Els preus cauen una dècima al maig i situen la inflació en el 2,1%, set dècimes menys que a l’abril

El comportament a la baixa del cost de les gasolines i dels paquets turístics frenen l’increment de l’IPC

ACN Madrid .- Els preus van caure a Catalunya una dècima al maig en relació amb l’abril i van pressionar a la baixa la inflació anual fins a situar-la en el 2,1%, set dècimes menys que la registrada a l’abril (2,8%), segons ha publicat aquest dimarts l’Institut d’Estadística espanyol. El comportament dels preus dels carburants, que aquest mes de maig han baixat en contra de l’increment registrat el mateix mes de l’any passat, i, amb una menor incidència, la caiguda dels preus dels paquets turístics, aquest any amb un descens més gran que l’any passat, han frenat l’escalfament de la inflació que s’ha observat especialment des que va començar l’any. En el conjunt de l’estat espanyol, els preus van caure una dècima al maig en relació amb l’abril i van deixar la inflació anual en l’1,9%, set dècimes per sota de la registrada a l’abril.
La inflació anual del 2,1% que s’ha registrat a Catalunya aquest mes de maig és la taxa més baixa que s’observa en la sèrie de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) des del mes de desembre passat.

En termes anuals, les cistelles que fan baixar la inflació són en una major incidència el transport, i amb un menor pes la cistella de l’oci i cultura, on s’incorporen els paquets turístics, i en l’últim terme el vestit i calçat.

Per contra, la cistella que més ha ajudat a escalfar la inflació ha estat la que recull les telecomunicacions, amb un increment de preus aquest mes de maig per contra de l’estabilitat de tarifes que es va registrar al maig de l’any passat.

En termes mensuals, les cistelles de preus que més increment de preus han registrat han estat el vestit i calçat, en plena temporada de primavera i estiu, els aliments i begudes no alcohòliques, especialment per un fort augment de les fruites fresques de temporada, i finalment la cistella de l’habitatge per la pujada de preus de la factura de gas i electricitat.

La inflació subjacent, la que no té en compte el preu dels derivats del petroli i els aliments frescos no elaborats, s’ha situat al maig en l’1%, dues dècimes menys que la registrada a l’abril.

Per demarcacions, a Barcelona, els preus van caure una dècima al maig en relació amb el desembre i van situar la inflació anual en el 2,1%, sis dècimes més baixa que la registrada a l’abril. Aquest 2,1% és la taxa més baixa que s’observa a Barcelona des del desembre del 2016.

A Girona, els preus es van estabilitzar al maig en relació amb l’abril deixant una inflació anual del 2,4%, cinc dècimes per sota de la registrada a l’abril. Girona registra aquest mes de maig la taxa d’inflació anual més baixa des del desembre passat.

A Lleida, els preus van pujar una dècima al maig en relació amb l’abril i van situar la inflació anual en aquesta demarcació en el 2,2%, set dècimes menys que la registrada a l’abril. Es tracta, també a Lleida, de la taxa més baixa des del desembre del 2016.

Finalment a Tarragona, els preus van caure tres dècimes al maig en relació amb l’abril i van deixar una inflació anual del 2,2%, set dècimes menys que la registrada a l’abril. Aquesta taxa d’inflació anual a Tarragona és la més baixa que s’observa en aquesta demarcació des del desembre del 2016.