Ercros amplia en 10 MEUR les inversions del pla d’adaptació al canvi tecnològic

En el marc del procés de transició, l’empresa química mantindrà les plantes de Tarragona i Flix fins almenys el 2020

ACN Tarragona .- Ercros ha ampliat en 10 milions d’euros -fins als 63,7 milions d’euros- l’import de les actuacions previstes en el Pla d’adaptació al canvi tecnològic, el denominat ‘Pla Act’, que abasta el període 2016-2020 i que s’estan executant sobre el calendari previst, segons informen fonts de l’empresa química catalana. El ‘Pla Act’ defineix l’estratègia d’Ercros per fer front al canvi tecnològic derivat de la prohibició de produir clor amb tecnologia de mercuri, a partir de l’11 de desembre del 2017, que és la data màxima imposada per la Unió Europea per al cessament d’aquesta tecnologia. Així, en el marc d’aquesta transició, es preveu el tancament, a partir de l’11 de desembre del 2017, de les plantes de producció de clor amb tecnologia de mercuri de les fàbriques de Flix i Vila-seca I, a Tarragona, però l’empresa s’ha compromès a mantenir l’activitat fins, almenys, el 2020. Encara es desconeix el nombre de treballadors afectats.

Inicialment es preveia el tancament d’aquestes dues plantes de clor, que operen mitjançant tecnologia de mercuri, però un acord amb l’empresa Covestro, a la Canonja, que adquireix clor a Ercros, ha permès mantenir la producció fins, almenys, el 2020. La filial alemanya de Bayer continuarà comprant el clor de la química catalana que, al seu temps, li adquirirà l’àcid clorhídric que necessita per a la factoria de fosfat bicàlcic.

El pla també determina les inversions per ampliar la capacitat de producció de clor de les plantes que actualment operen amb tecnologia de membrana, que està considerada per la normativa europea com a millor tecnologia disponible -‘MTD’- i, per tant, no està afectada per la prohibició.

Segons fonts d’Ercros, l’augment del cost del pla respon al major augment de la capacitat de producció de clor amb tecnologia de membrana a la fàbrica de Vila-seca I, fins a completar les 120.000 t/any contemplades en l’autorització ambiental integrada, donades les millors perspectives de mercat.

Aquesta actuació, juntament amb l’augment de la capacitat de la planta de Sabiñánigo també prevista en el pla, elevarà la capacitat de producció de clor amb tecnologia de membrana d’Ercros fins a les 165.000 t/any i situarà l’empresa com el primer fabricant de clor de l’estat espanyol.

Les dues fases del pla

El pla s’estructura en dues fases. La primera fase, prèvia al cessament de la producció de clor amb tecnologia de mercuri, abasta el període 2016-2017 i preveu inversions per un import de 45,7 milions d’euros. Les inversions d’aquesta fase corresponen, fonamentalment, a l’ampliació de la capacitat de les plantes de producció de clor amb tecnologia de membrana i a noves plantes de la divisió de farmàcia. Totes elles estan o bé finalitzades o avancen segons el termini previst, segons informa la companyia química catalana.

La segona fase, posterior al cessament de la producció de clor amb tecnologia de mercuri, abasta el període 2018-2020 i preveu inversions per un import de 18 milions d’euros. Les inversions d’aquesta fase corresponen a l’ampliació de la planta de tauletes per al tractament d’aigua de la piscina i a actuacions específiques de la divisió de química intermèdia. Totes elles persegueixen augmentar la capacitat de fabricació d’aquells productes que tenen instal·lacions pròximes a arribar al 100% de la seva capacitat.

El ‘Pla Act’ preveu així mateix el tancament, a partir de l’11 de desembre del 2017, de les plantes de producció de clor amb tecnologia de mercuri de les fàbriques de Flix i Vila-seca I.

Per finançar la transició, Ercros ha obtingut crèdits, principalment, del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat. La resta, que suposa el 43,7% de l’import total del pla, està previst que es financi, principalment, amb els recursos generats per la pròpia empresa, amb l’objectiu de mantenir les actuals ràtios de solvència i palanquejament per sota de 2 i 0,5, respectivament.

Ercros no ha pogut encara estimar el nombre de persones que es veuran afectades pel tancament de les plantes en la mesura que preveu oferir alternatives de recol·locació a la major part dels treballadors.