Puigdemont avisa que cap poder de l’estat espanyol no pot frenar l’1-O perquè “la gent farà possible la victòria”

Foto EFE

El president diu que el referèndum serà un punt d’inflexió i que “fins i tot si guanya el ‘no’ res tornarà a ser el mateix”

ACN Barcelona .- El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha avisat que “cap poder de l’Estat” podrà “frenar” el referèndum de l’1 d’octubre. Durant el seu discurs de cloenda a l’acte de JxSí sobre la llei del referèndum, el president ha considerat que l’1-O tindrà força si els ciutadans participen i que, precisament això, no podrà ser impedit per cap institució. “La participació i el resultat no depenen de cap poder, de cap llei i de cap institució. Depenen de la gent i cap actuació de l’Estat podrà frenar-ho”, ha dit en referència al referèndum. A més, ha avisat que qualsevol acció que s’engegui des de l’Estat i les seves institucions podrà potser anar “contra els polítics, els servidors o treballadors públics o les empreses privades”, però al seu criteri “cap actuació no pot paralitzar l’element clau ni actuar contra les persones, i la victòria la farà possible la gent” en participar i validar així el referèndum.
És en aquest sentit que Puigdemont ha considerat el vot de l’1-O “decisiu”. “El vot de cada ciutadà el respectarem, ens hi comprometem. Perquè és un vot que pot canviar coses. És l’única eina transformadora”, ha dit. Amb tot, el president ha remarcat que aquesta voluntat i determinació del Govern “té riscos” i ha dit que veu “legítim que facin respecte”. “En sabem molt de riscos, hi ha gent que ja ha pagat les conseqüències. Però desertar de la democràcia, rendir-nos i resignar-nos té un preu més durador i el pagarien les generacions futures”, ha afegit.

Puigdemont, però, no ha volgut quedar-se només en això i ha cridat els partidaris del ‘no’ a la independència a participar de l’1 d’octubre. “Fins i tot si guanya el ‘no’, res tornarà a ser el mateix. Un vot sobirà per la pertinença a Espanya es fa des de la dignitat democràtica i el respecte escrupolós que el poble té dret a decidir el seu futur”, ha sentenciat, tot afegint que el Govern és “també la garantia” per als contraris a la independència. “Que no us faci respecte dir que som la garantia que els del ‘no’ votin. Perquè qui els hi garantirà votar? Rajoy?”, ha preguntat.

Per a Puigdemont, de fet, el referèndum és un punt d’inflexió tant per als partidaris com per als contraris a la independència de Catalunya. “L’únic que no pot canviar res és l’immobilisme, el no proposar res, no canviar res”, ha dit, tot negant que l’1-O s’hagi de produir “cap xoc de trens”. “Només hi haurà un tren que quedarà en via morta, el de l’actual sistema i l’statu quo”, ha sentenciat el president. Per últim, Puigdemont ha volgut definir el referèndum i la llei que han presentat com “un acte de transparència, participació i coherència amb allò que es va dir als ciutadans”.

L’explicació de la llei

El president del grup de JxSí, Jordi Turull, i la portaveu, Marta Rovira, han precedit els discursos de Puigdemont i del vicepresident, Oriol Junqueras, a l’acte ‘Garanties per a la democràcia’, organitzat per la formació al TNC. A la seva intervenció han donat els detalls sobre la llei del referèndum que al matí ja havien aportat a l’acte del Parlament, i han posat en coneixement de la ciutadania que el web garanties.cat es posava en marxa amb la informació.

Rovira, a més, ha remarcat que l’objectiu de la norma no és únicament convocar el referèndum. “Volem que amb aquesta llei tot sigui el més normal possible, tal com votem sempre al nostre país. El referèndum s’ha d’organitzar com sempre perquè així motivarem la participació i tothom s’hi sent cridat”, ha dit reiteradament. Rovira, a més, ha demanat als ciutadans que facin seva la convocatòria “amb normalitat i com sempre” perquè “hi ha un Estat espanyol en contra que no deixa votar”. La portaveu de JxSí també ha considerat que l’1-O “té un significat polític molt clar com a resposta democràtica a les frustracions acumulades d’intentar encaixar i la frustració acumulada en forma de discriminació cultural, econòmica i social”.

Turull, que ha repetit com Rovira el caràcter de “normalitat” en la convocatòria i en l’operatiu, ha remarcat igualment el caràcter “vinculant” del referèndum. Així, ha recordat que la llei determina que el Parlament proclamarà la independència en una sessió extraordinària dos dies després dels resultats definitius del referèndum si guanya el ‘sí’, cosa que ha provocat l’aplaudiment dels assistents a l’acte. De la mateixa manera, ha dit que el compromís assumit amb la llei és que si guanya el ‘no’ a la independència obligaria el Govern “a convocar immediatament eleccions autonòmiques”. I és que això, justament, es per a Turull el que ha de fer “que els contraris a la independència votin l’1-O”.

Convidats entre el miler d’assistents

L’acte ha omplert la sala gran del TNC, que té un aforament per a 950 persones, i hi ha hagut alguns assistents que han hagut de seguir l’acte a través de les pantalles destinades a la premsa. Han seguit l’esdeveniment des de la primera fila l’expresident de la Generalitat Artur Mas, l’expresident del Parlament Joan Rigol, els presidents de les entitat sobiranistes Jordi Cuixart (Òmnium) i Jordi Sànchez (ANC); i de les municipalistes, Neus Lloveras (AMI) i Miquel Buch (ACM). També hi eren presents els diputats de la CUP Anna Gabriel, Gabriela Serra, Joan Garriga, Eulàlia Reguant i Mireia Boya.

D’altra banda hi han assistit diputats a les Corts espanyoles com Joan Tardà (ERC) o Josep Lluís Cleries (PDeCAT), l’exdiputat Antonio Baños, i l’exalcalde de Barcelona Xavier Trias entre d’altres.

Per últim, mentre que aquest matí membres de Podem Catalunya –entre ells el seu cap de files Albano Dante Fachin- sí que han assistit a l’acte organitzat al Parlament per JxSí i la CUP, no hi ha hagut representació en l’acte de la tarda. Des de la formació han explicat que hi estaven convidats però que han decidit no anar-hi perquè ja havien assistit al del matí per escoltar l’explicació de la llei