Treball investiga possibles “irregularitats” d’empreses de serveis i ETTs que subcontracten treballadors a la fruita

Josep Ginesta assegura que aquesta campanya no s’han detectat més incompliments que en les darreres per part d’empresaris agraris

ACN Barcelona .- El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies està investigant possibles “irregularitats” o actuacions “abusives” per part d’empreses de treball temporal (ETT) o empreses de serveis que subcontracten a empreses agràries treballadors per a la campanya de la fruita. Segons ha explicat en una entrevista a l’ACN, el secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, l’actuació s’ha iniciat arran de denúncies rebudes en què s’acusa a empreses d’aquesta tipologia d’actuar “sota el paraigua d’aparent legalitat i no respectar les normes de subcontractació” per dotar de personal el sector fructícola. D’altra banda, Ginesta ha remarcat que, fins la moment, des de Treball “no s’han detectat molts incompliments” laborals per part dels empresaris agraris en l’actual campanya de la fruita, els quals se situarien un en volum similar a campanyes anteriors. Aquests se centren en la presència d’algun treballador irregular o en qüestions relacionades amb les jornades laborals, segons ha explicat.
Ginesta ha exposat a l’ACN que des de Treball s’està investigant l’actuació d’empreses de serveis i ETTs que subcontracten treballadors per participar a la campanya de la fruita a les comarques lleidatanes. “Hi podria haver gent que utilitza el paraigua d’empreses de serveis i ETTs per dotar de mà d’obra a empresaris agraris a través de pràctiques abusives que s’aproximarien més al tràfic de persones”, ha manifestat.

El secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies ha explicat que des del departament qüestionen que algunes d’aquestes pràctiques de subcontractació “respectin les condicions de legalitat” i, per això, ho estan investigant, a partir de diverses denúncies rebudes, tot i que Ginesta no n’ha concretat l’origen. “Ens arriba que podria haver-hi alguna irregularitat però no sabem quin en seria el volum”, ha assenyalat el secretari general de Treball, tot deixant clar que des del Govern se seguirà vetllant “perquè es compleixi la legalitat”.

Cal recordar que els sindicats UGT i CCOO, de la mateixa manera que el grup municipal de la Crida per Lleida-CUP a l’Ajuntament de Lleida, porten denunciant aquesta campanya l’actuació d’empreses de serveis i ETTs que subcontracten temporers per a la campanya de la fruita, tant pel que fa a les condicions laborals que els ofereixen com per no donar-los allotjament.

Després de les protestes de temporers en l’inici de la campanya de la fruita dolça en poblacions del Baix Segrià en relació amb el preu de les hores i de les condicions laborals, el secretari general de Treball ha exposat a l’ACN que en l’actual campanya “no s’han detectat moltes irregularitats” per part dels pagesos malgrat que “entre que obrim i tanquem una actuació poden passar alguns mesos” i, per això, el balanç definitiu de les actuacions dutes a terme no es fa fins un cop finalitzada la campanya, ha matisat. “No tenim constància de més incompliments que en altres anys per part del sector, més enllà d’algun treballador irregular o de qüestions relacionades amb el tema de les jornades laborals”, ha manifestat Ginesta.

Pel que fa als allotjaments de temporers, el responsable de Treball ha posat en valor l’experiència acumulada dels pagesos i ajuntaments lleidatans a l’hora d’oferir aquests recursos als treballadors agraris que contracten i els quals es desplacen fins a Lleida per participar en la campanya fructícola. En aquest sentit, ha deixat clar que, de la mateixa manera que en els anys anteriors, “la campanya d’inspeccions vetlla perquè es compleixin les condicions mínimes acordades entre les parts”.

Ginesta ha remarcat que les comarques de Lleida tenen una llarga tradició en rebre temporers i “aquesta experiència ha permès desenvolupar certs automatismes al territori per anar ressituant aquestes persones”. Però “el problema sorgeix en els dies en què hi ha un desajust entre l’oferta i la demanda de feina i es genera un cert conflicte” ja que quan arriben alguns temporers al territori “se situen en assentaments mentre no troben feina”, ha assenyalat. En aquest sentit, ha recordat que l’allotjament forma part del salari “en espècie” que el pagès paga al temporer, de la mateixa manera que respectar les condicions laborals, les hores de treball i el sou. Així, ha assegurat que des de Treball es vetlla “perquè no hi hagin males pràctiques o pràctiques irregulars” en aquest sentit.

El Síndic de Greuges, la UGT, CCOO, la Crida-CUP i En Comú Podem, entre altres entitats, han denunciat públicament aquest estiu la situació d’insalubritat d’alguns assentaments de temporers al Baix Segrià en què viuen persones que arriben a la zona per treballar a la campanya de fruita.

D’altres temporers dormen al carrer en ciutats com és el cas de Lleida davant la manca d’un allotjament o perquè així ho prefereixen. Aquest fet que ha provocat que la Paeria hagi demanat la implicació de la resta d’administracions per posar fi a aquesta situació, amb les quals han acordat treballar conjuntament per fer un cens del total de places d’allotjament que s’ofereixen a la plana de Lleida per tal de valorar si són suficients per acollir la totalitat de temporers que arriba al territori per la campanya de la fruita i, si cal, ampliar-les. L’objectiu és crear una xarxa d’albergs a la plana de Lleida que funcioni de forma coordinada entre els diferents ajuntaments i administracions implicades per tal que cap temporer es vegi obligat a dormir al carrer.