La Generalitat respon l’ultimàtum d’Hisenda assegurant que la partida de 6.150 euros no té res a veure amb el referèndum

El Govern assegura que es tracta d’una despesa corrent de manteniment d’un sistema de gestió de la informació

ACN Madrid .- La Generalitat ha donat resposta a l’ultimàtum de 24 hores del Ministeri d’Hisenda per aclarir l’increment de 6.150 euros en una partida pressupostària destinada a l’organització, gestió i seguiment de processos electorals. Segons fonts del departament d’Economia, a la seva resposta el Govern assegura que aquesta partida no té “res a veure” amb el referèndum i que es tracta d’una despesa “corrent” que respon al manteniment d’un sistema de gestió de la informació d’un organisme que depèn del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI). L’executiu català considera que el Ministeri d’Hisenda busca fer “extraordinària” una qüestió “ordinària” perquè el Govern ha respost multitud de cartes d’aquest estil des del 2012.
El Govern es manifesta en aquesta direcció després que el Ministeri d’Hisenda ha enviat una carta a la interventora general de la Generalitat de Catalunya, Rosa Vidal, on adverteix que disposa de 24 hores per donar resposta a la missiva que li va enviar el passat dimarts reclamant-li un aclariment sobre la despesa de 6.150 euros.

A la missiva, signada pel secretari d’Estat d’Hisenda, José Enrique Fernández de Moya, l’executiu espanyol adverteix de les responsabilitats administratives o penals que pot tenir no respondre el requeriment, i li recorda que la Comissió Delegada d’Afers Econòmics va acordar divendres condicionar el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) al fet que el Govern no gasti diners en el referèndum.

Segons fonts d’Hisenda, la carta s’ha enviat davant l’incompliment del termini d’entrega fixat a la primera carta, que relatava que a l’últim certificat mensual de control econòmico-financer que la Generalitat havia enviat per poder accedir als diners del FLA s’hi reconeixien obligacions al programa ‘132. Organització, gestió i seguiment de processos electorals’ per import de 19.370 euros i es registraven autoritzacions i disposicions de despesa per 25.520 euros, 6.150 més.

A aquella primera missiva, Hisenda reclamava a la interventora informació addicional que justifiqués la diferència i li donava 48 hores per remetre els documents requerits, a excepció d’una part referent a expedients vinculats al programa 132 que no estiguessin subjecte a la funció interventora. En aquest cas donava de marge tres dies pe enviar-los.

Fonts del Govern asseguren que amb aquest tipus d’actuacions el govern espanyol intenta un cop més pressionar els funcionaris de la Generalitat, i destaquen que a les seves pròpies missives el govern espanyol ja dona per fet que l’1-O se celebrarà un procés referendari a Catalunya.