Desenvolupen un innovador sistema per protegir les empreses dels ciberatacs

Antonio Herrera, director general de TechClass Academy, recolzat en una escala en una entrevista a l'ACN a Sabadell el 30 de juny de 2017. (Horitzontal)

Es basa en un entrenament ‘online’ dissenyat perquè els treballadors puguin identificar i eliminar a temps els correus maliciosos

ACN Sabadell .- Quatre firmes tecnològiques amb seu a Barcelona i Madrid han desenvolupat i patentat SafeUser, un innovador i senzill mètode per reduir el risc dels ciberatacs als sistemes informàtics de les empreses. Es tracta d’un curs d’entrenament ‘online’ dirigit als usuaris que permet reduir els riscos relacionats amb la gestió dels anomenats correus maliciosos o les ciberamenaces que suposen programes informàtics com el conegut Wanna Cry, “vull plorar”, un ransomware -de ‘ransom’, rescat- que bloqueja els ordinadors, n’encripta els continguts i exigeix que es pagui telemàticament un rescat a canvi d’alliberar el sistema informàtic. Aquests virus maliciosos van ser els que van aconseguir traspassar totes les barreres de seguretat i posar contra els cordes la informàtica interna de grans companyies com Telefónica o el sistema de salut britànic el passat mes de maig.

SafeUser és una iniciativa de les companyies TechClass Academy, Microblau/Colt, The Security Sentinel i ELIUM Advanced Technology Education i s’ha creat arran de la necessitat de reforçar la seguretat dels sistemes informàtics corporatius, cada cop més vulnerables a l’acció dels anomenats softwares malintencionats que s’infiltren a la xarxa amb l’objectiu de danyar els sistemes d’informació.

“Si bé els populars antivirus o tallafocs han aconseguit limitar els ciberatacs, el cert és que els hàckers han descobert un punt feble per infiltrar-se a les xarxes: el compte o perfil de cada usuari”, assegura Antonio Herrera, director general de TechClass Academy, que afirma que aquestes amenaces són capaces de traspassar els sistemes de seguretat i que els usuaris són “la darrera barrera”. En aquest sentit, apunta que “el factor humà és vital per garantir la seguretat dels sistemes informàtics corporatius”.

A través d’un aparentment inofensiu correu electrònic, els pirates informàtics poden penetrar al sistema d’una empresa i accedir a tota la seva informació i la dels seus clients. Per això, l’única via per reforçar la seguretat és ampliar els coneixements i les habilitats dels usuaris sobre la gestió dels e-mails sospitosos i les ciberamanaces. En aquest sentit el curs interactiu que ofereix el mètode SafeUser “permet entrenar aquests usuaris d’informàtica de gestió perquè detectin quins correus poden suposar amenaces i sàpiguen que han de fer quan es troben en aquesta situació”, apunta Herrera.

Els senyals d’alerta

Herrera explica que alguns dels aspectes que cal tenir en compte abans d’obrir un correu electrònic és la procedència d’aquest: “Cal mirar si ve d’una entitat o persona coneguda”, comenta el director general de TechClass Academy que assenyala que a vegades tot i que el correu electrònic procedeix d’un remitent aparentment segur cal anar amb compte perquè “poden donar-se suplantacions d’identitat”.

En aquesta línia alerta que el contingut de l’e-mail també és important. “Hem de tenir molt compte amb els fitxers adjunts que obrim i les adreces que apareixen”, remarca Herrera que afegeix que generalment el problema no és el correu en si mateix, sinó els fitxers annexes o els enllaços que hi ha al seu interior i que a vegades demanen dades d’accés al sistema que tot i que sembla que són de veritat en realitat pretenen robar informació per entrar”.

El curs s’adapta a tot tipus d’empreses sense límit de treballadors, es realitza ‘online’ i té una durada de tan sols 20 minuts. Al final del curs, cada usuari se sotmet a una avaluació de coneixements adquirits a través de la qual l’empresa pot saber si l’ha superat amb èxit i el nivell aconseguit. El curs ja s’ha començat a comercialitzar a l’Estat espanyol on hi ha actualment més de 60.000 companyies potencialment vulnerables als ciberatacs. Des de la seva posada en marxa fa prop d’un mes ja hi ha diverses empreses que han contractat el servei. Els sistema SafeUser és el resultat d’un projecte col·laboratiu i ha estat finançat pels quatre socis que l’han impulsat.

TechClass Academy és una empresa tecnològica amb seu a Sabadell que recull l’experiènca de varies persones que porten més de dues dècades treballant en el món de la formació tecnològica. El seu principal objectiu és desenvolupar continguts d’aprenentatge ‘online’. Aquesta companyia pertany al Grup Infinitum que està composat per catorze empreses i unes 90 persones.