El Parc Samà de Cambrils, primer en reobrir portes

L'equip que gestiona el Jardí Històric del Parc Samà de Cambrils. ACTUAL

El jardí històric de 14 hectàrees de naturalesa ofereix una experiència on prima la seguretat dels visitants en un entorn de serenitat, sense aglomeracions

S’ha elaborat un rigorós pla de contingència per reduir el risc de contagi: controls d’aforament -fins a un total de 300 persones-, recorreguts de sentit únic o cartelleria informativa, entre altres mesures adoptades

‘Natura d’Herois’ és la campanya de regal de passis anuals (samalinas) per reconèixer la feina dels professionals sanitaris

La reobertura permet la incorporació de 10 treballadors i contribueix al fet que Cambrils es posicioni com una destinació turística segura

El Jardí Històric de el Parc Samà de Cambrils ha tornat avui a obrir les portes sota uns rigorosos protocols higiènic-sanitaris que integren tots els requisits de seguretat exigits per als ‘Llocs Patrimonials’. En un breu acte inaugural, Francisco Javier Castillo, CEO de DNA Turisme i Oci, empresa gestora del Parc Samà, s’ha referit a l’estricte pla de contingència dissenyat, que segueix les recomanacions específiques de l’Institut per a la Qualitat Turística Espanyola (ICTE), amb el vistiplau de les autoritats sanitàries.

“El parc es presta a gaudir de la natura amb calma i tranquil·litat, gaudint de la vegetació i de l’aire lliure sense cap tipus d’aglomeracions, però hem volgut implementar protocols que garanteixin plena seguretat als visitants”, ha explicat Castillo, que espera rebre el 2020 a l’almenys a un 30% dels 115.000 visitants que van passar pel Parc Samà el passat exercici: “Confiem que les fronteres es vagin obrint progressivament a el mercat nacional i estranger, i que Cambrils i la Costa Daurada ja estiguin ben posicionats com destinacions segurs “. Inicialment, el jardí històric preveu poder treballar amb els propietaris de segona residència -Aragó, Navarra i País Basc, principalment- fins que es permetin els desplaçaments entre províncies.

DNA també ha recollit les indicacions del Comitè Nacional Espanyol d’ICOMOS (Consell Internacional de Monuments i Llocs), organització internacional no governamental associada amb la UNESCO, que ha posat en marxa un grup de treball sobre Patrimoni i Covid-19 de què el Parc Samà forma part. El vicepresident d’aquest Comitè, Jordi Tresserras, que també ha assistit a l’acte d’obertura, ha destacat que “el Parc Samà, juntament amb l’Alhambra de Granada i els Jardins d’Aranjuez, està sent pioner en la gestió d’aquests espais patrimonials durant i després del confinament. És el primer a obrir les seves portes i creiem que la seva estela va ser seguida a tot Espanya; tenen el nostre ple suport, perquè ho han fet d’una forma realment exemplar amb les màximes garanties “, opina Tresserras.

El Jardí Històric de el Parc Samà, s’ha consolidat com una important atracció de visitants de Cambrils. El passat any va rebre a 115.000 visitants i el 2020, malgrat les circumstàncies excepcionals, espera contribuir a el posicionament de Cambrils com a destinació turística segura. “L’impacte econòmic d’aquesta crisi sanitària ho hem de mitigar entre tots, i el Parc Samà vol contribuir al fet que Cambrils i la Costa Daurada es posicionin com una destinació segura per al mercat turístic aquest any”, exposen els gestors.

La reobertura de parc ha permès rescatar d’un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) a 10 treballadors: “Volem que el visitant sigui conscient que amb la seva visita contribueix a la generació d’ocupació ia la conservació d’aquesta joia que uneix història, cultura i naturalesa”.

Construït en 1.881, al Parc Samà és un espai a l’aire lliure de 14 hectàrees de superfície on habiten més de 1.500 espècies vegetals. Es tracta d’un dels millors exemples de la jardineria del Romanticisme a Espanya; el parc pertany a la Xarxa Europea de jardins històrics i està protegit com a Bé d’Interès Cultural (BIC).

Síntesi del Plan de Contingència por Covid-19

  • Per garantir la distància mínima de seguretat. Les 14 hectàrees d’extensió permeten als visitants gaudir de la serenitat i la natura sense aglomeracions. Les limitacions d’aforament, així com el recorregut de dos quilòmetres de sentit únic que discorre per grans avingudes entre vegetació permeten gaudir de l’entorn sense estrès i mantenint en tot moment la distància de seguretat.
  • S’ha instal·lat un control d’aforament per no superar els 300 visitants dins de parc. En el cas de l’hivernacle de plantes tropicals ‘Alfonso de Fontcuberta i Samà’ -que ret homenatge a la VII Marquès de Marianao i alberga més de 75 espècies de palmàcies i altres espècies vegetals-, s’ha establert un itinerari d’una única direcció i un aforament de 15 persones, a l’igual que en l’ ‘Aviari de Marianao’, que alberga més de 50 psitàcides (lloros) de Centreamèrica. Al laberint de blat de moro, -dedicat enguany a conèixer els Objectius de Desenvolupament Sostenible mitjançant un joc de pistes-, s’han dissenyat passadissos de dos metres. El bar-museu i la zona de pícnic s’han acondicionat per garantir la distància entre les taules.
  • Per garantir la neteja i desinfecció. A l’entrada a parc el visitant passarà per una catifa desinfectant per assegurar la neteja de les soles de les sabates. A la taquilla, així com en altres zones comunes, el visitant disposarà de gels hidroalcohòlics. Els lavabos es desinfectaran i netejaran sis vegades al dia, a l’igual que les taules de pícnic, i la resta de mobiliari de parc. Jardiners, personal de manteniment, cuidadors de fauna i personal d’atenció a el públic disposen d’EPIs certificats en funció del seu lloc i nivell de risc. També se’ls ha donat formació sobre el seu correcte ús.
  • Per donar a conèixer totes mesures implementades. El parc informarà el visitant abans de la confirmació de reserva o compra d’entrades sobre les mesures de prevenció. Es potenciarà la venda d’entrades per internet a la pròpia web de parc. També s’ha instal·lat cartelleria amb informació de les mesures preventives implantades, així com la indicació dels aforaments de cada espai.

Campanya ‘Naturalesa d’Herois’

Per tal de per reconèixer la feina que els professionals sanitaris estan realitzant des de l’inici de la pandèmia, el Parc Samà posa en marxa ‘Naturalesa d’Herois’, una campanya de regal de passis anuals gratuïts (samalinas). Els treballadors sanitaris han de mostrar a l’entrada de parc seva acreditació col·legial -o la de centre o servei al què pertanyen-, que és vàlida per tot l’any 2020. “Per vostre compromís, esforç, dedicació, sacrifici, per la vostra naturalesa d’herois, us regalem un trosset de la nostra “, subratlla el leit motiv d’aquesta acció solidaria.