C’s i PSOE acorden crear una mesa de negociació a la tardor per “actualitzar” la Constitució

Rivera i Sánchez treballaran junts per canviar la Llei electoral i suprimir els aforaments

ACN Madrid .- El líders del PSOE, Pedro Sánchez, i de Ciutadans (C’s), Albert Rivera, s’han reunit aquesta tarda per primer cop des que Sánchez ha recuperat les regnes del partit. D’aquesta primera reunió ja n’han sortit els primers acords. Segons ha comunicat Rivera, els dos partits crearan una mesa de negociació a la tardor on els juristes començaran a treballar en “l’actualització” de la Constitució. El president de C’s ha dit que es convidarà també d’altres partits a participar-hi. A més, Rivera ha assegurat que hi ha acord amb els socialistes per canviar la Llei electoral i també abordar la supressió dels aforaments de diputats i senadors. “Fins ara, C’s estava sol defensant aquest tema i celebrem que el PSOE s’hi sumi”, ha manifestat. Sobre Catalunya, ha afirmat que PP, PSOE i C’s tenen la mateixa visió. “Puc dir que tots tres estem junts i això és important per al desafiament separatista”, ha manifestat.
El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha seguit amb el seu torn de reunions amb els líders dels partits espanyols i aquest dimecres s’ha trobat amb el president de C’s, Albert Rivera. Les dues formacions han reprès els contactes sobre la base d’un document amb més de 200 punts que havien tancat després de les eleccions de desembre de 2016.

Reforma de la Constitució

De la reunió, celebrada al Congrés dels Diputats, n’ha sortit l’acord dels dos grups d’establir una mesa de negociació per afrontar “l’actualització” de la Constitució. Rivera ha explicat en roda de premsa que, més enllà dels models d’estat que té cada partit, creu que hi ha punts d’encontre que poden abordar. “Cada any que passa la Constitució és un any més vella i cal afrontar la reforma amb consens i meditació però cal iniciar el debat”, ha manifestat el líder de la formació taronja. Per això, juristes dels dos partits començaran reunions a la tardor. C’s vol, també, que d’altres partits es puguin sumar a la mesa de negociació. Confia que Podem deixi al marge aspectes territorials i vulgui negociar aspectes sobre regeneració democràtica.

Per la seva banda, el secretari d’organització dels socialistes, José Luís Ábalos, ha confirmat que volen posar en marxa aquests espais de trobada amb C’s per parlar de diferents iniciatives i reformes.

Altres acords

El líder de C’s ha afirmat que també hi hagut un canvi de rumb al PSOE pel que fa a la supressió de l’aforament de diputats i senadors. Rivera ha celebrat aquest canvi d’opinió perquè, segons sosté, fins ara Ciutadans era l’únic partit que ho proposava. Aquest canvi, però, caldria fer-lo via reforma constitucional i, per tant, cal una majoria de dos terços.

Pel que fa a la Llei electoral, Rivera afirma el líder del PSOE també s’ha mostrat disposat a negociar una reforma, així com també ha vist amb bons ulls plantejar una limitació de mandats per al president del govern. Tanmateix, no han concretat en quina xifra s’hauria de situar.

Mateixa visió sobre Catalunya

Pel que afecta Catalunya, Rivera ha manifestat que hi ha discrepàncies en el model d’Estat però acord amb Sánchez a l’hora de plantejar alguns principis com la unió de “tots els espanyols”, la “defensa de la sobirania nacional” per votar qüestions d’estat i també la defensa de “l’ordre constitucional i el compliment de les lleis”.

El líder de C’s ha assegurat que tant PP com PSOE comparteixen la mateixa visió. “En aquest tema anem junts i això és important per al desafiament independentista perquè sumem més de dos terços dels diputats de la cambra”, ha sentenciat.