Podem es replanteja el seu paper l’1-O en una nova consulta a les seves bases

Fachin accepta la petició d’Iglesias i el partit català repreguntarà als seus militants si volen confluir amb CatComú

ACN Barcelona .- Podem Catalunya es replanteja el seu paper en el referèndum previst per a l’1 d’octubre. Segons un comunicat d’aquest dilluns a la tarda, el partit celebrarà una nova consulta del 7 a l’11 de setembre sobre el seu posicionament davant l’1-O, perquè els militants ratifiquin o no la postura sorgida dels debats territorials, “tenint en compte els últims esdeveniments”. Cal recordar que les bases de Podem van decidir, a mitjans de juny, que la formació lila consideraria la votació de l’octubre com una mobilització i no com un referèndum vinculant, amb l’aval d’un 35% dels cercles. D’altra banda, la direcció que encapçala el secretari general de Podem, Albano Dante Fachin, ha acceptat la petició del líder estatal, Pablo Iglesias, i Podem Catalunya també repreguntarà als seus militants, durant la segona quinzena d’octubre, si volen confluir amb Catalunya en Comú.

Pel que fa a la consulta sobre la “possibilitat de trobar mecanismes de treball conjunt amb CatComú” -inclosa l’opció de concórrer conjuntament a futurs processos electorals-, els associats de Podem hauran de decidir si troben “pertinent” arribar a acords amb el nou partit d’Ada Colau i Xavier Domènech, i en quins termes. La pregunta sobre aquesta qüestió es decidirà al Consell Ciutadà Català. Cal recordar que les bases de Podem van votar en contra que el partit confluís amb la nova formació dels comuns, en una consulta del març. Aquesta opció va rebre el 60,5% dels vots.

El comunicat amplia que tant la decisió sobre el referèndum com la confluència amb CatComú “són d’una importància cabdal” i que, per tant, Podem entén que és “imprescindible” donar la veu als inscrits al partit.

Pressió d’Iglesias

La nova votació de Podem sobre l’1-O coincidirà amb la consulta que farà CatComú sobre el referèndum i també al setembre, i que la impulsora del nou partit, Ada Colau, ja ha dit que servirà per decidir de manera definitiva la posició dels comuns. El nou calendari també és una victòria d’Iglesias, que aconsegueix així que Podem no es pugui desmarcar tant de la línia marcada per CatComú, i que els respectius associats detallin la seva postura definitiva sobre l’1-O gairebé en paral·lel.

La decisió es va prendre a finals de la setmana passada en una reunió a Madrid entre Fachin, Iglesias i els seus equips. El secretari d’Organització estatal de Podemos, Pablo Echenique, va recomanar a la direcció catalana de Podem que també renovés els seus òrgans, petició que, de moment, Fachin no contempla.