El projecte europeu Resetting recolzarà 14 pimes turístiques de Tarragona

Coordinat pel Centre Tecnològic de Catalunya Eurecat, el projecte compta amb el Clúster TIC Catalunya Sud i la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona com a socis. CEDIDA

L’objectiu és millorar les competències i capacitats en la seva transformació digital 

Resetting, coordinat pel Centre Tecnològic de Catalunya Eurecat, compta  amb el Clúster TIC Catalunya Sud i la Federació Empresarial d’Hostaleria i  Turisme de Tarragona com a socis. La iniciativa farà de pont perquè 14 petites i mitjanes empreses turístiques rebin finançament per incorporar  solucions tecnològiques. El Clúster TIC Catalunya Sud tindrà un paper  destacat en la detecció de les necessitats de les empreses, la implementació  d’eines digitals i la formació del personal de les empreses participants. 

Un total de 14 petites i mitjanes empreses turístiques de la demarcació de Tarragona seran escollides per millorar les seves capacitats empresarials incorporant solucions digitals innovadores que els permetin la transició cap a  models operatius més resilients, sostenibles i circulars. Tot plegat serè en el marc  del projecte europeu Resetting, coordinat pel Centre Tecnològic de Catalunya  Eurecat, i que a la demarcació de Tarragona compta amb el Clúster TIC Catalunya  Sud i la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT) entre  els socis, així com amb el suport de la Diputació de Tarragona.  

Resetting té per objectiu principal ajudar a rellançar el sector del turisme en un  escenari post-covid a través de la innovació i la transformació digital millorant la  qualitat de l’experiència turística i contribuint a la descarbonització del sector. Es  busca afavorir un creixement econòmic més inclusiu de les pimes i del sector, així  com, de forma general, de la destinació i dels seus residents de les destinacions  turístiques.  

Resetting, que es durà a terme fins al mes de juny de 2024, es basa en la  cocreació i la innovació unint les empreses per reiniciar el turisme amb l’impuls de  la tecnologia i de forma alineada amb la doble transició digital i ecològica. Pablo  Mazón, president del Clúster TIC Catalunya Sud, ha destacat que el TIC Sud  liderarà l’àrea encarregada de detectar les necessitats de les petites i mitjanes  empreses, a més d’acompanyar-les en el procés d’implementació de solucions  digitals i en la formació dels seus professionals. “Els oferirem les eines i la  formació per fer aquesta transformació digital tant necessària cap a un model més  competitiu i sostenible. Volem ajudar al sector turístic en aquest canvi i marcar la diferència”, ha dit.

En paraules del cap de Partenariats Globals i Innovació Turística del Departament  de Consultoria tecnològica d’Eurecat, Ignacio de las Cuevas, “el testeig i la  integració de noves solucions digitals contribuirà a reduir càrregues innecessàries,  a millorar la qualitat de l’experiència turística i a la descarbonització del sector”. 

“És un orgull que projectes internacionals tan potents com aquest s’implantin al  nostre territori i, així, se’n puguin beneficiar directament PIMES del sector turístic”,  ha assegurat la presidenta de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de  la província de Tarragona, Berta Cabré, qui ha afegit que “totes les empreses de la  demarcació tenim claríssim que tant la digitalització, com la sostenibilitat i l’ús de  tecnologies innovadores són tres de les claus del nostre sector, ja no del futur,  sinó del present. Segur que les PIMES que participaran en el RESETTING  s’impulsaran cap a nous horitzons, és una oportunitat que segur que en trauran  molt de rendiment”. 

Per la seva banda, el diputat delegat de Projectes Europeus i Regió del  Coneixement de la Diputació de Tarragona, Pere Granados, ha assenyalat que “la  Diputació de Tarragona ha estat agent facilitador d’aquest projecte, que  contribueix a fer de la Regió Catalunya Sud una veritable regió del coneixement on  la gestió del coneixement generi oportunitats a les comunitats locals, les persones  i les empreses”. 

Entre les línies estratègiques del Clúster TIC Catalunya Sud hi ha la participació  en projectes de caire internacional com aquest, així com la promoció de la  implicació de les empreses associades al TIC Sud en els mateixos. Per al Clúster  TIC és imprescindible la participació en aquest projecte europeu centrat en el  turisme davant les oportunitats que pot obrir per un sector essencial a les  comarques de Tarragona. Segons Pablo Mazón, president del TIC Sud,  “Resetting és un exemple perfecte de com la col·laboració entre institucions,  empreses i administracions és essencial i permet canviar les coses i créixer”. En  aquesta línia, ha posat de relleu la necessitat de captar projectes d’àmbit europeu  pel territori en els quals treballar en xarxa. 

A nivell europeu, el projecte RESETTING proveirà un total de 60 petites i mitjanes  empreses de la cadena de valor turística, ubicades en cinc països europeus – Espanya, Portugal, Itàlia, Albània i Grècia- d’una dotació econòmica que superarà  el mig milió d’euros per afavorir el seu desenvolupament tecnològic i sostenible. Aquest projecte transeuropeu està finançat per l’Agència EISMEA de la Unió  Europea en el programa COSME. Compta amb la participació de 8 socis que  fomenten la col·laboració entre institucions del coneixement, associacions  empresarials i organitzacions públiques per estimular la innovació en el sector  turístic i rellançar models de negoci de turisme intel·ligent i sostenible a Europa.