S’estudia la creació d’un jurat d’experts i una dotació econòmica a càrrec del Govern
La creació del Premi Internacional de Focs Artificials de Catalunya forma part del projecte en què ja fa més d’un any que treballen de manera conjunta els ajuntaments de Blanes i Tarragona, amb el suport de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals. Aquest va ser un dels temes que es ban tractar durant la visita institucional que el conseller de Cultura, Lluís Puig, va fer a Blanes coincidint amb la celebració dels Focs.
Precisament un dels motius de la visita institucional va ser complir la promesa de venir a veure els focs de Blanes que va fer Lluís Puig en el seu anterior càrrec al front d’aquesta direcció general que va ocupar fins tot just fa uns dies, quan va ser nomenat conseller.
La trobada va comptar amb la participació de l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, i el primer tinent d’alcalde i regidor de Cultura i Festes i Arxiu de l’Ajuntament de Blanes, Quim Torrecillas. També va comptar amb l’assistència de tècnics de les respectives àrees de cultura i festes de Blanes i Tarragona, així com dos especialistes en els temes que es van tractar durant la reunió de treball.
Els Focs Artificials de Catalunya
Aquest projecte pretén donar projecció als dos únics concursos internacionals de focs d’artifici que hi ha a Catalunya, com un element més del patrimoni cultural immaterial català i com a recurs pel desenvolupament local. També es vol reforçar la marca de Turisme Familiar amb què compta el municipi de la Costa Brava i revaloritzar-lo tot vinculant-lo amb les festes de foc i pirotècnies.
Igualment, es vol contribuir a “potenciar la projecció turística de la Costa Brava i la Costa Daurada a través de criteris lúdics i culturals, així com promocionar la marca Els Focs de Catalunya com a imatge única al país”. A banda del premi, que s’ha anunciat de cara el 2018, també es treballa per incloure els dos únics concursos internacionals que es fan a Catalunya al catàleg de Patrimoni Cultural Immaterial.
Revaloritzar el patrimoni del Vescomtat de Cabrera
Un altre dels temes que es va tractar amb el conseller de Cultura durant la trobada a Blanes va ser el projecte per revaloritzar el patrimoni del Vescomtat de Cabrera en el que s’està treballant des de les àrees de Cultura i Festes i Arxius de l’Ajuntament. Es tracta de potenciar aquest llegat com atractiu turístic i cultural.
El projecte compta amb el recolzament i complicitat del Consell Comarcal de la Selva, així com dels ajuntaments de diversos municipis que abastaven territorialment l’antic poder feudal dels vescomtes. Blanes encara conserva testimonis molt destacats d’aquella època, principalment amb els vestigis del Castell-Palau i la Font Gòtica. Aquest darrer monument és un dels millors exemples d’arquitectura civil gòtica que es conserva, i va ser declarada Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat.
Durant la seva visita a Blanes, el conseller Lluís Puig va poder comprovar en primera persona l’espectacularitat del Concurs Internacional de Focs d’Artifici de Blanes, que ahir diumenge va anar a càrrec de la Pirotècnia Tomàs de Benicarló (Castellò). A la nit també va assistir a l’actuació de l’Esbart Joaquim Ruyra, que va oferir un repertori de danses tradicionals i populars catalanes a l’Escenari de Festa Major.