El president de la Generalitat avisa que “només el Parlament” pot retirar-lo del càrrec
El president de la Generalitat ha dit que, a diferència del 9-N, l’1 d’octubre hi haurà “més mobilització” perquè es tracta “d’un referèndum organitzat pel govern català”, que s’ha “compromès a respectar el resultat”. “Evidentment, una participació ridícula suposaria perdre el referèndum”, ha remarcat. Tanmateix, Puigdemont ha destacat que “la immensa majoria del poble català vol votar” i que “Madrid no podrà anul·lar aquesta voluntat”.
Puigdemont ha apuntat que “el govern català no farà campanya a favor de la independència” i que en aquells governs municipals que refusin participar en el referèndum, l’executiu “obrirà col·legis electorals en locals alternatius”. “Hem de resoldre les nostres reivindicacions a les urnes”, ha subratllat Puigdemont.
Pel que fa als darrers canvis a les conselleries, el president de la Generalitat ha dit a ‘Le Figaro’ que “les dimissions no tenen res a veure amb el referèndum de l’1 d’octubre i que tots ells han manifestat el seu suport amb aquest tema”. Puigdemont ha insistit que es tracta de “decisions personals”, però també ha recordat que té “la prerrogativa per nomenar i destituir” els membres del seu govern i que “la confiança” és una condició que considera molt important.
“Existeixen camins molt diferents per aconseguir la independència”, ha dit el president de la Generalitat. També ha recordat que, per exemple, Montenegro i Kosovo van obtenir la independència “a través de les urnes”. A més, Puigdemont ha reiterat que “el dret a l’autodeterminació, que ha estat utilitzat en els territoris colonitzats, actualment pertany als pobles i, Catalunya, clarament, és un poble”. “En el dret internacional cap norma o principi no prohibeix la independència dels pobles, al contrari, allò que existeix és el dret a l’autodeterminació”, ha afirmat.
Puigdemont ha reiterat que, si el vot a favor de la independència guanya, “48 hores després de la proclamació dels resultats” el govern català explicarà que “Catalunya es transforma en un estat independent” i obrirà “un període de transició cap a la independència plena, cap a l’obtenció d’un estat sobirà”. Segons Puigdemont, la transició cap a la independència “acabarà amb la convocatòria d’unes eleccions constituents, la redacció d’una constitució i la seva ratificació a través d’un referèndum”.
L’article descriu “l’enfrontament polític entre l’independentisme català i l’oposició legalista de Madrid” com “dos trens llençats a gran velocitat l’un contra l’altre”. El periodista De Taillac recorda que, entre els possible “mitjans legals” als quals apel·la el govern espanyol per impedir el referèndum, hi ha “l’article 155 de la Constitució, que permet que Madrid prengui el control d’una part de les funcions exercides per un govern regional rebel”.
“A dos mesos i mig del suposat referèndum que el govern català s’ha compromès a organitzar l’1 d’octubre i que el govern espanyol promet impedir, el temps polític s’accelera a Catalunya”, escriu De Taillac.