El president del Grup Planeta assegura que ha estat “dolorosa” la decisió de traslladar la seu social

José Crehueras apel·la als polítics a seguir la via del “diàleg” però “amb respecte de la llei” i aposta perquè prosperi la comissió per reformar la Constitució

Redacció.- El president del Grup Planeta, José Creuheras, ha afirmat aquest dissabte que la decisió de traslladar la seu social de Barcelona a Madrid ha estat “dolorosa”. “Hem posat el nostre granet de sorra perquè Barcelona esdevingui la capital mundial de l’edició en llengua espanyola”, ha declarat en la roda de premsa de presentació del Premi Planeta 2017 posant com a arguments per al trasllat la situació “d’inseguretat jurídica” derivada del ple del Parlament del passat 10 d’Octubre. Creuheras ha assenyalat que la via de solució ha de passar per el “diàleg” entre els mandataris polítics, però sempre amb “respecte de la llei”, i veu amb bons ulls opcions com una comissió per a la reforma de la Constitució. El president de Planeta ha indicat, a més, que es mantenen on estan els centres de treball. Sobre una de les incògnites de l’any –si la pròxima gala es farà a Barcelona o Madrid -, Creuheras ha assegurat que la intenció és seguir fent l’entrega de premis a la capital catalana.

L’altra incògnita -quines seran les personalitats més destacades presents a la gala-, a falta de confirmació, no està clar que es repeteixi la foto d’autoritats de l’any passat on van figurar el Rei Felip VI i la Reina Letizia; el president de la Generalitat, Carles Puigdemont i la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría. Fins al moment estan confirmats la presidenta del Congrés, Ana Pastor i, des de l’executiu català, el conseller de Cultura, Lluís Puig, i la del seu predecessor en el càrrec i actual conseller d’Empresa i Innovació, Santi Vila.

Pel que fa als treballs presentats, s’ha destacat que s’ha batut un nou rècord d’obres presentades –un total de 634-. D’aquestes, a part de les presentades des de l’estat espanyol, 127 originals provenen d’Amèrica del Sud, 71 de Nordamèrica; 19 de països de Centreamèrica i 17 d’Europa. De les deu obres finalistes, el jurat ha explicat que n’hi ha de tots els gèneres però amb predomini de la novel·la històrica i la novel·la social contemporània.

Els deu títols i autors (alguns amb pseudònim) que opten al guardó enguany són: ‘El astrónomo’, de Heinrich Von Kügel (pseudònim), ‘Es que tengo hambre’, de María Eugenia Mayobre Jahn; ‘La nueva vida de Penélope’, de Bella Linardi (pseudònim); ¡Primera parte’, d’Antolín Sánchez Lancho i ‘Mujeres rotas’, de Voli estas povi (pseudònim).

Els altres originals són: ‘La isla de las musas’, de Ricardo Pedreira (pseudònim); ‘El infierno bajo la piel’, de Jesús Miguel Martínez; ‘La montaña artificial’, de Victoria Goodman (pseudònim); ‘A la sombra de una mentira’, de M. Palma Medina i “Una fea encantadora”, d’Eva Florencia Benavidez. Es dona el cas que tres de les obres finalistes tenen lloc a Veneçuela, o bé alguns dels seus personatges són veneçolans.

El premi Planeta està dotat amb 601.000 euros per a l’obra guanyadora, i 150.250, per la finalista. Pel que fa al jurat d’enguany, hi ha poques novetats; l’integren Alberto Blecua, Rosa Regàs, Fernando Delgado, Juan Eslava Galán, Pere Gimferrer, Carmen Posadas, Rosa Regàs i Emili Rosales.

Canvi de seu social 

“Els projectes empresarials requereixen marcs jurídics estables i regles clares”. D’aquesta manera ha justificat el president del Grup Planeta, José Creuheras, el fet de traslladar la seu social de Barcelona de Madrid. Una decisió presa dilluns en el decurs de la reunió del Consell d’Administració i que es va fer efectiu fa dos dies, just després de la sessió al Parlament en què el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, declarava la independència per després suspendre-la i intentar obrir així un procés de diàleg amb l’estat espanyol.

Creuheras ha insistit que el trasllat es deu a motius “empresarials i no polítics” i no descarta que la situació sigui reversible. “La decisió que em pres és molt greu”, ha reconegut assenyalant que, hores d’ara, serà “definitiva”. “Però es pot contemplar un canvi de circumstàncies”, ha afegit. Tampoc ha estat taxatiu a l’hora de pronunciar-se sobre la gala dels Premis Planeta se seguirà fent Barcelona. L’entrega de guardons se celebra cada 15 d’Octubre, dia de Santa Teresa de Jesús en homenatge a l’esposa del fundador de Planeta, José Manuel Lara Hernández, i mare del qui va ser president del grup fins a la seva mort al gener de 2015, José Manuel Lara Bosch.

“Les tres primeres edicions del Premi Planeta es van celebrar a Madrid”, ha recordat Creuheras. “I des de llavors s’han celebrat a Barcelona”, ha apuntat. El president de Planeta ha indicat que “la intenció” és que tot es mantingui així, però ha matisat: “Si fa sis mesos m’haguessin demanat si canviaríem de seu social, hauria dit que no”, ha apuntat.

La d’aquest diumenge serà l’edició número 66 dels Premis Planeta i la gala se celebrarà, com porta fent-se en els darrers anys, en el decurs d’un sopar que tindrà lloc al Palau de Congressos de Catalunya, a Barcelona, a escassos 20 minuts a peu de la seu de Planeta a l’avinguda Diagonal.

L’activitat es manté on i com sempre

Preguntat sobre si el trasllat de la seu social repercutirà també en els centres de distribució i producció, José Creuheras ha afirmat que el centres de treball “seguiran on estan avui”, posant com a exemples la ubicació d’edicions del Grup 62, però també als centres de París, Itàlia o Mèxic. Tot i així, considera “lògic” que, d’ara en endavant, les juntes d’accionistes i els consells d’administració es facin a Madrid.

Dins el món del llibrel, el Grup Planeta és l’editorial de parla hispana més important del món, amb presència a 25 països, la primera també en català i la segona en llengua francesa. Planeta aplega, a més, un conglomerat de mitjans de comunicació, començant per els canals de televisió generalista com Antena 3 i La Sexta i els canals temàtics Neox, Nova, Mega i Atreseries. Pel que fa a ràdio, reuneix Onda Cero, Europa FM i Melodia FM, i en premsa escrita, aglutina diaris com ‘La Razón’.

Crida al “diàleg” entre Catalunya i Espanya

“Ens considerem part de Barcelona, Catalunya, Espanya i Europa”, ha subratllat el president de Planeta, qui ha fet una crida als mandataris polítics per fer efectiu un “diàleg” però “amb respecte a la llei”, ha aclarit José Creuheras. En el marc de la “democràcia forta i madura en què vivim”, el president de Planeta considera que aquesta ha de ser la base per resoldre la tensió.

Ha fet una reflexió a tall personal, dient que veu amb bons ulls la possibilitat que es creï una comissió que permeti fer una revisió de la Constitució. “Hi ha un acord sobre la creació d’una comissió i és una via que recomano”, ha declarat. “I apel•lo al diàleg i als polítics que ho intentin des d’aquest marc que fa mesos era impensable”, ha conclòs.

Caiguda de vendes del 25%

Amb un grup de periodistes, el president de Planeta ha comentat, un cop finalitzada la roda de premsa, que les vendes de llibres de l’editorial han patit a Catalunya una davallada del 25%, xifra a la que s’ha de sumar un descens del 50% d’afluència de públic. Creuheras ha afegit que també s’han registrat menys vendes a la resta de l’estat espanyol, tot i que no amb tant “intensitat” com en territori català. Un dels motius adduïts és una crisi de consum “generalitzada” que ha afectat el sector llibreter i que també es pot estendre a d’altres. Però ha reconegut que, fins al setembre, “era un molt bon any”, amb xifres que superaven l’anterior exercici.

Durant tot el 2016, el Grup Planeta va facturar 3.220 milions d’euros, xifra que va superar les expectatives per una “millor gestió”, segons Creuheras. El benefici obtingut sense aplicar impostos, interessos, impostos, depreciacions i amortitzacions (el que es coneix per Editba) va ser de 370 MEUR. Sobre si el trasllat de la seu social ha pogut repercutir en les vendes a Catalunya, el president de Planeta ha insistit que aquesta mesura s’ha fet “des del punt de vista empresarial” i per motius merament professionals.