Justícia culmina el tancament de la Model

La Generalitat obrirà les portes de la presó amb una mostra titulada “La Model ens parla”

Redacció.- El centre penitenciari queda buit la vigília del 113è aniversari de les instal·lacions. La Model ha quedat buida aquest dijous a les 11.30 hores, quan els Mossos d’Esquadra han traslladat els últims 14 dels prop de 800 reclusos que n’ocupaven les cel·les al mes de març. El procés de tancament de la presó més antiga de Catalunya ha culminat tres mesos després que Brians 1 (Sant Esteve Sesrovires) prengués el relleu de l’equipament penitenciari de l’Eixample com a nou centre de preventius de la demarcació de Barcelona.
Per al conseller de Justícia, Carles Mundó, «el tancament de la Model demostra que el Govern compleix amb els seus compromisos». En aquest sentit, Mundó ha remarcat que aquest dijous s’ha acabat amb «113 anys d’història i amb 40 anys de promeses incomplertes». «És una satisfacció tornar l’equipament a la ciutat», ha afegit. El conseller ha fet aquestes declaracions des de la galeria 1 de la Model, que ha estat oberta fins a l’últim dia de vida de la presó.
Una presó obsoleta. La Model era una presó que no complia els estàndards de qualitat exigibles als Serveis Penitenciaris de la Generalitat. El centre es va inaugurar el 1904 i havia quedat obsolet. Per continuar obert, requeria una inversió immediata de 25 milions d’euros per qüestions de seguretat. Tot i el tancament, el Departament de Justícia mantindrà la totalitat dels llocs de treball, que reforçaran les plantilles de la resta de centres del sistema penitenciari català.
113è aniversari. Aquest divendres, 9 de juny, la Model farà 113 anys de la seva inauguració. Serà el tercer dia sense presos de tota la seva història. El primer va ser el 19 de juliol del 1936. El segon, el 26 de gener del 39. La diferència és que, aquesta vegada, la presó no es tornarà a omplir mai més.
“La Model ens parla”. El Departament de Justícia obrirà les portes de la presó amb una mostra titulada “La Model ens parla. 113 anys. 13 històries”. La visita inclourà un recorregut per diferents espais de l’antic centre penitenciari, com la paqueteria, la sala de comunicacions, el pati i una galeria sense cap intervenció, tal com la van deixar els últims presos. A la cinquena galeria, en canvi, els visitants hi trobaran una selecció de 13 personatges que han ocupat les cel·les del centre. Cadascun dels personatges o col·lectius hi representarà un període concret d’entre els 113 anys de vida de la presó, que ha estat un mirall de la història política i social de Catalunya.
La Model es podrà visitar des del 3 de juliol fins al 26 de novembre. L’accés serà gratuït, però cal reservar a través d’internet o del 012. L’entrada es farà en grups de 15 persones i el recorregut durarà una hora i escaig. “La Model ens parla. 113 anys. 13 històries” és una iniciativa comissariada per Agustí Alcoberro.
Un nou centre per a dones i preventius el 2025. Justícia construirà un nou centre penitenciari per a dones i preventius del Barcelonès que substituirà la presó de Wad-Ras. El Departament ha fixat el 2025 com la data de finalització de les obres de les instal·lacions, dissenyades amb visió de gènere, per acollir-hi tant les dones penades com els seus fills de fins a tres anys. L’equipament estarà ubicat en un solar de 20.000 metres quadrats cedit per l’Ajuntament de Barcelona.
Aquest equipament prendrà el relleu a Brians 1. Les instal·lacions també disposaran d’un espai dissenyat per acollir els preventius del Barcelonès, que són al voltant de 300 i només representen el 40 % dels de tota la demarcació.
 
El nou centre penitenciari per a dones i preventius suposarà una inversió estimada en 75 milions d’euros. Tindrà una capacitat per a 700 persones i una superfície construïda de 55.000 metres quadrats. L’executiu n’encarregarà el pla funcional aquesta primavera i convocarà un concurs d’idees per recollir les millors propostes arquitectòniques. A partir d’aquí, l’equip guanyador desenvoluparà el projecte amb la previsió d’iniciar les obres durant l’any 2021.
Els Mossos finalitzen el servei de vigilància perimètrica del centre penitenciari.
Després del trasllat dels últims interns, el director general de la Policia, Albert Batlle, i el director general de Serveis Penitenciaris, Amand Calderó, han signat el document de finalització del servei de vigilància perimètrica de la Model, que ara passa a mans d’una empresa de seguretat privada. L’acte ha tingut lloc al pati d’entrada del centre penitenciari i ha comptat amb la presència del major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero.  Els Mossos han abandonat l’edifici després de 24 anys de servei.
La vigilància de les presons va ser la primera competència plena que van tenir els Mossos d’Esquadra. L’inici del traspàs de competències es va fer el 1989 amb la vigilància del Centre Penitenciari Quatre Camins i, quatre anys més tard, l’any 1993, la Policia de la Generalitat va iniciar el servei de vigilància de la Model, on treballaven 80 mossos d’esquadra. Precisament, l’any 1993 els Mossos també van assumir el servei de trasllats penitenciaris, és a dir, els acompanyaments a judicis, visites mèdiques i trasllats entre presons.