis o deixava de funcionar quan el subscriptor s’hi connectava des de l’estranger i el missatge que rebia era “el contingut no està disponible”.

Continguts sense “fronteres”
La Unió Europea ha aprovat les noves regles per l’accés dels abonats als continguts en línia de plataformes com Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Spotify o Deezer (que tinguis contractats, és clar) des d’altres països de la UE. És el que han anomenat “portabilitat transfronterera“. Així, ja permet que t’emportis “a l’equipatge” les teves sèries. Fins ara, en desplaçar-se a altres països de la Unió, pel·lícules, sèries de televisió, esdeveniments esportius, música o videojocs, quedaven fora de l’abast de l’usuari que els havia contractat.

El 2016, segons la Unió Europea de Radiodifusió (EUR), gairebé l’11% de les llars europees tenien una subscripció de vídeo a la carta, una xifra que s’espera que es dupliqui el 2020 i més a partir d’ara amb la fi del roaming.

Verificació obligatòria
Els legisladors europeus han previst mesures per evitar “abusos” dels clients, i es permetrà a les empreses aplicar determinats controls per verificar el lloc de residència permanent de l’usuari i evitar que contracti un servei a altres estats de la Unió amb millors ofertes.

També es tracta d’evitar vulneracions dels drets d’autor (la normativa pel que fa als drets d’autor pot variar d’un país a un altre). Els proveïdors podran triar “fins a un màxim de dos” d’entre els deu criteris de verificació que s’inclouen a la nova normativa, entre els quals hi ha el DNI, la declaració d’impostos o l’adreça d’IP. En qualsevol cas, la verificació haurà de ser “proporcionada i efectiva”.

També es podrà sol·licitar una nova verificació si hi ha “dubtes raonables” que s’està fent un ús fraudulent del servei contractat i, si es comprova que és així, es podrà arribar a suspendre aquest servei.