Salou tomba la moció del PP de rebuig a l’1-O

El PSC, soci de govern de CiU al municipi, s’alia amb el PP, i el regidor de Podem acaba decantant la balança

ACN Reus .- L’Ajuntament de Salou ha tombat la moció presentada pel PP de rebuig a l’1-O en el plenari d’aquest dimecres al migdia. La votació ha quedat molt igualada, amb un resultat de 10 vots a favor dels populars, socialistes -que són a l’equip de govern amb CiU- i C’s, i els 11 vots contraris de CiU, ERC i Guanyem Salou-Podem. El vot d’aquesta formació ha fet decantar la balança cap al ‘no’. La moció, contrària a la cessió d’espais per al referèndum, ha eclipsat el plenari amb un tens debat entre el portaveu del grup municipal del PP i l’alcalde Pere Granados (CiU). El PP ha retret que els regidors de CiU hagin votat de forma diferenciada -entre els que són del PDeCAT i els de la formació FUPS (Ferran Units per Salou), entre els quals l’alcalde-, però que al final el sentit del vot hagi estat el mateix.
Optar pel vot diferenciat feia pensar que els regidors convergents no votarien tots en el mateix sentit, però no ha estat així i, en una votació molt ajustada, la moció dels populars ha quedat rebutjada. Ha estat clau el vot contrari de l’únic regidor de Podem a Salou, formació que ha optat per no argumentar el seu vot durant el debat de la moció.

L’altre gran interrogant en aquest debat era el vot del PSC -forma govern amb CiU. Finalment ha decidit aliar-se amb el PP, després de consensuar el text de la moció. Aquest suport ha estat criticat especialment pel grup d’ERC, qui ha retret la “disbauxa” dels socialistes a qui els ha acusat d’oferir posicionaments diferents quan es parla de les urnes i el procés.

Antoni Brull, portaveu del PSC, s’ha defensat dels retrets insistint que la posició del seu partit “només passa pel diàleg i la negociació, sota l’ordenament jurídic vigent, en forma d’encaix federal”. “Volem votar amb totes les de la llei, i no participarem en res que se situï fora de la llei”, ha conclòs Brull, clarament ofès per l’atac directe d’ERC.

El PP, però, conscient del pes del vot de l’alcalde, ha demanat explícitament a Granados el seu suport al text. El batlle, però, molt breument i taxativament, ha dit que rebutjava la moció del PP, però que en cap cas això fa que la seva persona no sigui respectuosa amb la legalitat tal com, segons Granados, haurien donat a entendre els populars.

“Una mera i simple moció no determina que jo vagi en contra en de la llei, jo estic a favor de la llei i d’acatar el Tribunal Constitucional”, ha reiterat Granados en acabar el ple. En la mateixa línia, la portaveu de FUPS, Maria José Rodríguez, ha argumentat el vot contrari de la formació salouenca en considerar que la moció és “totalment innecessària”