La Fiscalia del Tribunal de Comptes s’oposa a l’arxiu de l’actuació contra Mas, Ortega, Rigau i Homs pel 9-N

Demana que es designi ja un instructor de la causa per determinar les “responsabilitats comptables” de tots quatre

ACN Madrid .- La Fiscalia del Tribunal de Comptes ha presentat aquest dimecres un escrit on s’oposa a la petició de la Generalitat de Catalunya perquè s’arxivi l’actuació contra l’expresident de la Generalitat Artur Mas i els exconsellers Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs. La Fiscalia ja va donar suport el passat 2 de juny a la denúncia presentada per Societat Civil Catalana i l’associació Abogados Catalanes por la Constitución per “determinar les responsabilitats” de tipus “comptable” de Mas, Ortega, Rigau i Homs, en la “despesa de més de cinc milions d’euros en les votacions del 9-N”. Ara, davant la petició de la Generalitat, la Fiscalia argumenta que cal seguir endavant amb el procés, i insta el Tribunal de Comptes a designar ja un instructor de la causa “per investigar les despeses ocasionades en motiu de la consulta” del 9-N del 2014.
A finals de maig, el Tribunal de Comptes va admetre a tràmit la denúncia de les entitats contra Mas, Ortega, Rigau i Homs, malgrat que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) –en el cas de Mas, Ortega i Rigau- i el Tribunal Suprem –en el cas d’Homs- no van condemnar cap dels exresponsables del govern català pel delicte de malversació de fons.

En el seu primer escrit de suport a la denúncia de les entitats unionistes, la Fiscalia defensava que els fets “poden ser constitutius de responsabilitat comptable” perquè es pot constatar “l’existència de nombrosos pagaments efectuats amb càrrec als fons públics que tenien com a finalitat dur a terme la consulta del 9 de novembre del 2014”, un acte “contrari a l’ordenament jurídic”. Ho argumentava defensant que les despeses es van destinar a una finalitat “radicalment aliena a la funció pública” i per tant “sense justificació”.

El 13 de juny del 2017 l’Advocada de la Generalitat va presentar davant el Tribunal de Comptes un escrit on demanava l’arxiu de les actuacions. Argumentava que els fets que relaten les entitats unionistes “no revesteixen caràcters d’abast ni de malversació comptable”.

La Fiscalia s’oposa ara a aquesta petició perquè “l’arxiu de les actuacions en fase de diligències preliminars en la que ni tan sols s’ha procedit a dur a terme una investigació dels fets només és procedent quan de manera manifesta els fets denunciats no revesteixin caràcter d’abast”.

A més, segons el fiscal, la Llei del Tribunal de Comptes estableix que no es pot arxivar una causa “si les qüestions plantejades són inherents a la gestió de fons públics, a infraccions de l’ordenament jurídic pressupostari i a un possible detriment de l’erari públic degut a l’adopció de decisions de despesa i de pagament que es puguin haver fet sense el suficient suport normatiu”.

Segons la Fiscalia, aquestes són “precisament les qüestions que plantegen els denunciants” i per tant “mereixen” una “investigació i examen des del punt de vostè de la responsabilitat comptable”.