Rajoy i Sánchez acorden mantenir un “contacte permanent” sobre Catalunya i coincideixen que l’1-O és “inacceptable”

Méndez de Vigo valora la “coincidència substancial” entre el president espanyol i el líder del PSOE a l’hora de valorar el referèndum i la situació catalana

ACN Madrid .- El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, han acordat aquest dijous, després de dues hores i mitja de reunió, mantenir un “contacte permanent” per abordar el problema de Catalunya, la situació del referèndum previst per a l’1 d’octubre i el “desafiament independentista”. Així ho ha explicat el portaveu de l’executiu espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, en roda de premsa després de la trobada entre els dos líders polítics. A més, ha destacat també la “coincidència substancial” que existeix entre Rajoy i Sánchez en considerar “il·legal i inacceptable” el referèndum de l’1-O.
Catalunya ha estat un dels temes centrals i que més ha ocupat la reunió entre el president del govern espanyol i el secretari general del PSOE. És per això que Íñigo Méndez de Vigo ha volgut després remarcar que tots dos líders polítics han considerat “prioritari” parlar de la situació de Catalunya i que hi ha “una coincidència substancial” en determinar que “és inacceptable el referèndum de secessió i la violació sistemàtica de la Constitució i les lleis” que consideren que impulsen el Govern i els partits independentistes.

Així, el portaveu ha afirmat que tots dos creuen que l’1-O “és il·legal i no se celebrarà”, perquè “es tracta d’un referèndum d’autodeterminació sense cap base legal ni internacional, i és pur simulacre”.

És per això que Rajoy i Sánchez han decidit seguir atents a l’evolució dels fets i “han acordat mantenir un contacte permanent sobre aquest assumpte”. “La voluntat de diàleg amb Catalunya ha existit sempre i existeix, però dins la legalitat. Quan assistim a actes unilaterals que van contra la legalitat, hem de recalcar l’acord amb allò substancial”, ha dit Méndez de Vigo, que ha afegit que en aquest “contacte permanent” al que s’han compromès hi haurà espai i temps per “parlar de tot el que pugui succeir en les properes setmanes”. “Això és positiu. El diàleg fluït, parlar i consensuar és enormement important”, ha conclòs. De la mateixa manera, el portaveu creu que el pacte d’aquest dijous per mantenir el diàleg sobre Catalunya “obre la via per arribar a altres acords en aquest assumptes” entre Rajoy i Sánchez.

Més enllà de la qüestió catalana, el portaveu ha explicat que el president espanyol i el líder del PSOE han abordat “els principals temes que interessen”. “Sempre hem posar de manifest la voluntat de tenir bona relació amb altres forces i singularment amb el principal partit de l’oposició per arribar a acords que beneficien tots els espanyols”, ha dit.

Així, Rajoy i Sánchez han pogut parlar també de com abordar les conseqüències del Brexit i la relació amb el Regne Unit, la situació de Síria i la crisi de Veneçuela. A més, han volgut tractar les línies principals dels plans de seguretat de l’Estat i antiterrorista, així com la necessitat que es tanqui al Congrés un pacte contra la violència de gènere. Del que no han volgut parlar Rajoy i Sánchez és de l’agenda econòmica, de les reformes fiscals ni del CETA.