El foc d’Artés crema 250 hectàrees i obliga a evacuar unes 150 persones

Bombers i Agents Rurals de la comarca del Bages i el Moianès treballen en un incendi majoritàriament forestal a Artés, al Bages. 

CCMA.- Segons Juli Gendrau, director general de prevenció, extinció d’incendis i Salvaments ha explicat que els bombers treballen en una superfície d’unes 300 hectàrees, encara que això no vol dir que tota aquesta àrea estigui cremada. De fet, segons els Agents Rurals, s’han cremat unes 250 hectàrees.

Gendrau també ha declarat que estan atacant el flanc esquerra del foc, però ha assegurat que no es poden oblidar de fer el mateix amb el flanc dret que s’ha de reforçar, ja que aquesta zona és la de més difícil accés.

De moment 21 mitjans aeris i 71 terrestres dels bombers, 140 voluntaris de 50 ADF, i 19 patrulles del Cos dels Mossos d’Esquadra treballen en el foc que s’ha declarat aquest matí a Artés. També hi participen membres de la Creu Roja que mantenen movilitzada una ambulancia preventiva al Pavelló d’Artés, 9 membres de l’Equip de Resposta en Emergències d’aquest cos al pavelló de Santa Maria d’Oló i diversos vehicles i ambulàncies.

El foc avança en direcció a Oló, contràriament a la població d’Artés. Fins ara, i segons informacions del Cos de Mossos d’Esquadra, s’han desallotjat 12 masies (masia La Vall, masia El Pla, masia Ca la Ponsa, masia Oliveras, casa de la Muntanyola, Cal Cases, Can Plana, Cal Fuster, Cal Po, Ca la Mestressa, Cal Abellà i Casanova del Tonet) i la casa de colònies Els Clapers amb 51 nens i 7 monitors. Els inquilins de dues masies, haurien quedat confinats.

El Cos de Mossos d’Esquadra també ha informat que desallotgen el nucli de Sant Joan d’Oló i les masies que hi ha al nord. A totes les persones les traslladen al pavelló de Santa Maria d’Oló. Segons les darreres informacions, el foc ha cremat una casa totalment i ha afectat, parcialment, una altra. En total s’han evacuat 150 persones.

El Servei Català de Trànsit, ha informat que, a causa de l’incendi, la carretera C-25 ha estat tallada en sentit Girona, entre els quilòmetres 145 i 144, a Sallent, fins gairebé les set de la tarda. La carretera B-43, entre els quilòmetres 45 i 47, ha estat tallada fins a quarts de vuit de la tarda.

Aquests dies, el Bages ha arribat a màximes de 40 i 41 graus. Avui a Artés la temperatura. ha oscil·lat entorn dels 35-36 ºC. El vent del sud bufa amb ratxes de 35-40 km/h. (dades a les18.00 h). La humitat és del 32%. La màxima del dia ha estat de 39ºC.

La columna de fum es veu des de molts punts, fins i tot des del Santuari de Santa Maria de Queralt.

Els bombers aconsellen que ningú s’aproximi al foc. D’altra banda l’ajuntament d’Artés, que és qui coordina els voluntaris, demana reforços i ajuda per apagar les flames.

Els municipis d’Artés, Calders, Santa Maria d’Oló i Avinyó mantenen l’activació dels seus plans d’emergència municipal (PAM). Els bombers continuaran treballan aquesta nit i matinada.

Incendi a Polinyà

Un incendi a Polinyà mobilitza 9 mitjans terrestres i 2 aeris. El foc afecta horts i naus i també camps de conreu, just al límit entre les poblacions de Polinyà i Sabadell.

Estabilitzat l’incendi de Tàrrega després de cremar 15 hectàrees

Bombers de la Generalitat donen per estabilitzat l’incendi que aquest dissabte ha cremat en una zona forestal i agrícola de Tàrrega a l’Urgell.

19 dotacions terrestres i una aèria segueixen combatent el foc, que ha afectat unes 15 hectàrees, segons els càlculs dels Agents Rurals.

Els bombers han estat alertats les 13.43 hores i han mobilitzat en un primer moment 21 mitjans terrestres i quatre aeris per combatre les flames, que han afectat les zones de Torre del Codina i Pins de la Maresca.