Eurecat Reus investiga noves fonts de proteïna i els efectes al sistema immune

Laboratory assistant in the laboratory of of food quality

Coordinat per Laboratorios Ordesa, el projecte Protección compta amb la participació de sis empreses alimentàries espanyoles més, juntament amb universitats, hospitals i centres de recerca i tecnologia

El projecte comptarà amb un pressupost de més de set milions d’euros i forma part de la convocatòria de projectes estratègics CIEN del Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial (CDTI)

El centre tecnològic Eurecat Reus participa en un projecte coordinat per Laboratorios Ordesa, que investigarà i desenvoluparà noves fonts de proteïna que serveixin d’alternativa a les tradicionals d’origen animal, a més d’estudiar l’addició d’ingredients que millorin la funcionalitat davant del sistema immune.

El projecte Protección, que es desenvoluparà durant els propers quatre anys, compta amb un pressupost de més de set milions d’euros i el finançament de la convocatòria CIEN del Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial de España (CDTI).

Per a la consecució del seu objectiu principal, es durà a terme la caracterització nutricional i estructural de noves alternatives proteiques tant en el seu estat original com després del processament, procedents tant de vegetals, com de fongs o d’insectes. Així mateix, s’aplicarà una nova tecnologia, l’extrusionat humit, amb què es buscarà aconseguir texturitzar aquestes noves fonts de manera que s’assemblin el màxim possible a la carn i el peix.

A més, el projecte cercarà afegir diferents compostos que puguin millorar la funcionalitat dels nous aliments i, a través d’assajos preclínics i estudis clínics d’intervenció nutricional, se’n validarà l’eficàcia sobre el reforç del sistema immune. “S’estudiarà com aquestes noves proteïnes funcionalitzades tenen efecte sobre el sistema immune i els processos metabòlics associats a la seva modulació”, explica l’investigador de Laboratorios Ordesa i coordinador del projecte Protección, el Dr. José Antonio Moreno.

En paraules del responsable de negoci del sector Alimentació d’Eurecat, Ignasi Papell, “el desenvolupament d’aquest tipus de productes de proteïna alternativa i, a més, amb efectes demostrats sobre la salut en un àmbit tan sensible darrerament com el sistema immune, té un clar nínxol de mercat que convé aprofitar”. A més, assenyala, “representa una oportunitat per a les empreses alimentàries que participen al projecte i per al sector en general”.

Una eina per a la predicció de la bioeficiència

Amb les dades obtingudes als estudis d’avaluació de la digestibilitat, bioaccessibilitat, bioactivitat i caracterització tecnològica de les noves fonts de proteïna, així com de la seva acció immunomoduladora, es generaran Models de Predicció de Bioeficiència Alimentària.

“Seran models que permetran a la indústria alimentària fer molt més eficient la innovació futura de nous productes, atès que es podrà predir, en etapes incipients del desenvolupament del producte, el comportament dels ingredients que el componen sobre diferents patologies, i això escurçarà molt temps d’R+D per llançar al mercat productes amb eficàcia demostrada científicament”, explica el director científic de l’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat, el Dr. Francesc Puiggròs.

Laboratorios Ordesa lidera el consorci d’empreses del projecte Protección, que completen ADM-Biopolis, Industrias Lácteas Asturianas, Angulas Aguinaga, Tebrio, Viscofan España i Calatayud Cárnicas Avícolas. El centre tecnològic Eurecat és el coordinador transversal tècnic i científic del projecte, que compta també amb la intervenció de quatre universitats (Granada, Oviedo, Rovira i Virgili i Navarra), tres centres de recerca hospitalaris (FIBAO, ISS Aragó i IDIS) i tres centres tecnològics més (CIAL-CSIC, AINIA i CTIC CITA). La consultora FI Group dóna suport administratiu.

Sobre Eurecat

Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya, aplega l’experiència de més de 650 professionals que generen un volum d’ingressos de 50 milions d’euros anuals i dona servei a prop de 2.000 empreses. R+D aplicat, serveis tecnològics, formació d’alta especialització, consultoria tecnològica i esdeveniments professionals són alguns dels serveis que Eurecat ofereix tant per a grans com per a petites i mitjanes empreses de tots els sectors. Amb instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Tarragona, Amposta i Vila-seca, participa en més de 200 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 153 patents i 7 spin-off. El valor afegit que aporta Eurecat accelera la innovació, disminueix la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa. Més informació a www.eurecat.org