Es busca el millor estudiant català de cuina

Josep Lladonosa, amb Joan Gòdia, Ariadna Salla i els esponsors i col.laboradors dels premis. CEDIA

Comença la tercera edició del ‘masterchef’ de les escoles d’hostaleria de Catalunya, un concurs gastronòmic en directe inspirat en el conegut format televisiu

Com novetat, enguany es crea la nova categoria de servei de sala, per distingir i promocionar la professió

Els III Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, que consisteixen en beques formatives per als guanyadors en importants restaurants catalans, rendeixen homenatge a la figura del prestigiós cuiner català

Les eliminatòries (semifinals) tindran lloc a Barcelona (alumnes de Barcelona i Girona) el 16 de març, i Vila-seca (alumnes de Tarragona i Lleida) el 2 d’abril. 

El director general d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Joan Godia, ha presidit a la seu del Departament la presentació institucional de la tercera edició dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, també conegut com el ‘masterchef’ dels alumnes catalans de cuina.

Amb l’impuls de l’Ajuntament de les Borges Blanques (Lleida) i l’apadrinament dels famosos germans Sergio i Javier Torres, els guardons, que consisteixen en beques formatives per als guanyadors, rendeixen homenatge a la figura del cuiner català Josep Lladonosa i Giró (1938 ), una figura cabdal de la cultura gastronòmica mediterrània amb nombroses distincions, entre elles la Creu de Sant Jordi, per la seva ingent tasca de recerca i documentació històrica sobre la cuina tradicional catalana.

L’elecció del premiat es realitza a través d’un concurs gastronòmic inspirat en el format ‘masterchef’ en què poden participar totes les escoles d’hostaleria de Catalunya, públiques i privades, de grau mitjà i superior. Cada escola pot presentar tots els alumnes que consideri preparats per concursar, sempre que siguin menors de 25 anys i portin estudiant cuina més d’un any.

Per tal de seguir potenciant el talent gastronòmic al territori, enguany es vol posar en valor el treball de tot l’equip que treballa a la cuina i es crea la nova categoría de servei de sala. També, -amb el suport de la Fundació ‘Formació i Treball’-, s’equipara el premi social a les altres dues como reconeixement a l’esforç dels alumnes per sortir endavant amb circumstàncies complexes. Per tant, aquest 2023 hi haurà tres premis: millor cuiner, millor responsable de sala i l’esmentat premi social.

Les proves dels aspirants (dues semifinals i final, més el premi social) es realitzen en una impressionant instal.lacio del Grupo Rull, expert en cuines professionals. Sota la supervisió del jurat, -presidit per el mateix Josep Lladonosa i apadrinat pels Germans Torres, els vuit finalistes triats (dos per cada demarcació) cuinen en directe per convertir-se en el millor alumne de cuina de Catalunya.

La regidora de Promoció Cultural, Festes i Benestar i Família de l’Ajuntament de les Borges Blanques, Ariadna Salla, ha subratllat l’objectiu de la seva Corporació en descobrir el talent gastronòmic jove del territori, potenciar-ne la formació i donar a conèixer la marca ‘Les Borges Blanques, Capital de l’Oli’: “Tornem a donar suport a aquest concurs, que enriqueix el vincle entre professionals, productors i ingredients molt valuosos, amb la idea de portar l’excel·lència dels nostres olis d’alta qualitat -olis verge extra i Prèmium- a tots els punts de la nostra geografia”.

Com representant del jurat, el xef Xavi Benet, ha tornat a destacar l’alt nivell aconseguit pels aspirants a les anteriors edicions i l’enorme dificultat que sempre suposa l’elecció del guanyador, ja que “malgrat la seva joventut, aquests cuiners ja ens demostren una sorprenent barreja de tècnica i talent en les elaboracions”.

El jurat

President

Josep Lladonosa

Padrins

Sergio i Javier Torres del restaurant (Dues estrellas Michelín) ‘Cocina Hermanos Torres’ de Barcelona

Portaveu:

Pep Moreno del restaurant (Estrella Michelín) ‘Deliranto’ de Salou.

Membres:

Xavier Benet. Restaurant ‘Hostal Benet’ de Les Borges Blanques

Susanna Aragón. Restaurant ‘Cèntric Gastrobar’ de El Prat de Llobregat

Tana Collados, periodista TV3

Elena Maestre. Junta del Col.legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya

Xefs convidats:

Vicens Guimerà. Restaurant ‘Antic Molí’ de Ulldecona. Una Estrella Michelín.

Pere Chias, president del Gremi de Restauració de Barcelona

Eduard Xatruch. Restaurant ‘Disfrutar’ de Barcelona. Una Estrella Michelín

Ferran Cerro. Restaurant ‘Ferran Cerro’ de Reus

Joel Castañé. Restaurant ‘La Boscana’ de Bellvís

Carles Flinch. Restaurant ‘Can Manel’, d’Andorra

Mecànica del concurs i calendari

Els vuit cuiners seleccionats (dos per demarcació), més vuit caps de sala, competiran a la gran final que tindrà lloc el diumenge 7 de maig al Pavelló de l’Oli de les Borges Blanques.

Els aspirants han d’enviar una recepta lliure amb la fitxa tècnica i un vídeo de la seva elaboració; d’entre tots els inscrits se n’escolliran fins a sis per cada província, que passaran a un sistema d’eliminatories (semifinals) que es desenvoluparan a Barcelona (alumnes de Barcelona i Girona) el 16 de març i Vila-seca (alumnes de Tarragona i Lleida) el 2 d’abril. Allí, els aprenents hauran d’elaborar uns aperitius i un plat de creació pròpia amb oli verge extra amb Denominació d’Origen de les Borges Blanques. Els dos millors de cada demarcació tindran accés a la fase final.

SEMIFINAL GIRONA I BARCELONA 

Dimecres 16 de març, de 9 a 19 hores a l’Escola ESHOB (Escola d’Hostaleria de Barcelona. Passeig del Taulat, 243, 08019 Barcelona) 

FINAL DEL PREMI SOCIAL

Dimecres 22 de març, de 9 a 14 hores a la Fundació de Formació i Treball (Ramon Llull, 430-438. Sant Adrià de Besòs)

SEMIFINAL LLEIDA I TARRAGONA

Diumenge 2 d’abril, de 9 a 19 hores al Celler de Vila-seca (carrer dels Castillejos, 21, Vila-seca) 

FORMACIÓ OLI VERGE EXTRA DE LES BORGES BLANQUES

Dilluns 17 d’abril, de 10 a 13 hores a les instal·lacions del Grup Rull (Polígon Industrial “Les Canals”, parcel·la 9, Lleida)

FINAL PREMIS LLADONOSA I LLIURAMENT DELS PREMIS 

Diumenge 7 de maig, de 9 a 16 hores al Pavelló de l’Oli de Les Borges Blanques ( Carrer Catalunya, 14, 18, 25400 Les Borges Blanques, Lleida) 

Patrocinadors

BRA. Parament de cuina

GRUP RULL. Cuines professionals

ARRÒS BAYO 

AJUNTAMENT DE VILA-SECA

SAN MIGUEL. Begudes

CLOS GALENA. Vins

CAFÈ L’OR. Selecció de cafès

ROYAL BLISS. Tòniques i mixers

CSTY. Roba de cuina professional

MAKRO. Proveïdor d’hostaleria

ESHOB. Escola d’Hostaleria de Barcelona

Col·laboradors

PARÍS CONSTRUCCIONS

FUNDACIÓ FORMACIÓ I TREBALL

DIEXCA. Distribució productes d’alimentació

Mitjans col·laboradors

TV3

Catalunya Ràdio

Les Borges TV

Premis

Es lliurarà un primer premi a la millor creació gastronòmica, un premi social, i un altre pel millor servei de sala, que consistirà en un motiu escultòric derivat de la imatge del concurs.

Beques de formació ‘Les Borges Blanques, Capital de l’Oli’

  • Primer premi al millor cuiner i millor servei de sala. Stage de formació d’un any al restaurant ‘Cocina Hermanos Torres’ de Barcelona.
  • Premi social: tres mesos de pràctiques al restaurant ‘Deliranto’ de Salou

Premis Coca-cola per als primers classificats

  • Entrades per a espectacles esportius, musicals i culturals.
  • Lots de productes Coca-cola.

Amb el suport de la Generalitat de Catalunya. Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural