La República Catalana no troba reconeixement mundial

Pla curt d'un cartell 'Catalonia, Europe' amb el fons de la Generalitat, el 27 d'octubre de 2017 (Horitzontal)

Estats Units, Alemanya, França, Rússia,  Regne Unit, Canadà i desenes de països afirmen no reconèixer la Declaració d’Independència

 

Natxo Guinea.- Perquè un territori es conformi com a Estat, a més de la voluntat i el suport de la societat i les seves institucions, necessita cert suport i reconeixement per part d’altres estats.

Des que el Parlament proclamés la República Catalana, o la seva engegada, les reaccions dels països han anat arribant en forma de degoteig. Fins ara, els països més rellevants que s’han manifestat ho han fet en la mateixa posició: no reconeixen la Declaració d’Independència ni la República que en deriva.

Estats Units, dels primers

No va trigar massa el Departament d’Estat a pronunciar-se. “EUA gaudeix d’una gran amistat i una associació perdurable amb Espanya, aliat nostre a l’OTAN. Els nostres dos països cooperen estretament per avançar en la nostra seguretat compartida i prioritats econòmiques. Catalunya és una part integral d’Espanya, i EUA recolza les mesures constitucionals del Govern espanyol per mantenir Espanya forta i unida”, ha afirmat Heather Nauert, portaveu del Departament.

L’altra gran potència mundial, i contrapès geopolític dels Estats Units, Rússia, ha afirmat a través de María Zajárova, ministra d’Exteriors, que és “un assumpte intern d’Espanya” i ha reiterat que Moscou respecta la sobirania i la integritat territorials d’aquest país”, i que la seva posició sobre aquest tema roman inalterada. A més, ha afegit que considera “l’anomenat referèndum d’independència i altres iniciatives unilaterals dels legisladors locals en el context de les decisions preses sobre aquest tema pel Tribunal Constitucional d’Espanya”.

Europa, en bloc

El suport dels països de la Unió Europea a l’ordre constitucional de l’Estat era el més previsible. França, Alemanya, Itàlia o Irlanda són solament alguns dels països que s’han pronunciat en aquest sentit. La pròpia UE, en paraules de Tusk, aclaria que “per a Europa res no canvia; Espanya és el nostre únic interlocutor”. Això sí, tal com va fer als premis Princesa d’Astúries, va cridar a evitar la violència i va dir que espera “que el Govern espanyol afavoreixi la força dels arguments i no els arguments de la força”.

El recentment emancipat Regne Unit s’ha pronunciat en la mateixa línia que els seus antics companys d’Unió: “El Regne Unit no reconeix ni reconeixerà la declaració unilateral d’independència que ha fet el Parlament regional català. Està basada en un vot que ha estat declarat il·legal pels tribunals espanyols”, recollia un escrit de la portaveu de Theresa May i recollit per El Periódico.

Amèrica Llatina, tampoc

Són ja diversos països els que han mostrat la seva fidelitat a l’Estat espanyol i han decidit no donar suport a la Declaració d’Independència del Parlament.Mèxic no reconeixerà la declaració unilateral d’independència de Catalunya. Fem vots per una solució política i pacífica”, ha dit Enrique Peña Nieto a Twitter.

“Els argentins renoven la seva confiança en la capacitat del Govern i de tota la Nació espanyola perquè, a través del diàleg, restableixi la legalitat i l’ordre constitucional, garantint els drets i llibertats de tots els seus ciutadans i la unitat i integritat territorial del Regne d’Espanya”, resa una carta publicada al portal d’Exteriors del Govern Argentí.

Altres països d’Amèrica Llatina que han rebutjat la DI han estat Equador, República Dominicana, Bolívia, Perú, Xile, Paraguai, Brasil o Colòmbia, entre altres.

Andorra, Corea del Nord, i les incògnites

Queden encara més d’un centenar d’estats per posicionar-se. Dignes d’esment són dos casos curiosos, com Andorra, que ha declarat que “Catalunya continua essent una part integrant d’Espanya”; i Corea del Nord, que, en paraules del seu ambaixador no-oficial, el tarragoní Cao de Benós, afirma que “la RPD de Corea considera la independència un assumpte intern a resoldre entre Catalunya i Espanya. Sense acord no podrà existir reconeixement”.

Els propers dies s’aniran produint més pronunciaments, que determinaran la viabilitat com a Estat de la incipient República Catalana. Expectació, sobretot, davant les posicions de Xina, Israel o Veneçuela.