El Parc Samà inaugura ‘El Parterre de la Immortalitat” dins del seu pla d’adaptació a l’emergència climàtica

Camí Mendoza, regidora de Turisme, l'alcalde Alfredo Clúa i Francisco Javier Castillo, CEO de l'empresa gestora del Parc Samà. CEDIDA

El Jardí Històric de Cambrils crea una nova zona, ‘El Parterre de la Immortalitat’, amb 4.000 plantes d’Aloe Vera ecològic com una de les principals novetats de la temporada 2024

L´elecció d´aquesta espècie s’ha basat en la capacitat Aloe Vera per viure en diferents condicions d’estrès com la manca d’aigua o la variació de temperatures

Aquesta plantació forma part del full de ruta per millorar la gestió de laigua, afrontar el descens de les precipitacions i laugment de la temperatura a la Costa Daurada

També de cara a la temporada alta, les Cavallerisses s’han il·luminat i sonoritzat amb música del Romanticisme, en concret del gran mestre i pianista català Enrique Granados, que complementa l’ambientació de l’hivernacle amb l’obra d’Isaac Albéniz.

El Parc Samà ha inaugurat el denominat ‘Parterre de la Immortalitat’, ubicat davant de l’edifici de les Cavallerisses a la zona de jardí d’estil francès, com a part del pla d’adaptació del Jardí Històric a l’emergència climàtica. La nova àrea està formada per 4.000 plantes d’Aloe Vera ecològic, que han estat seleccionades per un productor professional i han estat plantades al Jardí Històric durant la primera quinzena de març.

“El Parc Samà de Cambrils es va construir el 1881, durant els seus 143 anys el parc, un paisatge viu, ha estat testimoni de la història, la cultura i també de les variacions meteorològiques al llarg del temps. En els darrers vint anys, el descens de les precipitacions, la millorable gestió de l’aigua i l’augment de la temperatura a la zona, han afectat durament la Costa Daurada i s’han convertit en autèntics reptes per a la preservació de la biodiversitat”, ha explicat Francisco Javier Castillo, CEO de DNA Turisme i Oci, empresa gestora del Parc Samà.

En aquest context, l’elecció d’aquesta espècie s’ha basat en la capacitat d’Aloe vera per viure en diferents condicions d’estrès com la manca d’aigua o la variació de temperatures, ja que les plantes suculentes han desenvolupat teixits per emmagatzemar aigua dins de les cèl·lules i sobreviure llargs períodes de sequera.

El projecte del Parterre de la Immortalitat contempla un programa de conscienciació del visitant en la necessitat de protecció de la biodiversitat, amb la voluntat de convertir-lo en un agent actiu fonamental en el llegat contemporani d’aquest jardí amb memòria. “L’aigua és un factor crític per a la conservació del paisatge i la biodiversitat, el parc vol aprofitar la seva edat i com a jardí històric ens adverteix de la necessitat de canviar per lluitar contra el canvi climàtic, volem ajudar a conscienciar el visitant de la necessitat de fer petits canvis quotidians per preservar la biodiversitat que deixarem a les futures generacions, veiem els nostres visitants com a agents actius fonamentals en el llegat contemporani d’aquest jardí amb memòria”, ha explicat Francisco Javier Castillo, CEO de DNA Turisme i Oci, empresa gestora del Parc Samà.

Per la seva banda, Alfredo Clúa, alcalde de Cambrils, ha declarat que aquesta tasca de conscienciació i educació del parc en un context de visita familiar i de lleure contribueix a generar un canvi positiu per a la conservació del parc: “És impressionant que al parc habiten més de 1.600 arbres, i que segons les dades recollides, l’any 2023 van poder captar 11.000 tones de diòxid de carboni (CO2), aquesta funció del Parc Samà com a altaveu de notícies encaminades a la conservació i educació ambiental és un actiu de primer ordre per a Cambrils i el seu model turístic.”.

Des de l’any 1992 el Parc Samà ha estat reconegut com a jardí històric protegit com a Bé d’Interès Cultural (BIC), els seus gestors ho han sumat a l’Itinerari Europeu de Jardins Històrics, també està adherit a l’Aliança de Jardins Botànics contra el canvi climàtic, xarxa promoguda pel Royal Botanic Gardens Victòria d’Austràlia, i de la Xarxa Espanyola del Pacte Mundial de Nacions Unides, totes aquestes figures i aliances li permeten intercanvis de bones pràctiques i coneixement, i li atorguen un paper important com a eina educativa i de divulgació per a la protecció ambiental.

L’Aloe, la planta de la immortalitat

La denominació com a ‘Parterre de la Immortalitat’ es deu a diversos factors. ‘Parterre’ és una paraula d’origen francès, i el seu objectiu és desenvolupar “compartiments ordenats”; aquest ‘Parterre de la Immortalitat’ està ubicat a la part del Parc Samà inspirada en els jardins francesos, basats en la simetria, i és la zona que està davant del Palau (orientació Cambrils), articulada per un passeig de Platanus Hispànica, i composta per tres parterres de palmàcies amb presència simbòlica d’arbres singulars, entre ells un roure (Quercus robur) de port majestuós que supera els 20 metres d’alçada, i un parterre de Lavanda, acabat de plantar aquest any.

L’Aloe Vera és conegut com la planta de la Immortalitat; les plantes del gènere Aloe han estat utilitzades des de l’antiguitat en la medicina tradicional de diversos països, la medicina xinesa va ser la primera a usar l’àloe i s’hi referia com la ‘Planta de la Immortalitat’. El suc d’Aloe Vera i els seus efectes ja estan descrits al Papir d’Ebers (1.500 aC). L’Aloe Vera actua com a desintoxicant, depuratiu, digestiu, bactericida, regenerador cel·lular, antisèptic, antiinflamatori, analgèsic, antiviral, inhibidor del dolor, anticoagulant, estimulador del sistema immune; a nivell tòpic té propietats hidratants, calmants i regenerants.

Novetats a la temporada 2024

El Parc Samà va rebre durant 2023 la xifra rècord de 130.000 visitants (més de 18.000 escolars). Durant l’acte d’inauguració, desenvolupat a les Cavallerisses de 1890, els responsables del parc han desgranat altres novetats per a aquesta temporada 2024, entre les quals destaquen la nova ambientació amb música del Romanticisme a l’Hivernera i a les Cavallerisses, que permet escoltar les principals obres de dos grans compositors catalans com Isaac Albéniz i Enrique Granados.

A més, s’han actualitzat totes les instal·lacions dels programes de conservació de fauna, millora del benestar animal i senyalització interpretativa per a l’educació ambiental. El Parc Samà treballa al projecte de cria del Faisà Daurat EP5000 per a la recuperació del faisà daurat, platejat i comú. Així mateix, col·labora amb el programa de recuperació de la tortuga mediterrània per a la cria i la reproducció d’aquesta espècie autòctona amenaçada; amb el projecte de reforç de la població d’eriçó salvatge, a través de l’eriçó morú, mena de distribució mediterrània; i és un centre autoritzat per la Generalitat per a l’acolliment de rucs a les Cavallerisses.

Finalment, s’ha treballat en la millora dels continguts i experiències que s’ofereixen a la visita al Museu del Vermut Yzaguirre i al Museu de l’Oli Mas del Miú, en què se celebrarà un esdeveniment vinculat al primer oli de la temporada al darrer trimestre de l’any.