El Fòrum Judicial de Tarragona es construirà a la zona del Francolí

La consellera Ciuró amb l'alcalde Ricomà al fons. CEDIDA

“Hem buscat la millor solució per poder tenir com més aviat millor i en les millors condicions el Fòrum Judicial de Tarragona”, una reivindicació històrica “de fa més de vint anys”, ha assegurat la consellera de Justícia

La consellera s’ha reunit amb l’alcalde, Pau Ricomà, i els operadors jurídics per anunciar-los la decisió final

Ciuró ha reconegut que l’edifici de Tabacalera “ens enamorava”, però “era una quimera i no podíem garantir que el Fòrum de Tarragona fos aviat una realitat”

El nou equipament tindrà una superfície de 32.000m2, dels 19.000 actuals que sumen avui els vuit equipaments dispersats per la ciutat i els agruparà a tots

En poques setmanes s’engegarà el procés, que compta amb un pressupost de 70 MEUR i que es preveu pugui estar finalitzat l’any 2026, ja que s’iniciarà en breu. D’una banda es necessiten dos anys de tramitació de l’expedient a la Generalitat, 6 mesos més per aprovar el Pla d’infraestructures i uns 6-8 mesos més per licitar-lo 

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, acompanyada de l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha anunciat que la futura seu del Fòrum Judicial de Tarragona s’ubicarà “al solar del carrer Arquebisbe Pont i Gol de Tarragona, més conegut com la zona del Francolí. Aquesta és l’opció que des del Departament hem escollit com la millor”.

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, s’ha traslladat a l’Ajuntament de Tarragona, on s’ha reunit amb l’alcalde, Pau Ricomà, i els operadors jurídics, per comunicar-los l’indret on finalment es construirà el Fòrum Judicial. Han acompanyat la consellera, la delegada del Govern a Tarragona, Teresa Pallarès, i la directora dels Serveis Territorials de Justícia, Mònica Solé.

La consellera ha asseverat que “hem estudiat i analitzat honestament les dues opcions que hi havia; no ens hem deixat portar ni per apriorismes ni per condicionaments, al contrari, hem buscat la millor solució per poder tenir com més aviat millor i en les millors condicions possibles un Fòrum Judicial”.

“Tabacalera ens enamorava”

La titular de Justícia ha reconegut que “ha estat una decisió difícil, perquè ens enamorava molt poder-ho fer a Tabacalera, per molts motius; un d’ells és que des del Departament creiem en un urbanisme intel·ligent, que els elements patrimonials juguin al servei de la integració amb la ciutat, un equipament cultural ha de tenir vida, per tot el que això suposa de dinamisme, de cultura, d’apropar aquests elements emblemàtics a la ciutat. És un equipament singular que ens enamorava”.

Lourdes Ciuró ha explicat que s’ha descartat aquesta opció perquè demorava el projecte. D’una banda, es necessiten dos anys de tramitació de l’expedient a la Generalitat, sis mesos més per aprovar el Pla d’infraestructures i uns sis o vuit mesos més per licitar-lo. Així doncs, la consellera ha remarcat que “no és una opció realista si volem complir amb la voluntat de dotar la ciutat d’aquesta infraestructura al més aviat possible; només administrativament, parlem d’una demora de com a mínim tres anys”. I ha remarcat: “Finalment, vam concloure que la Tabacalera era una quimera i no podíem garantir que el Fòrum de Tarragona fos una realitat aviat”. Ciuró ha recordat que en la seva primera visita a Tarragona, el setembre passat, es va comprometre a “desencallar una signatura pendent de fa més de vint anys un Fòrum Judicial en condicions”.

Des de l’Ajuntament de Tarragona, l’alcalde Pau Ricomà s’ha mostrat molt satisfet davant l’anunci i ha destacat que “és una notícia important que referma la capitalitat de Tarragona”, ja que tenir una ciutat judicial és el que toca, perquè Tarragona és l’única capital que no en disposa. “Després de dues dècades de reclamacions, tindrem un servei efectiu i funcional per a la ciutadania”.

“Una solució definitiva a una reivindicació històrica”

“Hem triat la zona del Francolí com la més realista possible”, ha dit la consellera. I ha explicat que, si es compleixen tots els terminis, es preveu que aquest any 2022 ja es tinguin els recursos per al projecte, que estarà acabat a finals d’any. L’estiu de 2023 es podrà començar la licitació de les obres i cap a finals d’any es començarà a la construcció. Està previst que les obres acabin el 2026 i que el Fòrum estigui en funcionament aquell mateix any.

“Es tracta d’una obra d’envergadura. Hem buscat una solució real, efectiva, sostenible, que no sigui fer volar coloms ni llançar la pilota endavant, perquè volem que Tarragona tingui la Ciutat Judicial que es mereix. Volem tenir un servei de justícia àgil, en què la ciutadania sigui el centre de la nostra acció. Tarragona ha de disposar d’aquest Fòrum Judicial, que no és un caprici i que busca unificar les vuit seus judicials escampades en un únic punt”, ha remarcat Lourdes Ciuró.

El nou equipament

Serà una edificació de 32.000 metres quadrats on s’ubicaran tots els equipaments de Justícia, des de l’Audiència Provincial fins a tots i cadascun dels òrgans unipersonals; també, la Fiscalia de Menors, la Fiscalia de Tarragona, els col·legis professionals i els Servis Territorials de Justícia. La consellera ha destacat que “d’aquesta manera es concentraran els òrgans dispersos actualment en vuit punts de la ciutat. Hi haurà espai suficient de creixement, ja que els el òrgans ocupen ara 19.000 metres quadrats, i donarà resposta a les necessitats futures“.

Finalment, la consellera ha dit que els propers dies el Departament encarregarà les gestions a Infraestructures.cat perquè a finals d’aquest 2022 tinguem redactat tot el projecte. La consellera ha posat en relleu que actualment el Departament està pagant anualment 1,2 MEUR per tots els equipaments que hi ha en servei a Tarragona, i que quan el Fòrum Judicial estigui en marxa representarà una racionalització i una eficiència dels recursos públics en matèria de justícia.

L’ICAT valora positivament l’anunci i demana que es compleixin els terminis  

L’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Tarragona (ICAT) valora positivament un anunci que marca com a terminis que el projecte de l’edifici estigui  acabat aquest mateix any, que les obres es licitin a mitjans de 2023 i que l’edifici de nova construcció estigui acabat i  operatiu el 2026. Des de l’ICAT es demana que aquests terminis es compleixin escrupolosament donats els reiterats  retards que ha acumulat al llarg de tres dècades aquest necessari equipament.  

La degana de l’ICAT, Estela Martín, ha manifestat la seva “satisfacció” per un anunci que arriba després que “des de  l’ICAT i des de diversos col·lectius del sistema judicial haguem fet sentir la nostra veu per desencallar un projecte  necessari per a la ciutat, no només per als professionals, sinó també per a tota la societat”.

Martín ha instat a les  administracions a “complir els terminis que han anunciat avui, perquè aquest projecte porta més de vint anys esperant  concrecions i perpetuant el greuge comparatiu de Tarragona com a única ciutat catalana que no té les dependències  judicials concentrades en un únic equipament”.