La Fundació Dalí no veu “cap sorpresa” en el resultat de les proves d’ADN

En un comunicat, reiteren que estudien emprendre accions legals pels “costos i perjudicis” ocasionats

ACN Figueres .- La Fundació Gala-Salvador Dalí no veu “cap sorpresa” en el resultats de les proves d’ADN que descarten que la figuerenca Pilar Abel sigui filla biològica de Salvador Dalí. Segons asseguren en un comunicat, “en cap moment hi ha hagut cap indici de veracitat” en la demanda de paternitat. Per això, afirmen que la decisió d’exhumar el pintor surrealista va ser “totalment inadequada i desproporcionada”. El resultats, afegeixen, “posa en evidència la seva total improcedència i inutilitat”. A més, recorden que la decisió judicial adoptada ha provocat “costos i perjudicis de tota mena” i, tal i com ja van anunciar després de l’exhumació, estudien emprendre accions legals. En el mateix comunicat recorden que, per fer les proves de paternitat, els forenses es van haver d’endur mostres del pintor, que es restituiran properament.
En un comunicat titulat “Salvador Dalí no és el pare de Pilar Abel”, la Fundació Gala-Salvador Dalí informa que han rebut els resultats de les proves biològiques que demostren que la demandant no és filla biològica del pintor. Segons detallen, el Jutjat de primera instància número 11 de Madrid (el que va assumir el cas i va ordenar l’exhumació) ha traslladat als lletrats de la Fundació el dictamen emès per l’Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses.

“Després d’analitzar les mostres biològiques de Pilar Abel Martínez i les obtingudes en l’exhumació de les restes mortals de Salvador Dalí, conclou que els resultats obtinguts permeten excloure Dalí com a pare biològic”, exposen en el comunicat.

La Fundació assegura que aquest resultat “no és cap sorpresa” i reiteren que, sota el seu punt de vista, “no hi ha hagut en cap moment cap indici de veracitat d’una pretesa paternitat. Per això, tal i com van fer l’endemà de l’exhumació, qualifiquen la decisió judicial d'”inusual i injustificada” i afegeixen que els resultats han demostrat que era “inadequada i desproporcionada”.

En aquest sentit, ressalten que l’exhumació de Dalí ha ocasionat “costos i perjudicis” de tota mena i reiteren que es reserven el dret a emprendre accions legals.

A la roda de premsa posterior a la recollida de mostres biològiques del pintor, van concretar que podien reclamar per dues vies. D’una banda, sol·licitar que la demandant assumeixi les despeses ocasionades que inclouria el cost de totes les tasques d’exhumació (instal·lació de carpes, del sistema de politges per aixecar la llosa d’una tona i mitja i del personal). De l’altra, també van dir que estudiarien si s’ha comès un “error judicial” i poden fer una reclamació a l’administració de Justícia.

La Fundació assegura que “se n’alegra” que el dictamen tècnic “posi fi a una polèmica absurda i artificial” i esperen que finalment la figura de Salvador Dalí quedi “exclosa d’unes pretensions sense fonament”. “La Fundació Dalí se n’alegra així mateix de poder-se centrar novament en la gestió del seu extraordinari llegat artístic i en la divulgació de la obra i figura de Salvador Dalí”, ressalten.

Finalment, recorden que per prendre les mostres d’ADN els forenses es van haver d’endur ossos, ungles i dents, unes parts que els advocats de la Fundació van demanar que es retornessin quan hi hagués resultat de les proves. “Properament es restituiran les restes mortals de Salvador Dalí”, conclouen.