La Marató de Donants de Sang a Vila-seca arriba a la seva desena edició

El Centre de Salut serà l’escenari d’aquesta activitat especial, que se celebrarà el dissabte 10 de juny de 9 a 21 hores. Tots els donants rebran una entrada gratuïta per l’Aquopolis

El proper dissabte dia 10 de juny Vila-seca acollirà una nova edició de la Marató de Donants de Sang, que enguany està dedicada als grups sanguinis. El Centre de Salut (Galceran de Pinós, 25) serà l’escenari un any més d’aquesta activitat especial, que se celebrarà de 9 a 21 hores.

Com cada any, i amb l’objectiu de facilitar la donació, les persones que vulguin podran reservar hora per fer la seva donació a través del web donarsang.gencat.cat, a partir del proper 1 de juny.

Es calcula que dels més prop de 22.000 habitants que hi ha a Vila-seca, 9.651 són del Grup A; 877 del Grup AB; 1.535 del Grup B; i 9.870 del Grupo 0. En la darrera edició de la Marató es van aconseguir 450 donacions de sang, el 17% de les quals (85) de persones que es van estrenar com a donants.

‘La teva sang diu coses. Comparteix-la’. Aquest és l’eslògan de la Marató de Donants de Sang, que vol posar de relleu la informació que es pot saber d’una persona a partir del grup sanguini: com ara de qui pot rebre sang, a qui pot donar-ne o quins usos pot tenir la seva sang.

Hi ha molta literatura sobre els grups sanguinis i com determinen coses com la necessitat d’una dieta adaptada a cada grup o com influeixen en la personalitat.

El cert és que no hi ha evidències científiques per a totes aquestes creences. Tot i això, hi ha cultures, com la japonesa, on preguntar el grup sanguini a algú és com demanar-li el seu signe de l’horòscop i doten de significat cada grup. Els A es consideren seriosos, tranquils i equilibrats; els B, alegres i entusiastes; els AB imprevisibles i distants, i els O, extravertits, expressius i líders naturals.

Més enllà d’aquestes creences, conèixer el grup sanguini és bàsic en cas de necessitar una transfusió de sang. Per això, els professionals sanitaris sempre comproven el grup sanguini abans de fer qualsevol transfusió.

Saber el grup sanguini també serveix per conèixer a qui podem ajudar amb la nostra sang i de quins grups en podem rebre. Tots les persones que donen sang reben, passats uns dies, una carta a casa amb els resultats de l’analítica de la donació i el grup sanguini.

Activitats durant el dia

A més d’acollir dotze hores ininterrompudes de donacions de sang, el Centre de Salut també serà l’escenari d’un munt d’activitats paral·leles a la Marató. A mesura que avanci el dia, s’anirà actualitzant el marcador electrònic amb els donants que es vagin comptabilitzant. L’etiqueta #MSangVilaseca servirà per difondre l’esdeveniment a les xarxes socials.

9La donació de sang, un hàbit cívic

Malgrat els avenços científics i tecnològics, la sang no es pot fabricar. És per això que la donació voluntària i altruista és encara l’única via per obtenir tota la sang necessària per atendre a tots els malalts de Catalunya. De fet, es calcula que diàriament es necessiten entre 800 i 1.000 donacions de sang.

De cada donació de sang se’n beneficien com a mínim tres persones, ja que durant el processament de cada bossa s’obtenen concentrats d’hematies o glòbuls vermells, plaquetes i plasma. Tots aquests components de la sang caduquen passats uns dies, per això és necessari donar-ne de forma regular. Podem donar sang més d’una vegada l’any. En concret, les dones poden donar-ne 3 vegades i els homes 4.

La Marató de Donants de Sang a Vila-seca està organitzada pel Banc de Sang i Teixits (BST), conjuntament amb l’Ajuntament de Vila-seca, l’Associació de Donants de Sang del Tarragonès i la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla.