Hisenda reclama l’IVA de les subvencions públiques a equipaments culturals

Es tracta d’una nova interpretació de l’impost que afecta de moment el MNAC, el CCCB, el MACBA o el Mercat de les Flors

ACN Barcelona .- Hisenda reclama a equipaments i organismes culturals retornar l’IVA de les subvencions i transferències públiques que han rebut en exercicis anteriors, segons ha avançat RAC1 i ha confirmat l’ACN. Es tracta d’una nova interpretació del funcionament de l’IVA que parteix de la base que qualsevol transferència municipal porta incorporat l’IVA corresponent, un tractament diferent del practicat pel conjunt de les administracions espanyoles els darrers anys. La mesura afecta, de moment, equipaments com el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), el MACBA, el CCCB o el Mercat de les Flors, que ja han anunciat que recorreran la decisió, i no es descarta que es pugui estendre a equipaments privats que reben ajuts públics. L’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i la Diputació ja han celebrat diverses reunions amb les entitats culturals per abordar-ho conjuntament.

L’Ajuntament de Barcelona ha demanat un informe jurídic perquè entén que no es poden considerar com a subvenció al preu les transferències econòmiques per a la prestació de serveis públics que no alteren els preus de mercat o que no provoquen competència deslleial respecte de l’activitat privada.

En els equipaments afectats, l’import a retornar va dels 200.000 en el cas del MACBA, que fa només referència a l’exercici 2014, fins als 300.000 euros al Mercat de les Flors.

La interpretació no obeeix a una indicació funcional del Ministeri d’Hisenda sinó a una línia interpretativa de les delegacions provincials.