Principi d’acord amb la direcció de les nuclears catalanes per solucionar el conflicte dels treballadors subcontractats

ANAV, sindicats i empreses auxiliars crearan una comissió per fer el seguiment de les contractacions així com resoldre conflictes en l’aplicació dels convenis

ACN Ascó .- Els sindicats CCOO i UGT han arribat a un principi d’acord amb l’empresa que gestiona les centrals nuclear catalanes, l’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV), per desbloquejar el conflicte dels treballadors subcontractats per empreses auxiliars. Un dels punts principals del preacord serà la creació d’una comissió formada per la mateixa ANAV, els representants sindicals i la coordinació de les empreses auxiliars perquè es garanteixin les condicions laborals dels treballadors i la correcta aplicació dels convenis. També s’ha inclòs la necessitat de limitar l’entrada d’empreses multiserveis, que apliquen el mateix conveni a diferents sectors. El preacord, que se sotmetrà a la ratificació dels treballadors de les diferents empreses entre aquest dimecres a la nit i aquest dijous al matí –si la resposta és positiva s’acabaria signant divendres al matí-, suposa deixar en suspens les jornades de vaga que havien previstes per als pròxims dies 13 i 20 de juny.
El secretari general de CCOO d’Indústria a Tarragona, José María Martín, ha mostrat la satisfacció per un principi d’acord que, ha assegurat, “garanteix les reivindicacions” dels treballadors subcontractats. Especialment, ha apuntat, davant el compromís adquirit per ANAV de tutelar i vigilar que els processos de subcontractació “es facin correctament”, “es mantinguin els llocs de treball estructurals” a les empreses auxiliars així com les “condicions” dignes del col·lectiu laboral. En aquest sentit, la creació de l’esmentada comissió, ha precisat, permetrà que tots els actors puguin abordar “temes problemàtics”, sigui per aspectes com la formació o l’aplicació dels convenis, que es podran tractar directament amb la gestora de les plantes atòmiques.

Prèviament a la creació d’aquesta taula, ANAV s’ha compromès a redactar un document en el qual es compromet a afavorir els processos de subrogació en els termes previstos en els convenis de referència així com a continuar pagant els plusos de recàrrega en els mateixos termes que s’està fent ara, per garantir que no es perdin aquests i altres drets adquirits per sobre del conveni. En aquest sentit, Martín ha recordat que un dels grans problemes als quals els treballadors subcontractats de les nuclears havien de fer front fins aquest moment. “Cada cop que surt la licitació es juga a abaratir costos i s’acaba implicant els treballadors. Això repercutia que les noves adjudicatàries intentaven no subrogar tothom i miraven si podien esgarrapar alguna cosa respecte les condicions laborals. Sempre t’has d’estar barallant pels conceptes que toquen i no toquen. Tot el que no tinguis ben lligat t’ho intenten canviar”, ha il·lustrat el responsable sindical.

Els sindicats també han destacat el compromís de l’empresa que gestiona les nuclears d’Ascó i Vandellòs de limitar la contractació d’empreses multiserveis. Tot i admetre que, en bona mesura els convenis sectorials són respectats majoritàriament, l’entrada d’aquest tipus de societats en el negoci de les subcontractes de treballs auxiliars suposava l’aplicació de convenis propis, que s’aplicaven a diferents sectors al mateix temps –neteja, manteniment o instrumentació elèctrica-. “Això ho limitem i, ara, totes les empreses que entrin hauran de mantenir els convenis sectorials”, subratlla Martín.

En una última fase, ANAV enviarà una carta a totes les subcontractes recordant-los la importància que s’apliqui el conveni sectorial de referència, per garantir una ocupació estable i unes condicions de treball dignes. També incidirà que en els processos de licitacions s’afavoreixin sortides no traumàtiques per als treballadors i es tinguin en compte els que queden fora de la nova contracta, en cas de produir-se noves contractacions, tenint en compte i posant en valor la seva formació experiència.

El preacord afecta uns 1.400 treballadors d’una cinquantena d’empreses auxiliars que treballen per ANAV. La seva ratificació es decidirà en les diferents assemblees a cada empresa que tindran lloc aquest dimecres a la nit i dijous al matí a la nuclear d’Ascó, immersa de ple en el procés de recàrrega del grup I, i aquest dijous al migdia a Vandellòs II. En cas que els treballadors acceptin aquestes condicions, està previst que totes les parts signin definitivament l’acord davant el Departament de Treball a Tarragona aquest divendres al migdia i es desconvoquin definitivament les dues jornades de vaga dels dies 13 i 20 de juny.