La Diputació de Tarragona i el Govern impulsen la restauració del Castell Monestir de Sant Miquel d’Escornalbou

S’hi invertiran 4 MEUR per potenciar-lo com un dels atractius culturals i turístics del país

ACN Riudecanyes .- La Diputació de Tarragona i el Govern restauraran el Castell Monestir de Sant Miquel d’Escornalbou i millorarà el seu entorn per potenciar-lo com un dels atractius culturals i turístics de primer ordre del país. El projecte global, presentat públicament aquest divendres, preveu una inversió superior als 4 milions d’euros, i es desenvoluparà en tres fases a partir d’enguany. El projecte està finançat per la Diputació i per un fons FEDER. En l’actualitat, unes 40.000 persones visiten l’entorn de la Baronia, de les quals 20.000 gaudeixen d’una visita guiada del Castell-Monestir. La iniciativa té com a objectiu augmentar la xifra global fins als 100.000 visitants.
La primera fase afecta l’entorn del castell monestir, i compta amb una inversió d’1.704.919 euros, dels quals 613.908 seran aportats pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). La resta de l’import, més d’un milió d’euros, serà assumit per la Diputació de Tarragona, propietària del castell monestir i de la muntanya, conjuntament amb la Generalitat.

Aquesta primera fase inclou la recuperació i millora de camins que uneixen els municipis de l’antiga Baronia d’Escornalbou -Riudecanyes, Vilanova d’Escornalbou, Colldejou, Duesaigües, Pradell de la Teixeta, l’Argentera i la Torre de Fontaubella-; l’ordenació de l’entorn natural i patrimonial; la restauració del patrimoni arquitectònic al voltant del castell monestir -mur de contenció del passeig dels Frares i Font del Sarraí-; l’abastament d’aigua potable, sanejament i depuració d’aigües residuals al castell monestir, i la senyalització i interpretació dels elements naturals, patrimonials, arqueològics i etnològics del recinte.

Pel que fa a la segona fase, inclou obres de conservació dels immobles del castell monestir: la restauració de l’església i de la torre, l’estabilització estructural de la planta noble, la rehabilitació de les golfes, la teulada i les antigues dependències de la família d’Eduard Toda, i la creació d’un espai d’acollida de visitants i d’una àrea de repòs.

La tercera fase incidirà en la promoció turística, cultural i de lleure de l’espai. Així, es pretén que el castell monestir de Sant Miquel d’Escornalbou es converteixi en un indret imprescindible en les visites a la demarcació, i se situï entre els grans conjunts monumentals de Catalunya. El recinte és un destacat focus històric, cultural, natural i patrimonial, a banda d’haver estat residència de l’emblemàtic egiptòleg, bibliòfil, escriptor i viatger Eduard Toda.

La presentació del projecte ha tingut lloc aquest divendres en un acte al mateix recinte monumental, a Riudecanyes, amb la participació del president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; de la consellera de Governació i Administracions Públiques i Habitatge de la Generalitat, Meritxell Borràs; del director dels serveis territorials de Cultura de la Generalitat, Jordi Agràs, i de l’alcalde de Riudecanyes, Josep M. Tost.

Borràs ha destacat que aquest projecte aporta “força a un patrimoni arquitectònic i paisatgístic perquè pugui ser conegut”, i que és una “aposta ferma i decidida per convertir el territori en motor d’atracció”. Per la seva banda, Poblet ha explicat que es busca “un relat que permeti explicar el sentit d’aquest lloc i generi el desig de tornar-hi”.