El clúster químic de Tarragona dona a conèixer els seus plans de futur en Expoquimia

“Welcome to 2030”, està centrat en com la Química i les seves innovacions seran claus per contribuir a resoldre els principals reptes als quals s’enfronta el planeta. URV

El Recinte Gran Via de Fira Barcelona acull, des de demà i fins divendres 17, una nova edició d’Expoquimia, la trobada internacional de la Química. Un esdeveniment en el qual el clúster químic de Tarragona tornarà a estar present amb un expositor conjunt de ChemMed i l’AEQT.

En concret, l’estand de ChemMed-AEQT estarà ubicat dins de l’espai Smart Chemistry Smart Future que lidera Feique (Federación Empresarial de la Industria Química Española) i que en aquesta ocasió, sota el lema “Welcome to 2030”, està centrat en com la Química i les seves innovacions seran claus per contribuir a resoldre els principals reptes als quals s’enfronta el planeta en els propers anys, en particular en matèria de sostenibilitat.

La seva presència a l’esdeveniment permetrà el clúster i la indústria química tarragonina explicar els seus plans de futur, que en el cas de la indústria s’articulen en el nou Pla Estratègic AEQT 2021-2023, i com aquests han de permetre el Camp de Tarragona participar de manera clau en aquesta contribució global que la Química està cridada a proporcionar en l’horitzó 2030.

En particular, ChemMed i AEQT posaran l’accent en un dels projectes de sostenibilitat i economia circular en els quals la Química de Tarragona és pionera a nivell mundial: la regeneració d’aigües residuals. Dijous 16 de setembre, a les 11.30 del matí, en el marc de l’Àgora de l’espai Smart Chemistry Smart Future, el director d’AITASA (Aigües Industrials de Tarragona), Daniel Montserrat, pronunciarà la smartalk “Agua regenerada, sostenibilidad en la industria química”.

Una ponència en la qual Montserrat explicarà com el sector petroquímic de Tarragona ha anat incrementant, des de l’any 2012, el seu ús d’aigua regenerada procedent d’aigües residuals urbanes, i com des d’AITASA s’està treballant en les noves fases del projecte per tal de poder reaprofitar també, en els propers anys, les seves pròpies aigües residuals industrials, que deixarien d’emetre’s al mar.

A més de projectar els seus plans de cara al futur, la participació de ChemMed i AEQT a Expoquimia també té per objectiu posar en valor Tarragona com a referent internacional dins del sector, gràcies no només a les seves grans magnituds (volum de producció, llocs de treball i activitat econòmica que genera, nombre d’empreses multinacionals…), sinó sobretot a qüestions com l’alt grau d’integració de processos i de cadena de valor entre companyies; els projectes conjunts i l’aprofitament de sinèrgies entre els agents que conformen el clúster (la mateixa indústria, Port de Tarragona, administracions, universitat i centres de recerca, instituts de formació professional…); o l’arrelament i la cooperació del sector amb el territori.

Aquesta 19a edició de la fira Expoquimia obrirà portes al pavelló 3 del Recinte Gran Via de Fira Barcelona demà a les 9.30 hores. L’horari d’apertura al públic és de 9.30 a 18.30, des de dimarts 14 i fins divendres 17. L’esdeveniment, que en principi s’havia d’haver celebrat l’any passat, finalment pot tenir lloc aquest setembre, amb totes les mesures de seguretat i prevenció, després d’haver superat nombrosos reptes organitzatius i dos ajornaments com a conseqüència de la pandèmia.