Els Premis Lladonosa, al Saló B-Travel de Barcelona

Les cuineres Susana Aragón i Raquel Fernández. CEDIDA

Les cuineres Susana Aragón i Raquel Fernández han fet un showcooking homenatge a la picada en el marc de una nova presentació de la Ia IV edició del ‘masterxef’ dels alumnes catalans de cuina i sala

L’elecció dels millors estudiants de cuina i sala de Catalunya es realitza a través de tres concursos gastronòmics en directe inspirats en el conegut format televisiu

Els Premis Gastronòmics Josep Lladonosa han arribat novament a Barcelona el passat cap de setmana en el marc del Saló B—Travel de Barcelona. Les xefs Susana Aragón i Raquel Fernández, -una membre del jurat i l’altra guanyadora dels guardons-, han fet a les cuines del Grup Rull (patrocinador i muntador oficial de les cuines dels Premis) un homenatge a la picada. 

Les cuineres han mostrat la seva tècnica amb les picades de fruits secs, all i altres ingredients, que són essència i base de la cuina catalana tradicional, i per tant, de l’herència gastronòmica de Josep Lladonosa. Amb el seu showcooking, les xefs convidades han ensenyat al públic tot el que es pot fer per enriquir i espessir plats i salses.

El Saló B-Travel, que s’ha celebrat aquest cap de setmana a la Fira de Barcelona, és un dels esdeveniments turístics més importants del calendari anual del sector, i ofereix als visitants l’oportunitat d’explorar ofertes culturals, naturals i gastronòmiques de diverses regions, així com la de contractar viatges a destinacions internacionals a través de les 35 agències especialitzades participants.

El passat dissabte es va celebrar la primera semifinal dels Premis Lladonosa a la seu de l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Barcelona (ESHOB) on van participar un total de 24 alumnes de cuina i sala (12 de Barcelona i 12 de Girona) de vuit escoles de cuina (cinc de Barcelona i tres de Girona) que han estat seleccionats pel jurat.

Marta Oti, de l’Escola d’Hostaleria de Barcelona (ESHOB) i Marc Marí, de CETT, són els dos classificats per la demarcació de Barcelona per a la gran final que tindrà lloc el 19 de maig  a les Borges Blanques. A la categoria de responsable de sala , els acompanyaran Ton Zambrano, també del CETT , i Diego Gómez, de l’ESHOB. Amb ells, Jhon Erick Guzmán, de l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona (EHTG), i Queralt Sucarrats, de l’Escola Vedruna Gràcia, tots dos procedents de la província de Girona, també es van classificar per aquest ordre com els primers finalistes de la IV edició dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, que es van celebrar durant tot el dia d’ahir a la seu de l’ESHOB. Júlia Díaz, de l’EHTG, i Martina Pérez, de l’Escola Joviat són els finalistes de Girona a la categoria de sala.

Format televisiu ‘masterxef’

L’elecció dels Premis Lladonosa es realitza a través de tres concursos gastronòmics inspirats en el format ‘masterxef’ i obert a totes les Escoles d’Hostaleria de Catalunya, públiques i privades. Els Premis Lladonosa van néixer al 2021 com a homenatge al cuiner català Josep Lladonosa i Giró (1938), figura cabdal de la cultura gastronòmica mediterrània amb nombroses distincions, -entre les quals la Creu de Sant Jordi-, per la seva ingent tasca de recerca i documentació històrica.

Com a novetat d’enguany, la categoria social, oberta a totes les entitats socials de Catalunya que tinguin formació de gastronomia en els seu programa, pren el nom de l’empresari català Josep Lluís Rull, -el que fou president del Grup Rull i àngel dels Premis Lladonosa-, que malauradament ens va deixar recentment. Josep Rull representa tres generacions dedicades al disseny i construcció de cuines professionals. A més a més, els Premis Lladonosa estrenen el Premi de Cocteleria ‘Royal Bliss’.

Per tant, hi haurà cinc premis:

-PREMI A MILLOR CUINER

-PREMI AL MILLOR RESPONSABLE DE SALA

-PREMI SOCIAL JOSEP LLUÍS RULL (MILLOR CUINER I SALA)

-PREMI COCTELERIA ‘ROYAL BLISS’

Les proves dels aspirants (dues semifinals i final) es realitzen en una espectacular instal.lació del Grupo Rull, especialistes en cuines professionals, sota la supervisió del jurat, presidit pel mateix Josep Lladonosa i apadrinat pels germans Torres; els dotze finalistes triats, -tres per cada província-, cuinen en directe per a convertir-se en el millor estudiant de cuina de Catalunya.

Amb els germans Torres (Cocina Hermanos Torres de Barcelona, tres Estrellas Michelín) i Josep Lladonosa, completen el jurat el propi Pep Moreno; Vicent Guimerà, del ‘Antic Molí’ d’Ulldecona (Una Estrella Michelin); Ferran Cerro, del restaurant ‘Ferran Cerro’ (Reus, un Sol Repsol); Xavier Benet, del restaurant ‘Hostal Benet’ (Les Borges Blanques, Guia Michelin); Susanna Aragón, del restaurant ‘Cèntric Gastro’ (El Prat de Llobregat); Tana Collados, periodista de TV3; i Elena Maestre, membre de la Junta del Col.legi de Dietistes Nutricionistes de Catalunya. 

Calendari
SEMIFINAL GIRONA I BARCELONA
Divendres 15 de març, des de les 9 hores a l’escola ESHOB (Passeig del Taulat, 243, 08019 Barcelona)

FINAL DEL PREMI SOCIAL
Dissabte 13 d’abril, des de les 9 hores a la Cambra de Comerç de Reus (Espai Llotja, Plaça Prim, 8. 43201, Reus (Tarragona)

SEMIFINAL LLEIDA I TARRAGONA

Diumenge 14 d’abril, des de les 9 hores a la Cambra de Comerç de Reus (Espai Llotja, Plaça Prim, 8. 43201, Reus (Tarragona)

FORMACIÓ OLI VERGE EXTRA DE LES BORGES BLANQUES

MARIDATGE DE CERVESES SAN MIGUEL
Dilluns 22 d’abril, des de les 10 hores a les instal·lacions del Grup Rull (Polígon Industrial “Les Canals”, parcel.la 9, 25190 LLEIDA) i des de las 13 hores a la fàbrica de Mahou-San Miguel a Lleida (Av. Industria, 25191)

FINAL PREMIS LLADONOSA I LLIURAMENT DELS PREMIS
Diumenge 19 de maig, des de les 9 hores al Pavelló de l’Oli de Les Borges Blanques (Carrer Catalunya, 14, 18, 25400 Les Borges Blanques, Lleida).

‘ÀNGELS’ DELS PREMIS: Bra, Grupo Rull, Arròs Bayo, Ajuntament de Reus, San Miguel, Clos Galena, Cafè l’Or, Royal Bliss, Makro, CSTY i ESHOB.

COL·LABORADORS: Construccions París, Diexca Grup, Tv3, Catalunya Ràdio i Les Borges TV

AMB EL SUPORT de la Generalitat de Catalunya. Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.