Més de 100 milions de la UE per l’ecoplanta del Morell

La nova planta estarà gestionada per Repsol i Agbar, mentre que Enerkem en serà el soci tecnològic clau. CEDIDA

La Unió Europea (UE) finançarà amb 106 milions d’euros l’ecoplanta del Morell gestionada per Repsol i Agbar, una planta de tractament de residus sòlids urbans no reciclables per convertir-los en metanol, un combustible químic bàsic fonamental i amb baixes emissions de carboni

La planta tarragonina forma part d’un paquet de set iniciatives «innovadores» que es faran arreu d’Europa per «descarbonitzar» l’economia. La UE preveu invertir 1.100 milions d’euros a càrrec del Fons d’Innovació en els set projectes, destinats a comercialitzar tecnologies capdavanteres en sectors intensius en energia i els sectors de l’hidrogen, de la captura, ús i emmagatzematge de diòxid de carboni, i de les energies renovables.

Els set projectes, que es duran a terme a Bèlgica, Espanya, Finlàndia, França, Itàlia, Noruega, el Països Baixos i Suècia, van ser seleccionats per obtenir finançament dins la primera convocatòria del Fons d’Innovació per a projectes a gran escala, és a dir, amb costos de capital totals superiors a 7,5 milions d’euros.

Els van avaluar experts independents que en van examinar la capacitat de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle en comparació amb les tecnologies convencionals i la capacitat d’innovar més enllà de la tecnologia actual, a més de comprovar que estiguessin prou avançats com per permetre’n la posada en pràctica ràpidament. Altres criteris de selecció van ser el potencial d’escalabilitat i la rendibilitat dels projectes.

Repsol participa al projecte Ecoplanta junt a Enerkem i a Agbar per construir una planta de conversió de residus en nous productes químics a Tarragona. La nova factoria, Ecoplanta Molecular Recycling Solutions, processarà unes 400.000 tones de residus sòlids urbans no reciclables dels municipis propers i produirà al voltant de 220.000 tones de metanol anualment. Aquest metanol s’utilitzarà com a matèria primera per produir materials circulars o biocombustibles avançats, la qual cosa contribuirà a evitar l’emissió d’unes 200.000 tones de CO2 cada any i a reduir els residus. 

La planta serà la primera que es construeixi a la Península Ibèrica d’aquest tipus i estarà gestionada per Repsol i Agbar, mentre que Enerkem en serà el soci tecnològic clau. La decisió final d’inversió del projecte es durà a terme en el primer trimestre de 2022 i està previst que la planta entri en funcionament a finals de 2025. El projecte ja ha obtingut l’Autorització Ambiental Integrada i la Declaració d’Impacte Ambiental favorable per part de les autoritats.