La temporada turística arrenca amb la previsió d’ocupació gairebé total a la Costa Daurada i de l’Ebre durant l’agost

Augmenta el nivell de reserves al territori, especialment de clients estrangers, per la inestabilitat geopolítica en destinacions com el nord d’Àfrica i Turquia

La temporada turística d’estiu arrenca amb bones expectatives i previsions d’ocupació a la Costa Daurada i de l’Ebre, que podrien arribar al ple total, especialment, durant l’agost. Mentre que els establiments de la Costa Daurada calculen omplir més d’un 90% de les seves places durant els dos mesos més concorreguts de l’estiu, els allotjaments rurals de les Terres de l’Ebre estan ja reservats per aquest agost en un 50% i no descarten penjar el cartell de complet aquest agost. Els que més s’han afanyat a reservar per aquest estiu són, com ja és habitual, els clients estrangers. El context internacional, marcat per conflictes geopolítics i atacs terroristes en països turístics del nord d’Àfrica o Turquia, pot ajudar a fidelitzar una clientela europea que arriba al territori buscant, principalment, sol i platja. Els allotjaments de l’interior preveuen que, a remolc d’aquesta tendència creixent de l’ocupació, puguin acabar també omplint.
A la Costa Daurada, la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la demarcació de Tarragona (FEHT) creu que serà un estiu de rècord, superant l’anterior registre vigent des d’abans de la crisi, 19,7 milions de pernoctacions l’any 2016. Les reserves ja han crescut un 10% i això permetrà reduir la tendència a contractar a última hora. Els allotjaments preveuen ocupacions superiors al 90% durant juliol i agost. Als càmpings serà d’un 85%. Aquestes expectatives optimistes, a les quals se sumen també el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona i els ajuntaments de Salou, Vila-seca i Cambrils, es veurien reforçades per les dades acumulades entre els mesos de gener i juny, amb un increment d’estades del 7%, especialment, per part de turistes espanyols, irlandesos, italians o russos.

Admeten els empresaris, en aquest sentit, que l’escenari geopolític actual en els països del nord d’Àfrica –Tunísia i Egipte, principalment. o Turquia ha permès captar més turistes. Ara, asseguren, cal fidelitzar-los. Amb aquest objectiu, els establiments de la Costa Daurada han invertit 200 milions d’euros en la reforma de les seves instal·lacions i confien també en el ganxo potencial de Ferrari Land, que enceta la seva primera temporada d’estiu en funcionament. Britànics i irlandesos, que disposaran de més vols a Reus, o francesos, russos, belgues i holandesos, són els turistes que més poden acabar creixent en nombre, segons precisa la gerent de la FEHT, Marta Álvarez.

Reserves rurals del 50% a l’agost

Sense arribar als nivells d’optimisme mostrats pels empresaris hotelers de la Costa Daurada, els allotjaments turístics de les Terres de l’Ebre també preveuen que la d’aquest estiu sigui també una bona temporada en termes d’ocupació. Fins i tot, millor que l’anterior i, sobretot, amb el mar a prop. “En ferm –en termes de reserves ja tancades-, tenim una ocupació del 50% a l’agost. En el global de l’estiu, pot baixar a un 30%. La perspectiva és bona però no sabem si es complirà. Prop de la costa és molt bona i a l’interior, no tant”, precisa Juanjo Bel, portaveu de l’Associació de Turisme Rural de les Terres de l’Ebre (Aturebre). Aquesta desigual distribució territorial es manifesta amb cases a la zona de platja “que estan al 100%” per al mes d’agost ja en aquests moments. “A la plana és al contrari: quan ells –a la platja- omplen, després ho fem nosaltres”, abunda.

Comparativament parlant, les reserves formalitzades fins aquests moment coincideixen en bona mesura amb les registrades en el mateix moment de l’any passat. “Però les perspectives són més bones”, matisa. Les previsions d’una ocupació gairebé total a la Costa Daurada i en zones més llunyanes com la Costa Brava poden acabar també ajudant. Bel, però, entén també que el context geopolític i de conflictivitat en l’àmbit internacional està influint de forma decisiva. Especialment, pel que fa a l’ocupació i el nivell de reserves per part de clients forans. “A l’Estat espanyol estem més tranquils: han hagut moltes destinacions on han tingut terrorisme”, abunda. Això s’ha percebut amb el fet que una part molt important de les reserves tenen un origen internacional. No és un fenomen nou, de fet. “Els espanyols i catalans abundaran, però a última hora, reservant a un mes vista, a partir de juliol”, tanca.