Els Mossos d’Esquadra desarticulen una organització criminal que furtava cada dia a turistes a les àrees de servei de l’AP-7

Per primera vegada un jutge dicta una ordre d’allunyament de 300 metres de l’AP-7 a tot Catalunya per als integrants del grup

Sostreien els objectes de valor i diners de l’interior dels vehicles després de distreure als seus ocupants als quals els deien que tenien la roda punxada i simulaven que els estaven ajudant
 
Des de l’any passat, els Mossos d’Esquadra han detingut 109 persones, que formaven part de diferents grups criminals, que actuaven a les autopistes
Agents de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra de la Unitat Operativa de Mobilitat de la Divisió de Transports han desarticulat una organització criminal que furtava a turistes a les àrees de servei de l’AP-7. Els quatre detinguts, d’origen albano-kosovar, sostreien objectes de valor i diners de l’interior de vehicles després de distreure els seus ocupants als quals els deien que tenien la roda punxada i simulaven que els ajudaven.
La investigació, que s’ha allargat al voltant d’un mes, acredita que els detinguts tenen un grau d’especialització molt elevat, perfeccionat al llarg dels anys, i que els membres de l’organització tenen uns rols definits i escullen víctimes majoritàriament d’origen estranger. La seva multireincidència en la comissió reiterada d’aquest tipus de delicte ha comportat que el jutge hagi dictat una ordre d’allunyament de 300 metres de l’AP-7 a tot Catalunya per als integrants d’aquest grup. Per tant, se’ls prohibeix l’accés a aquesta autopista i s’evita que continuïn delinquint. És la primera vegada que un jutge dicta una mesura cautelar d’aquestes característiques.
A part de l’ordre d’allunyament i la retirada dels passaports dels detinguts, s’han iniciat gestions amb els jutjats europeus d’on viuen les víctimes per promoure rodes de reconeixement  virtuals i evitar que el cas s’acabi arxivant. Els autors acostumen a robar persones estrangeres amb la qual cosa es troben desorientades, molts cops no parlen l’idioma i acostumen a portar grans quantitats de diners.
L’organització desarticulada era molt itinerant ja que aprofitava la temporada d’estiu en què hi ha una major afluència de persones estrangeres a les autopistes per actuar. Posteriorment, i per evitar que la policia els detingui abandonen el país durant un temps i continuen actuant en altres països. De fet, dels quatre detinguts, només un d’ells té domicili al nostre país, mentre que la resta s’allotjaven de forma temporal a Catalunya durant el període que s’organitzaven per cometre els furts.
En la majoria de casos el modus operandi utilitzat pels autors és la modalitat de “punxarodes”, que consisteix en que els autors punxen una roda al vehicle de la víctima, posteriorment el segueixen fins que la víctima s’ha d’aturar al voral, moment en que els autors també aprofiten per aturar-se i sostreure els objectes de l’interior del vehicle. En d’altres ocasions, i donat el grau d’especialització adquirit, ja no els cal punxar la roda del vehicle de les víctimes, simplement una vegada que han detectat el vehicle que volen assaltar, el fan aturar al voral o en la mateixa àrea de servei o descans de l’autopista, fent indicacions com si tinguessin un problema al vehicle. Una vegada aturats i amb l’excusa de prestar auxili, els autors distreuen les víctimes mentre aprofiten per sostreure els objectes de l’interior del vehicle.
El detinguts, que tenen diversos antecedents a diferents països d’Europa com França, Alemanya i Itàlia, llogaven vehicles per cometre els furts. Els investigadors han pogut implicar-los en sis fets comesos en 20 dies en què haurien obtingut més de 5000 euros, a banda de sostreure objectes de valor, com ara càmeres, telèfons mòbils, tabletes electròniques i/o ordinadors. Els investigadors no descarten que estiguin implicats en més fets ja que el grup actuava diàriament a l’autopista.
Un cop els mossos els van detenir, el passat 1 de juliolquan accedien a l’autopista per delinquir, el jutge va ordenar un registre i entrada judicial al domicili del cap de l’organització, on es van localitzar diners i diversa documentació.
Consells per evitar furts a les autopistes
– En cas d’avaria del vehicle (punxada de rodes o manifestacions de segones persones de foc als neumàtics) aturar-se en un lloc segur amb els elements de seguretat (armilles triangles emergència) i tancar el vehicle i prestar atenció amb les persones que s’aturen per tal d’ajudar donat que podria tractar-se de possibles lladres.
– Guardar els objectes de valor en un lloc no visible del vehicle.
– Si ens aturem per descansar, prestar especial atenció en les distraccions per part de segones persones i en cas de baixar del vehicle per descansar tancar-lo sempre amb clau
– En cas d’accedir a l’interior del restaurant o zones de pícnic tenir en tot moment les pertinences controlades.
Si acabes sent víctima o testimoni dels fets, cal trucar immediatament al telèfon d’emergències 112 i aportar el màxim de dades dels autors (vehicle, descripció) i el lloc dels fets.