El Parlament recorda i homenatja les víctimes de l’atemptat d’Hipercor en el seu 30è aniversari

Forcadell expressa el “rebuig absolut” al terrorisme i víctimes d’atemptats reclamen un tracte just i col·laboració entre administracions

ACN Barcelona .- El Parlament ha recordat i homenatjat aquest divendres les víctimes de l’atemptat terrorista d’Hipercor en el seu 30è aniversari i de forma extensiva totes les víctimes del terrorisme. L’acte ha comptat amb la presència de víctimes i familiars del cotxe bomba que ETA va col·locar a Barcelona en un centre comercial el 19 de juny de 1987, així com d’altres atemptats. Un d’aquests ha estat Pedro Ortega que ha detallat com va ajudar a les víctimes i com va trobar la seva cunyada entre les mateixes. El president de l’Associació Catalana de Víctimes d’Organitzacions Terroristes (ACVOT), José Vargas, ha assegurat que la qualitat de la democràcia “depèn de com es tracta a les víctimes” i ha lamentat que aquest tracte no sempre hagi estat a l’alçada. Les víctimes han reclamat també màxima col·laboració entre els cossos de seguretat. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha expressat el “rebuig absolut” de la societat catalana cap a qualsevol forma de terrorisme i ha conclòs: “Mai més un altre Hipercor, mai més cap acte terrorista”.
El periodista Jordi Bordas ha estat el primer en recordar i explicar als presents com va viure aquell dia cobrint la informació i ha apuntat que “hi va haver un abans i un després” d’Hipercor en la història d’ETA perquè va ser a partir d’aquell atemptat que l’organització terrorista va cometre actes contra la societat civil i ha reclamat que aquest aspecte no s’oblidi mai per entendre bé la història de la banda.

El testimoni directe de l’atemptat Pedro Ortega ha recordat emocionat com el va viure mentre estava treballant a la novena planta de l’edifici on va esclatar el cotxe bomba. Ortega ha explicat que el van trucar per dir-li que la seva cunyada es trobava al centre comercial i ha detallat com va ajudar a les víctimes fins que, ja en un hospital, va trobar que la seva familiar era entre els morts. Ha explicat també com a conseqüència de la inhalació de fum aquell dia ha vist reduïda la seva capacitat pulmonar i ha lamentat que les autoritats no el reconegui com a víctima de l’atemptat. “El meu desig és que la força de la democràcia i de les nostres institucions facin que un fet com aquest no es torni a repetir mai més”, ha demanat a les autoritats.

També ha intervingut Sílvia Vidal, qui va perdre el seu germà de 19 anys el 1980 en un atemptat dels GRAPO. Vidal ha fet un discurs més reivindicatiu assegurant que les víctimes del terrorisme no tenen etiquetes ideològiques o creences religioses i ha lamentat que se’ls utilitzi “com a titelles”. A més, ha dit que “si alguna cosa impedeix la col·laboració” entre els cossos policials estatals i autonòmics en la lluita contra el terrorisme, les víctimes han d’aixecar la veu per exigir “amb contundència” aquesta col·laboració en benefici de tota la societat. “Des del ministeri de l’Interior haurien d’afinar aquesta col·laboració i mentre això no sigui així, només l’Estat serà el responsable que el número d’associats vagi en augment”, ha dit.

Per la seva part, el president de l’ACVOT s’ha congratulat per la fi de la banda terrorista ETA però ha dit que la forma com es va tractar aquest final per part d’alguns sectors de la societat “va ser molt dolorosa”. Per això, ha demanat a tothom que es posi en la pell de les víctimes per entendre’ls. Ha lamentat també que s’ha perdut la “solemnitat” que existia anys enrere cap a les víctimes i ha rebutjat haver de matissar opinions “per no intimidar o incomodar”.

Per últim, la presidenta del Parlament ha explicat que amb l’acte la cambra catalana volia expressar el seu suport a les víctimes i el rebuig a qualsevol forma de terrorisme. “En democràcia hi tenen cabuda totes les idees menys les de l’odi i la violència”, ha manifestat. La presidenta ha assegurat que cal “continuar endavant però no oblidar” l’atemptat d’Hipercor i ha reconegut que “durant massa anys” no es va saber ajudar els supervivents ni se’ls va fer el reconeixement que mereixien.

Foracell s’ha referit també als atemptats terroristes que s’han succeït darrerament a Europa i ha reivindicat que s’ha de fer l’esforç de “no confondre els terroristes amb comunitats, idees polítiques o creences que ells invoquen per intentar justificar els seus crims”. Ha dit que Catalunya és “sensible” amb aquestes comunitats perquè durant anys va patir el terrorisme en primer persona amb més de 70 víctimes com a conseqüències d’actes terroristes de diverses bandes.

L’acte ha comptat també amb la presència del conseller d’Interior, Jordi Jané, i representants de diversos cossos policials i diputats del Parlament, entre d’altres.