Fachin: “En aquest moment seria contraproduent pel paper de Podem apartar la direcció i convocar primàries”

El portaveu parlamentari adjunt de CSQP i secretari general de Podem, Albano Dante Fachin, des dels faristols del Parlament, el 13 de juny de 2017 (Horitzontal)

El líder de Podem a Catalunya critica la falta de concreció que hi ha al voltant de la llei de referèndum

ACN Barcelona .- El secretari general de Podem a Catalunya, Albano Dante Fachin, ha assegurat aquest dilluns que “en aquest moment que viu Catalunya seria contraproduent, pel paper de Podem, apartar la direcció i tornar a convocar unes primàries”. Sense anar més lluny aquest mes d’agost el politòleg madrileny Juan Carlos Monedero, un dels fundadors de Podemos, va demanat la dimissió de Dante Fachin. En declaracions al diari digital ‘El Món’, va reclamar que el cap de files de l’organització catalana “no s’aferri al càrrec, com fa la vella política”. “El meu càrrec sempre està disposició dels inscrits i és la gent ha de tenir aquest control”, ha apuntat Fachin. En aquest context, en una entrevista a TV3, ha ressaltat que la societat i la militància ara està més preocupada en l’1 d’octubre i no en un debat de primàries. Per altra banda, ha criticat la falta de concreció que hi ha al voltant de la llei de referèndum després que Anna Gabriel, de la CUP, digués, en una entrevista a l’ACN, que “no s’entén” que CSQP sigui “contrària” a la llei del referèndum.
Fachín ha assenyalat que no es pot donar l’esquena al referèndum que, segons ha apuntat, va més enllà del ‘si’ o del ‘no’, sinó si la gent pot votar. “Si arriba l’1 d’octubre la majoria de la gent anirà a votar per una qüestió d’ADN”, ha indicat. En aquest context, ha recordat que Podem no és independentista i ha lamentat que no s’hagi pogut dur a terme un debat sobre els motius pel ‘sí’ o pel ‘no’.

Ha manifestat que Podemos amb Pablo Iglesias al capdavant ha fet una cosa històrica que “és explicar a tot arreu amb profunditat i molta pedagogia que allò que passa a Catalunya no va en contra dels interessos de ningú sinó que aprofundeix en la salut democràtica de l’Estat”.

Ha apuntat que es va reunir amb la direcció estatal i els va traslladar que en el moment que viu Catalunya “seria contraproduent” apartar la direcció i convocar unes primàries. “El meu càrrec està a disposició dels inscrits”, ha indicat, al temps que ha assenyalat que van explicar al secretari d’Organització de Podem, Pablo Echenique, que “cal centrar-se en els debats” i ara el que preocupa a la militància com a tots els catalans és l’1 d’octubre.

Llei del referèndum

Per altra banda i sobre la llei del referèndum, ha apuntat que esperaven que el 16 d’agost es donés tràmit a aquesta norma i, per contra, no ha succeït ja que la Mesa no ho ha incorporat a l’ordre del dia de dimecres. “Una primera qüestió és que no sabem els tempos ni quines seran la possibilitats de fer esmenes. Hi ha molta inconcreció”, ha lamentat. Per això, ha indicat que com a grup han de treballar sobre fets i propostes.

“Si això s’arriba a concretar, haurem de veure el mecanismes que es fan servir i com a grup haurem de debatre sobre un fet polític d’aquesta transcendència perquè tothom sap que les posicions en un grup com nosaltres poden ser diferents”, ha remarcat. En aquest sentit, ha declarat que en el si del grup parlamentari hauran de debatre sobre allò que pugui representar aquesta votació i hauran de “buscar una posició conjunta que això és el maco de la política”.