El Port de Tarragona inaugura l’Observatori Blau, el món pesquer del Serrallo

Es tracta d’un nou espai didàctic del Museu del Port de Tarragona que pretén mostrar tot el procés del peix, des del fons marí fins a la nostra taula: la fauna marina de les nostres costes, els diferents sistemes de pesca i la compra-venda del peix a la Llotja

  • Aquest matí s’ha inaugurat un nou espai didàctic del Museu del Port de Tarragona, l’Observatori Blau, situat a la Confraria de Pescadors, a les instal·lacions de la Llotja del Peix.

La inauguració ha anat a càrrec del president del Port, Josep Andreu; l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i la directora del Museu del Port, Mercè Toldrà. També hi ha assistit els directors dels Serveis Territorials d’Ensenyament, Jean Marc Segarra, i d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Àngel Xifré, i el president de la Confraria de Pescadors, Esteve Ortiz.

Aquest nou espai és un fragment de la mar Mediterrània extret de l’aigua, una nova experiència multisensorial del Museu del Port de Tarragona, dissenyada per Còdol Educació, que permet crear en el visitant la il·lusió que es troba caminant pel fons del mar. L’element més destacat de l’Observatori, a més dels efectes visuals i sonors, és la reproducció a escala (1:1) de les trenta espècies marines més comercialitzades a la Llotja del Peix de Tarragona (tonyines, emperadors, pops, sípies, calamars, crancs, escamarlans, gambes…). Ubicades en la reproducció del fons marí, conformen un mural interactiu que permet al visitant conèixer les seves característiques i el seu hàbitat de manera visual i pedagògica.

En un segon àmbit, els visitants poden descobrir els principals sistemes de pesca emprats a la nostra costa (l’arrossegament, l’encerclament o anar al llum, el trasmall i el palangre), les característiques del plàncton o la història del barri del Serrallo.

Finalment, i part importantíssima de l’activitat, és poder accedir a la Llotja del Peix i experimentar en primera persona la subhasta.

Un projecte amb vocació pedagògica

L’Observatori Blau neix lligat indissociablement a un projecte didàctic, que s’emmarca en l’oferta d’activitats i serveis pedagògics del Museu del Port iniciat l’any 2000, coneguda com a Museu del Port a la vista!!! En aquest sentit, es programaran visites per al públic general, experiències per a públic familiar i activitats destinades a grups escolars.

Pel que fa a les escoles, s’oferiran tallers dissenyats tenint en compte els diferents nivells. A cadascun dels nivells es treballaran diferents competències del currículum escolar, ja siguin transversals, bàsiques, del coneixement del medi, de l’àmbit social (història, geografia, cultura i art), de l’àmbit cientificotecnològic (fenòmens naturals, objectes i sistemes tecnològics i medi ambient).

Com a novetat per a les escoles, es realitzarà l’activitat en anglès per tal d’incorporar la nostra oferta pedagògica a les noves necessitats curriculars. El català, castellà i francès seran els altres idiomes dels continguts desenvolupats.

Seran activitats amb reserva prèvia concertades al Servei de Reserves del Museu del Port de Tarragona.