CADIACH ENGEGA L’EXPEDICIÓ AL BROAD PEAK AMB UNA OFRENA TIBETANA A SANT MAGÍ

Òscar Cadiach fa una ofrena tibetana a Sant Magí, abans de marxar a buscar el 14è vuitmil al Broad Peak .

Redacció. El Pont de Mahoma.- Cadiach ha avançat des del nivell del mar la cerimònia que els alpinistes fan en endinsar-se a les grans glaceres i als peus de les muntanyes del Karakorum. Ha dipositat banderoles d’oracions del Nepal a l’estàtua de Sant Magí situada al Mare Internum de la ciutat.

L’alpinista vola aquest diumenge a la nit des de l’aeroport del Prat fins a Islamabad -la capital del Pakistan- fent escala a Turquia.

Aquesta cerimònia anomenada ‘puya’, es fa per demanar ajut als Déus de les grans muntanyes. Cadiach dóna així el tret de sortida oficial a la quarta expedició consecutiva per intentar el Broad Peak, que el pot convertir en el primer català en completar els 14 vuitmils principals del planeta sense utilitzar oxigen artificial.

L’alpinista tarragoní ha aprofitat l’ofrena al patró de la ciutat per demanar també una gran victòria pel seu equip, el Nàstic, que aquest dissabte es juga la permanència al Nou estadi contra l’UCAM Múrcia.

En un especial de comiat del programa d’alpinisme El Pont de Mahoma, Cadiach ha recordat que l’any que va fer el Broad Peak per la vessant xinesa va tornar a la ciutat just el dia de Sant Magí. En aquest 2017, la setmana de Sant Magí ja té previst estar de tornada de l’expedició, i amb el cim principal d’aquesta muntanya del Pakistan.

En el transcurs del programa, Cadiach ha rebut una carta escrita per l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, on li desitja ‘tot l’encert i tota la sort’ en l’expedició i diu que ‘és un orgull’ tenir un alpinista d’elit que porta el nom de la ciutat al món.

Serà la 66ena expedició de Cadiach a l’Himàlaia, que el situarà novament per sobre dels vuitmil metres. Una altura que l’alpinista ja ha trepitjat en una trentena d’ocasions. De fet, ha coronat 16 vuitmils, contant els que ha repetit dues vegades, com l’Everest. Convertint-se en el primer occidental en pujar al sostre del món sense oxigen i per la vessant nord.

A principis de la dècada de 1990 va iniciar l’exploració del vessant xinès del Karakorum pujant el Broad Peak per la cara nord, i obrint dos anys més tard, el 1992, la ruta ‘Fem Tarragona’ al Broad Peak central. Ha coronat dos dels tres cims del Broad, i ara atacarà el cim principal, de 8.047 m, sense oxigen artificial.

El 1996 va obrir amb l’alpinista austríac Sebastian Ruckesteiner la via ‘Free Tibet’ al Cho Oyu, muntanya que també ha coronat dos cops.

En el decurs del programa, Cadiach ha tingut paraules d’elogi per Ferran Latorre, que acaba de tornar a Catalunya després d’aconseguir al sostre del món i completar la seva llista amb els 14 vuitmils. Ha dit que la gesta de l’alpinista de Vic ‘té molt de mèrit’, més encara després de les males condicions meteorològiques que es va trobar fins al cim. Cadiach l’ha felicitat pel seu èxit i l’encoratja a seguir fent realitat els seus somnis.

Sobre l’acens al Broad, Cadiach ha detallat que tornarà a buscar l’estratègia d’instal·lar un camp 4 -o camp 3 avançat- poc abans del coll de la muntanya, (cap als vuitmil metres) per superar així amb més garanties el coll i, sobretot, l’aresta somital. Recorda que des de l’avant cim i fins el cim principal, hi ha una mica més de 40 metres de desnivell, però una aresta que requereix més d’una hora de trajecte, i que quan es complica el temps – amb boira- és molt traïdora i queda molt exposada a l’abisme per la vessant xinesa de la muntanya.

També estarà molt pendent del temps. La influència dels cicles climàtics mundial donen una treva aquest estiu al Karakorum, segons les previsions. Això pot afavorir les possibilitats de cim de Cadiach, que estarà molt pendent a diari dels partes meteorològics. Recordem que té permís per pujar la muntanya fins el mes d’agost.

En el trekking fins el camp base, l’acompanya el tarragoní Sebastià Poy i altres dues persones, Isolda Vallvè i Emili Xaus. Com ja es va anunciar, farà la muntanya amb un equip d’alpinistes internacionals, i amb el pakistanès, Muhammad Ali ‘Sadpara’, el millor del seu país. Un fet avalat per la primera hivernal de ‘Sadpara’ al Nanga Parbat, aconseguida amb Alex Txicón i Simone Moro.

El Pont de Mahoma de Tarragona Ràdio, farà un seguiment exhaustiu de l’expedició amb cròniques i connexions amb Cadiach dia a dia i un especial el dia de l’atac al cim, que es preveu a principi de juliol.

Cadiach portarà els emblemes del Conselh Generau d’Aran fins al cim d’aquest vuit mil del Karakorum i tota la imatge corporativa de ‘Val d’Aran l’essència dels Pirineus’ en la indumentària de l’expedició.

També ha assolit un acord amb la veïna Vall de Boí i, en tornar del Broad enllaçarà en un trekking els balnearis de Caldes i el de Tredòs, en una nova ruta que transcórrer per 21 llacs d’alta muntanya pel Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

També s’endú els emblemes de la seva ciutat, Tarragona; els del Gimnàstic de Tarragona i els dels Jocs Mediterranis Tarragona 2018.

Tota l’expedició serà enregistrada amb una càmera amb tecnologia 4k, cedida per Casanovafoto. Servirà per enregistrar una nova pel·lícula amb la gesta dels 14 vuitmils sense oxigen.