DOP Siurana presenta l’oli nou de 2017-18 mantenint els volums de producció

Marisa Díaz, tastadora del Panell d’Olis Verges de Catalunya, el descriu com “un oli equilibrat i harmònic, amb una gran complexitat d’aromes”

 

Redacció.- El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Protegida Siurana ha presentat l’oli nou de la collita 2017-18 en un acte batejat com ‘L’esclat de l’oli nou’, que s’ha celebrat entre les oliveres del Mas d’en Dolça de Reus, de les que s’han collit simbòlicament les primeres olives de la temporada.

L’acte ha comptat amb la participació de la corredora de muntanya Núria Picas, que ha exercit de padrina de l’anyada i s’ha confessat “una gran consumidora de l’oli d’oliva verge extra”. Picas ha destacat que l’oli verge extra com el de la DOP Siurana “és una peça fonamental en el tauler d’escacs en que es juga la partida de la salut i el benestar”. “L’alimentació és molt important, i no es pot tenir una bona alimentació sense basar-la en un producte com l’oli d’oliva verge extra”, ha afirmat Picas.

El President de la DOP Siurana, Antoni Galceran, ha explicat que l’expectativa de la collita és arribar als 5 milions de quilos d’oli, una xifra similar a la de l’any passat. Un dada que contrasta amb la d’altres zones de Catalunya, on la caiguda de la producció ha estat generalitzada per la sequera i les elevades temperatures. Galceran atribueix aquest fet “al reg de suport, que fa que la sequera no afecti tant” i ha afegit que “l’oli verd fluctua molt i aquest any tocava una collita superior, que no ha estat possible per l’efecte de la sequera”.

El President de la DOP Siurana ha destacat que “el rendiment ha estat molt millor que el de l’any passat, que va ser baixíssim”. També ha subratllat que la collita d’enguany no ha patit la incidència de la plaga de la mosca de l’olivera “que altres anys havia perjudicat la qualitat”. Pel que fa als preus, Galceran pronostica que “es mantindran o experimentaran un lleuger repunt a l’alça, perquè la conjuntura mundial fa que no hi hagi molt oli disponible”. El preu de referència se situa entre 24 i 27 euros la garrafa de 5 litres.

Un oli equilibrat i complex en aromes

Pel que fa a les característiques de l’anyada, Galceran l’ha definit com a “molt equilibrat entre els matisos amargs, dolços i picants”. Per analitzar al detall les característiques de l’anyada de la DOP Siurana, la presentació ha comptat amb la participació Marisa Díaz, tastadora del Panell Oficial d’Olis Verges de Catalunya, que l’ha definit com “un oli agradable, equilibrat i harmònic, amb una complexitat d’aromes típica de l’oli d’arbequina primerenca”. Marisa Díaz ha afegit que l’oli 2017-18 té un to fruitat mig-alt, “de tipus verd, amb connotacions d’herba tallada i fulla d’olivera, amb una entrada en boca dolça i expressiva, mitjanament amarg i mitjanament picant i connotacions amb aromes d’ametlló, tomàquet, fonoll, carxofa i herbes aromàtiques”.

A l’acte també hi ha participat Carmel Mòdol, director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura de la Generalitat, que ha subratllat la necessitat “de continuar comunicant i fent pedagogia del valor d’aques producte, tant pels sentits com per a la salut”. “L’hem de posar en valor perquè els productors puguin competir i fixar els preus que es mereix l’oli d’aquesta qualitat, perquè el sector sigui sostenible”, ha reblat Mòdol.

La Denominació d’Origen Protegida, que agrupa uns 8.000 productors repartits entre 126 municipis de 7 comarques de la demarcació de Tarragona. La DOP Siurana ha incrementat substancialment la venda amb envàs propi en els últims anys, arribant als dos terços de la seva producció, així com el seu percentatge d’exportacions, que creix any rere any.