Sánchez culmina la presa de control del PSOE al 39è Congrés Federal del partit

El PSC disposarà previsiblement de tres membres a la nova executiva: Núria Parlón, Carles Ruiz i Meritxell Batet

ACN Madrid .- El reelegit secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, culmina aquest cap de setmana la presa de control del partit al 39è Congrés del PSOE, que elegirà la nova executiva que l’acompanyarà al llarg del seu mandat. Previsiblement el PSC hi disposarà de tres representants: Núria Parlón, Carles Ruiz i Meritxell Batet, i hi seran presents dos barons crítics amb el sanchisme: L’exlehendakari Patxi López –amb qui va pugnar a les primàries- que s’encarregarà de la política territorial, i el president de la Junta d’Extremadura Guillermo Fernández Vara, que presidirà el Consell de Política Federal. El Congrés ha de servir també per acabar de definir la línia ideològica de la formació en qüestions com el reconeixement de la plurinacionalitat de l’Estat i la gestació subrogada. Les tres comissions de treball (Estratègia política, Economia i Model de patit) debatran 6.473 esmenes i retallaran la ponència marc elaborada per encàrrec de la gestora per Eduardo Madina i José Carlos Díez, que no defensaran el seu text.
Sánchez arriba al Congrés Federal en una posició de força després que la presidenta andalusa, Susana Díaz hagi renunciat a impulsar cap mena de corrent crític. El secretari general del PSOE ha teixit la pau amb els barons anunciant que no té intenció de presentar candidats alternatius als congressos territorials, i situant a la seva executiva Guillermo Fernández Vara, que va donar suport actiu a Susana Díaz durant la campanya de les primàries.

L’equip del secretari general del PSOE ja ha desgranat alguns dels membres de la seva executiva, començant per l’exministra Cristina Narbona, que serà elegida presidenta del PSOE, i José Luis Ábalos, mà dreta de Sánchez, que esdevindrà secretari d’Organització i podria ser també secretari general del Grup Socialista al Congrés dels Diputats. També ascendeix a l’executiva la diputada Adriana Lastra, que serà vicesecretària general del PSOE i podria esdevenir portaveu del Grup Socialista al Congrés en substitució d’Ábalos, que ocupava el càrrec de manera temporal.

També formaran part de l’executiva Óscar Puente, alcalde de Valldolid, que serà portaveu de l’executiva, l’andalús Alfonso Gómez de Celis, un dels detractors de Susana Díaz que va donar suport a Sánchez després de la seva dimissió, i el veterà Manuel Escudero, membre de l’ala esquerra del partit, que esdevindrà secretari d’Economia. A més, Sánchez previsiblement incorporarà dues exministres més de l’època de Zapatero: Beatriz Corredor, que podria esdevenir secretària d’Habitatge i Carmen Calvo, la d’Igualtat.

L’exalcalde de Donosti Odón Elorza s’encarregarà previsiblement de l’àrea de Transparència, i l’exdirector de Change.org, Francisco Polo, s’incorporaria a l’àrea de Ciència i Innovació. També Toni Ferrer, exnúmero dos de Cándido Méndez de UGT, pot esdevenir secretari d’Ocupació.

Tres membres del PSC a l’executiva

Previsiblement el PSC disposarà de tres representants a l’executiva del PSOE. Són l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlón, que ocuparà el càrrec de secretària executiva de Cohesió Social i Integració; l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, que va donar suport a la campanya del secretari general a Catalunya i s’ocuparà d’alguna de les àrees econòmiques de l’executiva. I per últim la diputada Meritxell Batet, que ja era membre de l’enterior executiva i que podria ostentat paral·lelament algun càrrec al Grup Parlamentari.

Reconeixement de la ‘plurinacionalitat’ de l’Estat

La qüestió catalana serà un dels debats destacats del Congrés. El Congrés abordarà el contingut d’un dictamen elaborat per l’equip de Sánchez –redactat per José Félix Tezanos i Manu Escudero- que substitueix en bona mesura la ponència marc encarregada per la gestora.

Entre altres, els socialistes apostaran per “perfeccionar el reconeixement del caràcter plurinacional de l’Estat apuntat a l’article 2 de la Constitució”, tot i que la direcció podria obrir les portes a esmenes presentades pel sector crític que aposten perquè el text reculli explícitament l’existència d’una única sobirania espanyola. El Congrés també apostarà per una reforma federal de la Constitució i caldrà veure fins a quin punt va més enllà o es limita als termes que recull la Declaració de Granada de 2013.

Cal veure també si el document final que se sotmetrà a votació inclou crítiques a l’abstenció del Grup Parlamentari a la investidura de Mariano Rajoy. Malgrat que la crítica apareixia als primers documents elaborats per l’equip de Sánchez, la qüestió podria quedar difuminada mitjançant l’acceptació d’esmenes.

Pel que fa al model de partit, el Congrés podria avalar les propostes que canvien el sistema per poder destituir el secretari general, que passa d’estar a mans de la seva executiva (feia falta que dimitissin la meitat mes un dels seus membres) a dependre del Comitè Federal, molt més ampli, on caldria el 51% dels vots, i posteriorment per la militància, que seria sotmesa a consulta.

77 delegats del PSC

Aquest 39è Congrés Federal del PSOE se celebra sota el lema “Som l’esquerra” hi estan convocats 1.035 delegats de totes les federacions del partit. Les delegacions més nombroses són Andalusia (255), el País Valencià (95), Madrid (80) i Catalunya (77).

Entre aquests delegats del PSC destaquen el primer secretari del partit, Miquel Iceta; el secretari d’Organització, Salvador Illa, i la secretària de l’Àrea de Política Municipal i Formació i alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlón.

També hi participaran l’exprimer secretari Pere Navarro, la diputada al Congrés Meritxell Batet, i el segon tinent d’alcalde a l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni. Entre els delegats hi ha una àmplia representació dels alcaldes socialistes com la de l’Hospitalet, Núria Marín; el de Viladecans, Carles Ruiz; el de Cornellà, Antoni Balmón; la de Rubí, Ana María Martínez; la de Sant Boi, Lluïsa Moret; i la de Gavà, Raquel Sánchez, entre d’altres.